Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς

Βρείτε το στο εκδοτικό ράφι του ikariastore.gr

  Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς - η κουζίνα της Ικαριάς και οι συνταγές της ζωής μας!

Ύστερα από μια εκτενή έρευνα, πόρτα – πόρτα, και με την πολύτιμη συνεισφορά των ντόπιων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 συνταγές του χτες και του σήμερα, όπου μαζί με γνήσιες μαρτυρίες (ενδιαφέροντα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία) για την καριώτικη κουζίνα, αποτελούν ένα συλλεκτικό και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε έναν που αγαπά ή θέλει να γνωρίσει «τι μαγειρεύουν οι Καριώτες». Το βιβλίο, που εξέδωσε ο σύλλογος Ικαρίας «Κάβο Πάπας», προλογίζουν ο Ηλίας Μαμαλάκης (Δημοσιογράφος γεύσης), η Αργεντούλα Πάσχαρη – Κουλουλία (Λαογράφος), ο Σήφης Στενός (Φιλόλογος - Νομικός), o Λουίζος Πούλος (Ιατρός – Φαρμακοποιός, επικ.Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών), ο Βασίλης Θεοδώρου (Αρχιτέκτονας), η Χριστίνα Βατούγιου (Φιλόλογος) και ο Κωνσταντίνος Βατούγιος (Κειμενογράφος - Θεατρολόγος) ο οποίος και το επιμελήθηκε. Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Χρήστο Μαλαχία, τον Μενέλαο Μανώλη, την Αργεντούλα Πάσχαρη και το αρχείο του συλλόγου Ικαρίας «Κάβο Πάπας».

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τον Αύγουστο του 2007, έχει τύχει θερμής αποδοχής από Καριώτες και μη, αλλά και άκρως θετικών κριτικών από περιοδικά γεύσης, όπως το Olive (σε συνεργασία με το BBC) και το Gourmet της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας (ακολουθούν).

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, μπορείτε να βρείτε συνταγές για γρήγορα αλλά γευστικά πιάτα, όπως το σουφικό, το μαγεριό και το κολοκάσι, καθώς και για την παρασκευή ντόπιων νοστιμιών, όπως η καθούρα, τα ξερά σύκα, ο παστουρμάς και τα τσιφιά. Όλο αυτό το γευστικό ταξίδι, που το συντροφεύουν μνήμες και αφηγήσεις των ντόπιων, καταλήγει στο κεφάλαιο «φάδια φτωχά με φαντασία μπόλικη», μια σειρά συνταγών από την Κατοχή έως τη Μεταπολίτευση που αναδεικνύει πώς η πείνα και η ανάγκη οδήγησε τη φαντασία των Ικαριωτών σε λύσεις φτωχές μα άκρως γευστικές, μια που … ούλα είναι φάδια της κοιλιάς!

 

 

 

ikariastore banner