Περιμένω τις γιορτές ν’ αμαρτήσω

Έφτασαν τα Χριστούγεννα, θα είμαστε πάλι καλοί, θα αγαπάμε τα παιδάκια κι όλο τον κόσμο,  με αγαθές ψυχές, να τραγουδάμε ευλαβικά, ωσάν να μην αμαρτήσαμε ποτέ, το Άγια Νύχτα και άλλα τέτοια. Αυτό είναι το σποτάκι το διαφημιστικό των Χριστουγέννων. Και όπως οι περισσότερες διαφημίσεις, είναι παραπλανητικό.

Πρώτη αμαρτία. Υπάγεται στην 9 εντολή (ου ψευδομαρτυρήσεις κτλ). Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Χοντρό Ψέμα. Μια καλή παιδαγωγική εισαγωγή, για να συνηθίζει κανείς σιγά σιγά στη μούφα, μην του ‘ρθει ξαφνικό. Μερικοί μάλιστα το χοντραίνουν  προσθέτοντας Καλικάντζαρους, Μπεφάνες και άλλα ξωτικά. Γιορτές στην αγωνία, μήπως προλάβουν τελικά να κόψουνε το δέντρο και σωριαστείς στην Αυστραλία με τα μούτρα. Σα δε ντρέπεστε.

Μανία καταναλωτισμού. Αυτή είναι πιο μοντέρνα αμαρτία (590-604μ.Χ), υπάγεται σε ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα την Απληστία. Ψώνια λοιπόν. Ό,τι γυαλίζει, μυρίζει, τρώγεται, γιρλάντες, γλυκά, παπούτσια, μπάλες, χνουδωτά, κουρδιστά κάλαντα και γενικά όλα μαζί τα θέλω τώρα και είμαι σίγουρος πως μου είναι απαραίτητα!

Θα πέσεις και στην αμαρτία του τζόγου. Έτσι μωρέ για το καλό.. Τώρα αυτό δεν ξέρω σε ποια εντολή είναι ακριβώς, τις έχουν και συγκεχυμένες για να σε τσιμπάν από παντού, αλλά το νιώθω ότι είναι.

Στο ενδιάμεσο Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιάς, πολύ Οκνηρία. Θα δεις αμέτρητες και δη αμερικάνικες σαχλές ταινίες, χυμένος στον καναπέ. Τον Άγιο Βασίλη καλό, τον  Άγιο Βασίλη μωρό, το γιό του Άγιου Βασίλη, τον Άγιο Βασίλη κλέφτη, λέρα, γκομενιάρη, μεθυσμένο.

Και φτάνει και η πρωτοχρονιά οπού οι αμαρτίες αρχίζουν και συσσωρεύονται η μια πάνω στην άλλη. Αλαζονεία στην αγωνία να είσαι ο πιο γυαλιστερός γλόμπος της βραδιάς, Ζηλοφθονία αν δεις πιο γυαλιστερό γλόμπο σε ακτίνα εκατό μέτρων.  Λαγνεία στα κόκκινα εσώρουχα που και καλά θα φέρουν γούρι και ίσως φέρουν και Απιστία. Σέξι Άγιο-Βασιλίτσες, χορευτικά με βραζιλιάνες και πάει λέγοντας,

Ξεχάσαμε τη Λαιμαργία. Που κρατάει όλη τη διάρκεια των γιορτών. Τρως οτιδήποτε με την αυθάδεια να ψεύδεσαι ταυτόχρονα καθώς μιλάς και εκτοξεύεις ψίχουλα από τον κουραμπιέ, λέγοντας ότι μετά τα Φώτα θ’ αρχίσεις δίαιτα.

Η Μπεκροποσία δεν πιάνεται, όσο κι αν έψαξα δε μου κολλάει πουθενά. Και ειδικά αν πρόκειται για ικαριώτικο κρασί.

Άγιες μέρες σου λέει ο άλλος.
Άντε καλές γιορτές και φρόνημα.

η Φαηδόνα

υγ. Να βοηθήσεις όπως μπορείς αυτούς που άθελά τους θ’ αμαρτήσουνε λιγότερο.

Διαβάστε όλες τις ελεύθερες πτήσεις της Φαηδόνας.

ikariastore banner