Μ' εμάς ή με τους άλλους;

Eίσαι με τον Ρωμανό ή τον Αθανασίου; Με τη Νέα Δημοκρατία ή τον Σύριζα; Μνημονιακός ή αντιμνημονιακός; Αριστερός ή δεξιός; Πατριώτης ή φασίστας; Πιστός ή άπιστος; Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός;

Έλεος με αυτήν την πόλωση. Έχω την τύχη να παρακολουθώ αυτήν την τρέλα από μακριά. Πολύ μακριά πια και όσο περνάει ο καιρός “απομακρύνομαι” όλο και περισσότερο.

Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί έχουμε πάει όλοι στα σχοινιά με το μαχαίρι στα δόντια. Πού μπορεί να φτάσει αυτή η διχόνοια; Προς τι τόσο μίσος, το οποίο εκφράζεται ποικιλοτρόπως στα κοινωνικά δίκτυα; Ποιον εξυπηρετεί να επιλέγουμε τα άκρα για οτιδήποτε; Από το σημαντικό έως το ασήμαντο. Το τίποτα.

Έχω την επίγνωση ότι ακόμα και αυτές οι προσωπικές μου σκέψεις μπορεί να παρερμηνευτούν από όσους γουστάρουν τη «φάση». Σαν το σχολείο που λέγαμε «είσαι με εμάς ή με τους άλλους;».

Νιώθω όλο και πιο ξένος. Όχι επειδή επέλεξα να ζήσω και να εργαστώ στη Μέση Ανατολή. Νιώθω ξένος από την πατρίδα μου. Από την όλη «φάση». Δεν έχω τη διάθεση να μπω σε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση γιατί ξέρω ότι θα καταλήξει σε διχασμό. Είναι όλοι έτσι; Ασφαλώς και όχι. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα γενίκευα.

Έχω την ευτυχία και την τιμή να είμαι φίλος και αδερφός με μερικούς ξεχωριστούς, μεταξωτούς ανθρώπους. Αρκετούς που δυστυχώς η καθαρή και ψύχραιμη φωνή τους πνίγεται από την μπούρδα των καιρών. Που δεν είναι ούτε με τους μεν ούτε με τους δε. Κρατάω ένα μικρό κομμάτι από το υπέροχο κείμενo του Γιάννη Τριάντη και ευχαριστώ θερμά αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που φωτίζουν τη ζωή μου.

Οι «μεταξωτοί άνθρωποι», λοιπόν. Που μιλούν ελάχιστα για τον εαυτό τους. Που χαίρονται με τις επιτυχίες των άλλων. Που δεν σπεύδουν χαιρέκακα να «κάνουν πλάκα», δήθεν χαριεντιζόμενοι, με εξωτερικά γνωρίσματα που πονάνε τους άλλους... Εκείνοι, που δεν σπερμολογούν διακινώντας φήμες. Εκείνοι που υπερασπίζονται σθεναρά κάποιον απόντα όταν λοιδορείται σε μια παρέα, χωρίς να είναι φίλος τους, αλλά επειδή νιώθουν ότι αδικείται...

Οι μεταξωτοί άνθρωποι. Όσοι προσέχουν τι λες, και δεν είναι ωσεί παρόντες στην κουβέντα, με το μυαλό τους στο τι θα πουν οι ίδιοι για να εντυπωσιάσουν. Άνθρωποι με ανοιχτούς πόρους και πλατιά καρδιά...

Σταύρος Παπακωνσταντινίδης
stapap@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Σταύρου Παπακωνσταντινίδη.

ikariastore banner