Περιμένοντας την Άνοιξη στην Ικαρία

Η παροιμία λέει ότι με την είσοδο του Φλεβάρη μπορούμε να περιμένουμε το καλοκαίρι. 

Οι αμυγδαλιές εφέτος άνθισαν με τρεις βδομάδες καθυστέρηση. Φαινομενικά δε μοιάζει με μεγάλη διαφορά ούτε ποτέ την προσέχουμε. Απλώς, κάποια στιγμή μες στο χειμώνα, το μάτι μας πέφτει πάνω σ’ αυτό το ξερό δέντρο, φορτωμένο με τα λευκά του άνθη. Διαπιστώνουμε μονάχα ότι άνθισαν οι αμυγδαλιές αλλά δεν μας ενδιαφέρει να δούμε τι γράφει το ημερολόγιο. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι στα ενδιαφέροντά μας αφού δεν είμαστε όλοι καλλιεργητές ή γεωπόνοι.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και αυτό είναι ένα ακόμα τρανταχτό και ανησυχητικό παράδειγμα. Συνήθως, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το συγκεκριμένο δέντρο μας πρόσφερε τον ανθό του. Η αμυγδαλιά είναι ένα δέντρο που συγκριτικά με τα άλλα οπωροφόρα φυλλοβόλα δέντρα χρειάζεται τις λιγότερες ώρες ψύχους (0ο - 7ο C), ώστε να ολοκληρώσει το λήθαργο και να ξεκινήσει το νέο κύκλο ανάπτυξης. Της αρκούν 10 μέρες για να ομορφύνει τα περιβόλια μας ή τα όρια του κτήματος με τις ελιές, εκεί που συνήθως την φυτεύουμε. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά, η μηλιά χρειάζεται να περάσει σχεδόν ένα δίμηνο σ’ αυτές τις θερμοκρασίες για να ενεργοποιηθεί και πάλι.

Αρκούσαν δηλαδή μερικά ξεροβόρια, λίγων ημερών το καθένα, μέσα στο Δεκέμβρη. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί συγκεντρώνουν, αθροίζουν τις ώρες που τους είναι απαραίτητες και μετά είναι έτοιμοι να ανοίξουν. Το φθινόπωρο όμως γίνεται όλο και πιο παρατεταμένο. Ειδικά εφέτος οι νοτιάδες μονοπώλησαν σε κατεύθυνση τους ανέμους. Αυτό μας βοήθησε να ξοδέψουμε λιγότερα σε θέρμανση αλλά δε βοήθησε καθόλου τη γη. Αν συνυπολογίσουμε ότι ευνοεί, μεταξύ άλλων, τον κύκλο ζωής της μεσογειακής μύγας και του δάκου, τότε οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες. 

Μαζί με τα καθυστερημένα πρωτοβρόχια, αργότερα τις καταρρακτώδεις βροχές που συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες ή τις περίεργες βροχοπτώσεις, όπως πέρσι και πρόπερσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που δεν είναι καθόλου ωφέλιμες, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον που επηρεάζει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της χλωρίδας και της πανίδας. 

Γεγονός είναι πάντως ότι η μέρα μεγαλώνει και η φύση ξυπνάει. Να ευχηθούμε σε όλους καλή άνοιξη.

 ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner