Οι ζωές των άλλων

Ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης αποκτάει παιδί. Ένας τραγουδιστής εκφράζει μία πολιτική θέση. Μία τραγουδίστρια αποχωρεί από ένα μουσικό σχήμα λόγω διαφωνίας χαρακτήρων. Ένας ηθοποιός του Hollywood πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η επικαιρότητα στη σωστή της διάσταση.

Μας απασχολεί όλο και περισσότερο το τι κάνουν οι άλλοι. Αισθανόμαστε ότι μέσα από τα social media μπορούμε να σχολιάσουμε οτιδήποτε και οποιονδήποτε με ανθρωποφαγικές τάσεις. Ουσιαστικά αναδημοσιεύουμε τα ίδια και τα ίδια. Επικροτούμε τα blogειδή που κλέβουν τη δουλειά των άλλων. Παθιαζόμαστε με τις νίκες  και στεναχωριόμαστε με τις ήττες των άλλων. Τους υπερασπιζόμαστε χωρίς να μας το έχουν ζητήσει. Εθιζόμαστε και ζούμε μέσα από τις ζωές των άλλων. Και οι άλλοι μέσα από κάποιους άλλους...

Είναι θλιβερό να ταυτίζεται τόσος κόσμος με κάτι τόσο εφήμερο και επιφανειακό. Κάποιοι ένιωσαν ότι η Βανδή πήρε στις πλάτες της το θέμα του αντιφασισμού. Άλλοι βγήκαν στα social media να πέσουν μαχόμενοι υπέρ του Σφακιανάκη. Ο κόσμος της showbiz σε αναβρασμό αρθρώνει έναν σαχλό πολιτικό και κοινωνικό λόγο. Από το μείζον ζήτημα της οικονομίας μέχρι κοινωνικά θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και η οικογένεια, παρουσιαστές, τηλεκριτές, celebrities, μόδιστροι, πανελίστες, καναπεδάτοι, χορευταράδες, τηλεπωλητές, παραθυρομάχοι, όλοι μα όλοι παίρνουν θέση και μαζί με αυτούς το αδηφάγο κοινό των social media να δίνει τον δικό του αγώνα επιβολής της μίας θέσης έναντι της άλλης.

Ένα κοινό που παθιάζεται με τα σήριαλ της τηλεόρασης. Που κλαίει με τον πόνο των άλλων και κάνει επανάσταση γελώντας στα αστεία των Ράδιο Αρβύλα και του Θέμου. Άνθρωποι που ανυπομονούν για την επόμενη ατάκα ψευτοεξυπνάδας και μαγκιάς στη Βουλή για να τη σχολιάσουν στο twitter βάζοντας το ανάλογο hashtag. Ζούμε σε παρακμή. Πολιτισμός και αισθητική αγνοούνται. Μαζί με την οικονομική μας κατάρρευση, η χώρα είχε ήδη διαλυθεί εκ των έσω πολλά χρόνια πριν, όταν το πρώτο τραπέζι πίστα ισοδυναμούσε με κοινωνική καταξίωση.

Και όταν υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν, δεν υπάρχουν πολλοί που θα συμπαρασταθούν. Το ζήτημα είναι να μπορούμε και εμείς να δημιουργούμε. Να προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε έστω και κάτι μικρό, αρκεί να είναι το δικό μας μικρό δημιούργημα. Κανενός άλλου.

Σταύρος Παπακωνσταντινίδης
stapap@gmail.com

ΥΓ: Θέλω να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήρια και την απεριόριστη αγάπη μου στην ομάδα του ikariamag.gr για την οργάνωση των ημερών σύγχρονης ικαριακής δημιουργίας àrtεις. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δημιουργούν με κόπο και προσωπικό κόστος, αδιαφορώντας αν δεν βρέθηκε τελικά χορηγός να βοηθήσει...

ΣΧΕΤΙΚΑ: Like or Life

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Σταύρου Παπακωνσταντινίδη.

ikariastore banner