ΚΛΕΙΣΤΟ το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στην Ικαρία -Από το κακό στο χειρότερο

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε το κλείσιμο της  ΔΟΥ Αγ. Κηρύκου Ικαρίας , παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας. Από το Σεπτέμβρη του 2013 λειτούργησε Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ) με δύο μόνο υπαλλήλους, που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τους 5.000 φορολογούμενους της Επαρχίας Ικαρίας και  Φούρνων, από τους οποίους οι 2.400 είναι επιτηδευματίες. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη μετακίνησης των δημοτών πολλές φορές στη ΔΟΥ Σάμου, αλλά ακόμη και στην Α΄ Πειραιά για τη διεκπεραίωση εργασιών που δεν εκτελούνται από το ΓΕΦ Ικαρίας. Γι’ αυτούς τους λόγους ο Δήμος Ικαρίας με ομόφωνες αποφάσεις Δ.Σ. έχει διαμαρτυρηθεί και έχει διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμα των δημοτών του για αναβάθμιση του ΓΕΦ Ικαρίας σε μικρή ΔΟΥ, με γνώμονα την ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη εξυπηρέτησή των φορολογούμενων της Επαρχίας. Στο τελευταίο μάλιστα διάβημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, που ήταν αποτέλεσμα της ομόφωνης απόφασης του Δ. Σ. της 30/4/2015, υπενθυμίζαμε την προεκλογική δέσμευση, κατά την επίσκεψή του στο νησί, του εκ των υπουργών του σημερινού οικονομικού επιτελείου κ. Σταθάκη ότι με την ανάληψη της κυβέρνησης από το κόμμα του θα λειτουργούσαν οι ΔΟΥ ξανά, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν και έδρες Επαρχιών, όπως το δικό μας ∙ δέσμευση που έδειχνε ότι αναγνώριζε με αυτό τον τρόπο το δίκαιο αίτημα των νησιωτών.

Αντ’ αυτού όμως από το Σεπτέμβρη του 2015 το ΓΕΦ υποβαθμίστηκε περισσότερο και λειτουργεί με έναν υπάλληλο. Τη δε Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 περίμενε  τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες μια ακόμη δυσάρεστη  έκπληξη, όταν βρέθηκαν μπροστά στην κλειδωμένη πόρτα του ΓΕΦ, αφού η μοναδική υπάλληλος είχε πάρει μέρος της νόμιμης άδειάς της.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το προσωρινό κλείσιμο αποτελεί τον προάγγελο του οριστικού κλεισίματος του ΓΕΦ. Ας μας απαντήσει το Υπουργείο μήπως σχεδιάζει και την απαλλαγή των δημοτών από τις φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Γιατί έχει και αυτό υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του υπηρεσίες, προτού προβεί σε απαιτήσεις, φορολογίες και πρόστιμα. Σε αντίθετη περίπτωση αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς θα εξυπηρετούνται οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία υποχρεώσεις δεν έχουν μόνο οι αρχόμενοι , αλλά και οι άρχοντες.

Κλείνοντας ελπίζουμε το Υπουργείο να απαντήσει στο διάβημά μας και να μην έχει την τύχη του προηγούμενου, με το οποίο απαξιωτικά δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί.

Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας

ikariastore banner