“Παράθυρο” για αιολικά πάρκα στα… Αντικύθηρα ανοίγει το ΣτΕ

Τη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης εντός του επόμενου διμήνου για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και την ένταξή της στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ έχει ζητήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΥΠΕΚΑ.

Αίτημα προς το ΣτΕ για το μέλλον των ΣΠΠ και των Ειδικών Ζωνών Προστασίας (όπως το Δέλτα του Έβρου, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα) έχει υποβάλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας να έχει αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης έως ότου συνταχθεί και κατατεθεί η μελέτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr το ΣτΕ έχει επισημάνει ότι βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας η έλλειψη της ορνιθολογικής μελέτης είναι μη νόμιμη. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να ακυρωθεί η διάταξη του χωροταξικού πλαισίου ως προς την ως επίμαχη παράλειψη, «δεδομένου ότι η πλημμέλεια αυτή είναι δυνατόν να καλυφθεί εκ των υστέρων, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας του σωματείου που έχει προσφύγει στο ΣτΕ».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΣτΕ απεφάνθη ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας θεωρούνται το Δέλτα του Έβρου, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όπως και οι γύρω νησίδες που θεωρούνται μεταναστευτικά περάσματα αποδημητικών πουλιών.

Το σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι οι προστατευόμενες αυτές περιοχές «εμπίπτουν κατ’ αρχήν στις ζώνες ασυμβατότητας [...] επομένως επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων, ύστερα από τη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμούς που θα καθορίζονται στη σχετική πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Επισημαίνουν όμως πώς η αίτηση ακύρωσης της Ορνιθολογικής Εταιρίας πρέπει να απορριφθεί «δεδομένου ότι κατά νόμο δεν αποκλείεται εκ των προτέρων η εγκατάσταση αιολικών εγκαταστάσεων εντός Ζ.Ε.Π. ή εντός μεταναστευτικών διαδρόμων εν γένει».

—Η απόφαση του ΣτΕ για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη εβδομάδα επικύρωσε την υπουργική απόφαση για αδειοδότηση εγκατάστασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις καθώς και σε νησιά απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχαν καταθέσεις τέσσερις οικολογικές οργανώσεις.

Με την υπ’ αρ. 1421/2013 απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συμπέρανε πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υφίσταται καμία παραβίαση της Ελληνικής νομοθεσίας ούτε και του Πρωτόκολλου του Κιότο και της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές και έτσι το χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε νομιμοποιήθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποδέχονται με την απόφασή τους κατ’ εξαίρεση, και για να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

Αυτό θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγονται οι συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις από περιβαλλοντικής σκοπιάς.

Για τα μικρά νησιά, που προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κ.λπ..

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου» το«Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

Από την πλευρά της η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτήρισε την υπ΄ αριθμ. 1421/2013 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ”νόμιμη και ισχυρή την υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το 2008, τοΕιδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-Α.Π.Ε.)” ως “σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος”.

econews

Κόλαφος για τις ανεμογεννήτριες της Ικαρίας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ikariastore banner