Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται σε Ικαρία και Λήμνο: Σώζονται τα νοσοκομεία τους

φωτο:ikariamag.gr

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το θέμα των συνενώσεων και συγχωνεύσεων των νοσηλευτικών μονάδων θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών), που αναμένεται να συγκληθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα εισηγηθούν στον υπουργό Υγείας να παραμείνει η αυτονομία των νοσοκομείων της Λήμνου και της Ικαρίας.

Ωστόσο ο αγώνας δεν σταματά. Εδώ και έξι μήνες το λιμάνι της Λήμνου των 17.000 κατοίκων συγκλονίζεται από τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνουν ο δήμος και οι φορείς του νησιού για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη συγχώνευση του νοσοκομείου του νησιού με αυτό της Μυτιλήνης. Το επίμαχο, «δολοφονικό» για τη Λήμνο, ΦΕΚ 3499 δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Νόμιμα» καταργείται η δημόσια υγεία στο νησί μας. Το θέμα της Λήμνου είναι προφανώς παράλογο και κανένας δεν βρέθηκε να μην τονίσει ότι η περίπτωση της Λήμνου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθους απόφασης. Ομως περιμέναμε να ακούσουμε από τον ίδιο τον υπουργό ότι το λάθος αυτό θα διορθωθεί άμεσα, πράγμα που δεν έγινε», δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στα υπουργεία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Στο Νοσοκομείο Λήμνου συγκεντρώθηκαν αρκετές φορές οι εργαζόμενοι και το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνένωση των νοσοκομείων.
«Αυτοί οι αριθμοί θα μείνουν ανεξίτηλοι στη μνήμη των κατοίκων της Λήμνου. Αλησμόνητοι θα μείνουν και οι εμπνευστές τους: η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ», λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί Λήμνου και προσθέτουν: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λήμνου μαζί με όλους τους Λημνιούς αλλά και τους υπόλοιπους Ελληνες, που με τον ίδιο τρόπο χάνουν το δικαίωμα για πρόσβαση στη δημόσια υγεία, δεν παραδινόμαστε. Θα αγωνιστούμε ώστε να μην εφαρμοστούν οι απαράδεκτοι αυτοί οργανισμοί, οι εκτρωματικές αυτές συνενώσεις. Θα αγωνιστούμε και θα πετύχουμε, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Στο ψήφισμα της επιτροπής αγώνα των κατοίκων επισημαίνεται: «Τις λύσεις τις είδαμε! Ντροπή και αίσχος! Φτάνει πια! Αν δεν υπάρχουν όρια στην κοροϊδία, αν δεν υπάρχει σεβασμός στην πολιτική ηθική, αν δεν υπάρχει συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν κάποια όρια στην προσωπική αξιοπρέπεια. Αλλά, δυστυχώς! Φαίνεται ότι αυτοί που αποφασίζουν, ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν ή μας εμπαίζουν!».

10 χρόνια
Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2003, ελικόπτερο του ΕΚΑΒ τύπου Augusta Bell με προορισμό την Ικαρία για αεροδιακομιδή ασθενούς πέφτει στη θάλασσα και παρασύρει στο θάνατο τον κυβερνήτη Ευστράτιο Φωτιάδη, τον συγκυβερνήτη Ηλία Λέντη, τον γιατρό Μακέντ Σαφάντι και τον νοσηλευτή Ιωάννη Κουρόλη. Το ατύχημα αυτό ήταν το τρίτο μέσα σε δύο χρόνια, (14/1/2001 Σούνιο, 17/6/2002 Ανάφη). Σήμερα, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα, οι κάτοικοι της Ικαρίας θα βρίσκονται στους δρόμους, για να διεκδικήσουν για άλλη μια φορά να εξαιρεθεί το Νοσοκομείο Ικαρίας.

Η παροικία των Ικαρίων της Αμερικής, η οποία είχε πρωτοστατήσει στην κατασκευή του Νοσοκομείου Ικαρίας στη δεκαετία του '50 συγκεντρώνοντας τότε το απαραίτητο χρηματικό ποσό, συνεχίζει να το στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, δωρίζοντας ακριβό ιατρικό εξοπλισμό. Από το 2011 οι γυναίκες του νησιού για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στον τόπο τους μαστογραφία και να μην υποχρεώνονται σε ταξίδια για μια τόσο απαραίτητη πλέον εξέταση.

Και τώρα, όλα αυτά πρέπει να ξεχαστούν. Οπως αναφέρει η επιτροπή αγώνα των κατοίκων: «Διαγράφουν το Νοσοκομείο Ικαρίας, όπως και τους Ικαριώτες και τους Φουρνιώτες, από τον υγειονομικό χάρτη, και το συγχωνεύουν με αυτό της Σάμου. Αγνοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες του Ικάριου πελάγους και της νησιωτικότητας που βιώνουμε».

Δραματική κατάσταση
Ασθενείς που περιφέρονται με σπασμένους καθετήρες στους διαδρόμους ζητώντας βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό. Φλεβοκαθετήρες που σπάνε μέσα στις φλέβες των ασθενών. «Πεταλούδες» που διαλύονται και δεν χορηγούν τον ορό, αλλά και γιατροί που σηκώνουν τα χέρια ψηλά γιατί κόβονται τα ράμματα την ώρα του χειρουργείου καθυστερώντας την επέμβαση, συνθέτουν μερικά μόνο από τα τραγικά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία σε καθημερινά βάση πια.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς οι προϋπολογισμοί όλων των δημόσιων νοσοκομείων έχουν ψαλιδιστεί κατά 50% ώστε τα μειωμένα κονδύλια να ταιριάξουν στο λανθασμένο -όπως απεδείχθη- πρόγραμμα της τρόικας.

«Από τα υλικά που έρχονται στα νοσοκομεία μόνο ένα στα πέντε είναι της προκοπής. Οι φλεβοκαθετήρες σπάνε, οι βαλβίδες ασφαλείας που φέρουν δεν είναι στεγανές και στάζουν πάνω στους ασθενείς, οι οροί λερώνουν τα σεντόνια και τα ρούχα των αρρώστων», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Παναγιώτης Παντέλης.
Εν τω μεταξύ στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων μπαίνουν με την ψυχή στο στόμα στα χειρουργεία με το φόβο μην κοπούν τα ράμματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Των Γ. ΚΑΡΤΑΛΗ - Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
enet.gr