Ο Jamie Oliver μιλάει για την Ικαρία

Ο Jamie Oliver είναι, ίσως, ένας από τους γνωστότερους παγκοσμίως τηλεοπτικούς σεφ. Η συμπαθής του φυσιογνωμία, το νεαρό της ηλικίας του (όταν τουλάχιστον ξεκίνησε την εκπομπή του πριν 20 χρόνια) και η ευκολία με την οποία παρουσίαζε τις συνταγές του, τον έκαναν αμέσως εξαιρετικά δημοφιλή, τόσο στην Αγγλία, όσο και σ΄όλο τον κόσμο.

Όπως και πολλοί άλλοι διάσημοι σεφ, έτσι και ο Jamie Oliver ενδιαφέρεται για τις παραδοσιακές κουζίνες όλων των χωρών, και ιδιαίτερα σ΄αυτές που φημίζονται για τα υγιεινά υλικά και τρόπους παρασκευής τους. Από αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η κουζίνα της Ικαρίας, η οποία παρά (ή μάλλον εξαιτίας) της απλότητάς της, χαρακτηρίζεται από φαγητά εύκολα σχετικά να παρασκευαστούν, μα θρεπτικά και πάρα πολύ νόστιμα.

Τώρα, στα πλαίσια της παρουσίασης της νέας του σειράς για το Fox Life (η οποία στην Ελλάδα θα προβληθεί τον Δεκέμβριο από την Cosmote TV), παραχώρησε μια σειρά συνεντεύξεων. Εκ μέρους της Athens Voice, ήταν εκεί η Τζένη Μελιτά η οποία και τον ρώτησε για την Ικαρία, τις εντυπώσεις του από το νησί, τη μακροζωία και, φυσικά, την κουζίνα της.

Όπως είπε, λοιπόν, ο ίδιος, δεν υπάρχει ένα μοναδικό αίτιο για τη μακροζωία. Είναι συνδυασμός πραγμάτων. «Πιστεύω, όμως, ότι ένα από τα βασικότερα αίτια είναι ότι ολόκληρο το νησί διαθέτει αγνές πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας και ότι λόγω της γεωγραφικής του μορφής απαιτείται και κάποιου είδους άσκηση για να μετακινηθείς. Χρησιμοποιούν, επίσης, πολλά βότανα στη μαγειρική τους. Η καλή ποιότητα του αέρα και του νερού παίζει τεράστιο ρόλο». Βέβαια, στην Ικαρία, οι άνθρωποι δεν τρώνε, μόνο, καλά. Πίνουν κιόλας! «Μπορεί το αλκοόλ να θεωρείται δηλητήριο, αλλά αν πίνεις λιγάκι, χαλαρώνεις και σου φεύγει το στρες, πράγμα πολύ καλό.»

Επίσης, οι κοινωνικές σχέσεις, οι στενοί δεσμοί των κατοίκων μεταξύ τους και η διάρκεια αυτών στο χρόνο, συμβάλλουν πολύ τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους ισορροπία. «Είναι πολύ σημαντικό και το ότι ο μέσος κάτοικος του νησιού έχει 7 -10 φίλους, ενώ εδώ στη Βρετανία και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες έχουμε μόλις 2- 3. Οι άνθρωποι έχουν πίστη».

Όπως είχε ήδη γνωστό από το 2015 και την πρώτη του επίσκεψη στην Ικαρία, ο Jamie Oliver αναζητά να αγοράσει ένα σπίτι στο νησί. «Λάτρεψα την Ικαρία και θα ήθελα διακαώς να γυρίσω πίσω! Για να είμαι ειλικρινής, τσεκάρω online 2 φορές το χρόνο για σπίτια που βγαίνουν προς πώληση.» Κι αν η Ικαρία πέφτει κάπως μακριά από το Λονδίνο, δεν πειράζει. Γιατί, όπως διαπίστωσε, αντίθετα από τη σύγχρονη βρετανική κουλτούρα που θέλει οι διακοπές να γίνονται σε κοντινούς, εύκολους και κοσμοπολίτικους προορισμούς, το μακρινό ταξίδι, έχει άλλη γοητεία. «Αν κοιτάξεις την Ικαρία -ίσως είναι προφανές για σένα, αλλά για μένα ήταν ένα πρωτοφανές μάθημα- η άνεση που κερδίζεις, παίρνοντας μια πτήση είναι ένα πράγμα, αλλά αν μπεις στη διαδικασία να ξεβολευτείς λιγάκι, παίρνοντας δύο πτήσεις ή μια πτήση και ένα πλοίο, αυτό που κάνεις ουσιαστικά είναι να βγάλεις έξω όλους εκείνους τους ανθρώπους που γενικά σε ενοχλούν. Άνθρωποι που μεθούν κλπ κλπ. Και ειλικρινά στο χρόνο που πέρασα στο νησί, κάθε τουρίστας ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Όλοι ήθελαν να βρίσκονται εκεί. Δεν πήγαιναν εκεί γιατί ήταν φτηνά ή κοντά ή οτιδήποτε. Απλά όλοι ήθελαν να βρίσκονται εκεί. Οπότε, έκανα πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις και δεν συνάντησα ούτε έναν βλάκα! Συνεπώς, πήρα ένα μεγάλο μάθημα, αν θέλω αληθινή ευτυχία στη ζωή μου, 2 πτήσεις!»

Απομένει να δούμε θα έχουμε σύντομα συμπολίτη τον Jamie Oliver στην Ικαρία, αλλά μέχρι τότε, μπορούμε να χαζεύουμε τις εκπομπές και τα βιβλία του.

ikariamag.gr