Οι συσκέψεις για τον Τουρισμό και οι ενστάσεις

Η οργάνωση των δράσεων για την τουριστική προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των επαγγελματιών, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λέσβο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, αρμόδιου για θέματα Τουρισμού, κ. Νικόλαου Κατρακάζου.

Στη σύσκεψη παρέστησαν η Περιφερειάρχης κα Χρ. Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ε. Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Κ. Παπαδόπουλος,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δ. Χατζηγιάννης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού κ. Α. Σαραντινού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κυριάκος Πετρέλλης και Γιάννης Σπιλάνης, καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ένωσης Πρακτόρων, του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, του Φορεά Τουρισμού Καλλονής, του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου, του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, της ΠΥΤ Β. Αιγαίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Το Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Κ. Αστυρακάκης και ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης κ. Π. Πίτσιος.

Η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο τουρισμός για τη νέα Περιφερειακή Αρχή αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και επεσήμανε τους 3 βασικούς πυλώνες για τη χάραξη στρατηγικής: την αυθεντικότητα του τοπίου που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα νησιά της Περιφέρειας, τη συνέργεια με τον τουρισμό άλλων τομέων, όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η πρωτογενής παραγωγή, και τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου. Είπε, επίσης, ότι ήρθε η εποχή της συναπόφασης για τη χάραξη μιας ενιαίας και καλά σχεδιασμένης πολιτικής για τον Τουρισμό και επιβεβαίωσε την πρόθεση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στη Χίο. Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Συγκοινωνιών κ. Κώστας Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χίου, του τουριστικού τομέα, των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και επιχειρηματιών, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο της Περιφέρειας, όσο και υπηρεσιών που εμπλέκονται στα ζητήματα του Τουρισμού (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Τελωνείο κ.λ.π). Το Δήμο Χίου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Δημήτρης Καράλης.

Στις συσκέψεις ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κατρακάζος τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη των νησιών είναι άμεσα συνυφασμένη με την τουριστική ανάπτυξη. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου διαθέτουν πλούσιους πόρους, οι οποίοι μέσω της προσπάθειας κατάλληλης αξιοποίησης και ανάπτυξής τους, μπορούν να συνθέσουν ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, το οποίο να βασίζεται τόσο στη πολυθεματικότητα όσο και στη βιωσιμότητα. Επεσήμανε τους βασικούς στόχους των ενεργειών τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, που αποτελούν η διατήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων αγορών των νησιών, η ενίσχυση της αγοράς της Τουρκίας, η οποία εξελίσσεται σε μία πολύ δυναμική αγορά για τα νησιά της Περιφέρειας, καθώς και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα της κρουαζιέρας, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική τάση.

Στις ανωτέρω συσκέψεις παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού, αναλυτικά τα στοιχεία αφίξεων, καθώς και τα αποτελέσματα ερευνών με ερωτηματολόγια που διεξάγει η υπηρεσία και αφορούν στην αναγνωρισιμότητα των νησιών του Β. Αιγαίου, τις πηγές πληροφόρησης γι’ αυτά, το βαθμό ικανοποίησης, την επισκεψιμότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους καθώς επίσης πληροφορίες που αφορούν το κοινωνικό-δημογραφικό προφίλ των ερωτηθέντων. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2015.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

 

Σήμερα συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις και όχι σε… συσκέψεις
Τη σημερινή μέρα, μέρα Γενικής Απεργίας, μέρα που όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας και ο λαός βρίσκεται στους δρόμους για να καταγγείλει τις καταστρεπτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και των αφεντικών τους, Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ, επέλεξε η Περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου για να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα τον Τουρισμό.
Η Παράταξή μας, Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, δηλώνει ότι μια τέτοια μέρα πανελλαδικής διεκδίκησης και αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων και συνολικά του λαού, τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει από το κύριο καθήκον μας που είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις διαδηλώσεις. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους διοργανωτές, ότι τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού, που άπτεται της πραγματικής ανάπτυξης των νησιών μας, θα τις γνωστοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνο.
Ειδικά σήμερα, δεν θα βρισκόμαστε κλεισμένοι σε μια αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά στους ΔΡΟΜΟΥΣ.

Η επικεφαλής της Παράταξης Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή
Αγλαΐα Κυρίτση

Οι περιφερειακού Σύμβουλοι
Μαρία Νικολάρα
Νίκος Ταναΐνης

ikariastore banner