Ηλίας Γιαννίρης: Ανοιχτή επιστολή προς τους επιχειρηματίες της Ικαρίας και των Φούρνων

5 Οκτωβρίου 2012

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Με αυτή την επιστολή θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στις εξελίξεις για την αγροδιατροφική σύμπραξη Βορείου Αιγαίου. Η σύμπραξη παρουσιάστηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ιουνίου 2012. Ακολουθεί συνημμένα απόσπασμα από το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

Σε αυτή τη σύμπραξη συμμετέχουν 61 επιχειρήσεις της Περιφέρειάς  Β. Αιγαίου. Πληροφορούμαι ότι το αντίστοιχο σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης έχει συγκεντρώσει υπερ-πολλαπλάσιο ενδιαφέρον.

Η Ικαρία συμμετέχει με μία επιχείρηση (Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών) και οι Φούρνοι με καμία.

Από προσωπικές επαφές που είχα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες της Ικαρίας το καλοκαίρι,  επιδίδοντάς τους ταυτόχρονα και το τελικό κείμενο της αγροδιατροφικής σύμπραξης όπως αυτό μας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διαπίστωσα ότι:
• Υπήρξε επίσκεψη κλιμακίου από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου στην Ικαρία τον περασμένο χειμώνα, το  οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο της αγροδιατροφικής σύμπραξης, λεπτομέρειες για τη σύσταση της εταιρείας και διατύπωσε πρόσκληση για τη συμμετοχή Ικαρίων επιχειρηματιών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
• Οι επιχειρηματίες της Ικαρίας έχουν διαμορφώσει μια ασαφή εικόνα για την υπό σύσταση εταιρεία και για το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται.

Όπως ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, τελικά μια επιχείρηση θα συμμετέχει με μετοχικό κεφάλαιο λιγότερο από 500 ευρώ. Επίσης, από το καταστατικό, προβλέπεται μια θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο για την Ικαρία. Μια επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει όποτε το αποφασίσει, και το εταιρικό σχήμα δεν είναι κλειστό. Η εταιρεία θα διαμορφωθεί το Δεκέμβριο του 2012.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Είναι δεδομένη η δυσπιστία των επιχειρηματιών προς συλλογικά εγχειρήματα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η κοινή συμμετοχή επιχειρήσεων σε ένα νέο εταιρικό σχήμα της Περιφέρειας, μη κερδοσκοπικό, που έχει ως σκοπό την προβολή των προϊόντων και των επιχειρήσεων  που σχετίζονται με αυτά (παραγωγοί, επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής, προβολής κλπ), αλλά και την υποστήριξη σε νέες επιχειρήσεις για νέα τοπικά προϊόντα που σήμερα δεν παράγονται θα είναι πολλαπλά χρήσιμη για την Ικαρία και τους Φούρνους.

Με εκτίμηση
Ηλίας Γιαννίρης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό «Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου»

Η Ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, εδώ.
Η εισήγηση στο σχετικό συνοδευτικό αρχείο παρακάτω:

Συνοδευτικά Αρχεία: