Το ικαριακό àrtεις; fest στο All About Festivals

Μπείτε στο Ικαριακό Παντοπωλείον ikariastore.gr

To All About Festivals είναι μια διαδραστική, διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ελληνικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Στόχος, η δημιουργία μιας διαδικτυακής κοινότητας που αντιστοιχεί στη φυσική κοινότητα των φορέων και των οργανισμών, δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο της πολιτιστικής οικονομίας. Το allaboutfestivals.gr ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες (βρείτε το και στο Facebook) και προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες όπως η χρήση χαρτών και οδικών οδηγιών, εφαρμογές κινητών (mobile application), συνεργασία με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, συνεργασία με επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής και μεταφοράς και ολοκληρωμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα η πλατφόρμα αυτή θα διαθέτει και αγγλική έκδοση.

Το àrtεις; fest | Ημέρες σύχρονης Ικαριακής Δημιουργίας στην Αθήνα που διοργανώνει το ikariamag.gr είναι από τα πρώτα φεστιβάλ που προβάλλονται στο All About Festival. Δείτε τη σελίδα του àrtεις; στο AΑF. Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχωρήσαμε στο ALL ABOUT FESTIVAL στο πλαίσιο προβολής του φεστιβάλ μας που θα διεξαχθεί την 3η εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2015 στο metamatic:taf στο κέντρο της Αθήνας. Ενημερωθείτε για την πορεία του φεστιβάλ μέσα από τη σελίδα του ikariamag.gr ή από το blog arteisfest.tumblr.com.

- Τι σας ενέπνευσε και κατ' επέκταση σας ώθησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου φεστιβάλ;
Αρχή για όλα στάθηκε το ikariamag.gr που εδώ και 5 χρόνια έχει αποτελέσει έναν διαδικτυακό τόπο συνάντησης και σύμπλευσης ετερόκλητων αλλά και δημιουργικών Ικαρίων και εραστών του νησιού. Πολύ γρήγορα περάσαμε offline, σε εκδόσεις και εκδηλώσεις και έτσι ήρθε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ μεγαλύτερου που να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες αλλά και προβολή στους συμμετέχοντες του. Ακολουθώντας πάντα το πνεύμα και τα ενδιαφέροντα του ikariamag, θέλαμε να δείξουμε ότι η Ικαρία είναι και άλλα πράγματα πέρα από τα κλισέ που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτήν. Πως η Ικαρία δεν είναι (μόνο) τα πανηγύρια, οι φούρνοι που δεν κλείνουν και τα μαγαζιά που αργούν να ανοίξουν. Αλλά είναι πολλά περισσότερα: Όσα μας εμπνέουν, όσα μας δονούν, η φύση της, οι άνθρωποι μας, οι μνήμες μας, οι μνήμες των γονιών μας, οι στιγμές και οι ήχοι αλλά και τα όνειρα μας για την πατρίδα μας, οι άνθρωποι που προκόβουν και δημιουργούν εκεί, κάτω απο δύσκολες συνθήκες σε μια απάνθρωπα ονομαζόμενη «άγονη γραμμή». Θεωρώντας πως η δημιουργία είναι η μεγαλύτερη επανάσταση, θελήσαμε να κάνουμε γόνιμη αυτή τη σχέση μας με το νησί και να φυτέψουμε στο βλέμμα των επισκεπτών του Φεστιβάλ, πολύτιμα υλικά και χειροποίητες αλήθειες. Τα πράγματα ούτε ήταν, ούτε είναι εύκολα. Χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση και πάντα στο περιθώριο του χρόνου μας καθώς όλοι εργαζόμαστε για να επιβιώσουμε, βάλαμε στόχο να γίνουμε το πέρασμα για μία Ικαρία... αλλιώς! Με τεχνολογικές δοκιμές, σύγχρονες εικαστικές προσσεγίσεις και δημιουργικές απόπειρες. Γιατί πάνω απ’ όλα αυτά, ίπταται ο πρόγονος μας Ίκαρος, ένα πανανθρώπινο σύμβολο που για εμάς σημαίνει όλα όσα μας αφορούν: η προσπάθεια, η αμφιβολία, η ικανότητα, ο στόχος, η δοκιμή αλλά και το προπατορικό μας αμάρτημα: η πτήση και η πτώση. Όλα όσα απαιτεί δηλαδή η καλλιτεχνική δημιουργία, κατά την άποψη μας. Μακριά από βεβαιότητες, κλισεδούρες και ομφαλοσκοπήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε το όνομα του φεστιβάλ μας είναι μια εκκρεμότητα: àrtεις;, που στα ικαριώτικα είναι ερώτηση και σημαίνει «θα ‘ρθεις;».- Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη εποχή / μήνα για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ;
Το àrtεις; γίνεται πάντα τον Δεκέμβριο, κοντά στις εορταστικές μέρες. Ο ένας λόγος είναι επειδή θέλουμε να συντονιστούμε με το εορταστικό πνεύμα και τη διάθεση των ημερών. Μια καλή ευκαιρία λοιπόν να συναντηθούνε μεταξύ τους και οι Ικάριοι των Αθηνών τις μέρες αυτές. Κυρίως όμως, ο Δεκέμβρης είναι περίπου στη μέση χρονικά από το Καλοκαίρι και το Πάσχα, οπότε θέλουμε να αποτελέσουμε τη γέφυρα σε όσους τους λείπει το νησί, φέρνοντάς το στην Αθήνα, κι έτσι να γλυκάνουμε την αναμονή μέχρι να ξαναβρεθούν εκεί.
 

- Ποιός είναι ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στο φεστιβάλ σας;
Η “ντόπια” Ικαρία συμμετέχει πολύ ενεργά στο àrtεις; μέσα από πολλούς τρόπους. Ως περιεχόμενο φυσικά αλλά και με καλλιτέχνες που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ένα project ή να εκθέσουμε τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ. Επίσης, και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό, στο Ικαριακό Παντοπωλείον (ikariastore.gr) που λειτουργεί μέσα στους χώρους του φεστιβάλ, διαθέτουμε αποκλειστικά ικαριακά προϊόντα που παρασκευάζονται σήμερα στο νησί από ικάριους παραγωγούς.


- Σε πόσο μεγάλο βαθμό έχουν πραγματοποιηθεί οι προσδοκίες σας και ποιοί είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, ευτυχισμένοι θα έλεγα με την ανταπόκριση στο φεστιβάλ. Εκτός από τους χιλιάδες επισκέπτες, όλος αυτός ο πυρήνας δραστήριων και ανήσυχων ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το ikariamag.gr, έχει δραστηριοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην φιλοξενούμε απλώς εκθέσεις αλλά το àrtεις; να αποτελεί τον λόγο και την αφορμή για να γίνουν πράγματα, ακόμα και απο καλλιτέχνες που δοκιμάζονται παγκοσμίως. Γι’ αυτό το àrteam, η βασική ομάδα διοργάνωσης, έχει βάλει τους στόχους ψηλά: Να ανεβάζουμε συνεχώς το επίπεδο των εκθέσεων και των εκδηλώσεων μας χωρίς ποτέ να χάσουμε την επαφή με τον μέσο Ικαριώτη, που για εμάς είναι ο ιδανικός θεατής αλλά και κρατώντας πάντα αυτή την ενθουσιώδη σχέση με το μη ικαριακό κοινό μας που συνεχώς αυξάνεται.- Τί θα μας παρουσιάσετε φέτος;
Το àrtεις; fest | Ημέρες σύγχρονης ικαριακής δημιουργίας στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2015), θα έχει ως θέμα του τον Ικαριώτη. Τη ζωή του. Ιστορίες από το χτες και το σήμερα, στιγμές και μνήμες που διασταυρώνονται, σμίγουν και μέσα από την προσέγγιση πολλών καλλιτεχνών και πολλαπλών τεχνών, μάς μεταφέρουν σε μια ζώσα Ικαρία, σ’ ένα νησί που βρίσκεται δίπλα μας αλλά και μέσα μας. Στο κέντρο είναι ο άνθρωπος και αυτόν θέλουμε να γνωρίσουμε από κοντά. Με υλικά από το παρελθόν αλλά και την τεχνολογία του σήμερα. Το àrtεις; 2015 θα έχει εγκαταστάστεις, εικαστικά, εκθέσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, παραστάσεις, μουσικά live, dj set, εργαστήρι για παιδιά και φυσικά τοπικές γεύσεις και προϊόντα.

- Πείτε μας μια προσωπική σας εμπειρία που έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό σας κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ;
Αυτό που μου ζητάτε είναι μία πολύ δυνατή εικόνα, που όταν την είδα, ανατρίχιασα και είπα πως ναι, αξίζει αυτή η προσπάθεια.

Η ιστορία αυτής της εικόνας: Ξεκινήσαμε στο instagram το hashtag #ikariagram όπου ζητούσαμε από τους αναγνώστες μας να μοιραστούν μαζί μας εικόνες από το νησί. Από αυτές θα διαλέγαμε μερικές για να μπουν στην έκθεση #ikariagram του 2ου àrtεις;. Πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκαν πάνω από 3000 εικόνες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να κάνουμε την πιο παιχνιδιάρικη φωτο-έκθεση! Επιλέξαμε 70 εικόνες, τις στείλαμε στην Αμερική και τις μετατρέψαμε σε καρτέλες με εικόνες 3D για viewmaster. Τα viewmaster αυτά κρεμάστηκαν σε 3 σκοτεινούς χώρους, το καθένα από μία γυμνή λάμπα. Ο θεατής, γινόταν ο ίδιος μέρος της έκθεσης καθώς για να δει τις φωτογραφίες τρισδιάστατες έπρεπε να κρατήσει το παιχνίδι και να το στρέψει στην πηγή φωτός. Όταν είδα λοιπόν ετούτη την Ικαριώτισσα να δέχεται να παίξει το «παιχνίδι» μας, αισθάνθηκα πως εκείνη τη στιγμή είχαμε απαντήσει στο ζητούμενο του φεστιβάλ, στη συνάντηση της Ικαρίας (και των ανθρώπων της) με μία φρέσκια παιχνιδιάρικη ματιά πάνω στις ομορφιές της και σε όσα μας συνέχουν.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner