ΙΚΑΡΙΑ: Η ομορφιά, η ηρεμία και το ραδόνιο θεραπεύουν

Τα ξέφρενα πανηγύρια και η χαλαρή και αργή καθημερινότητα είναι από τις πρώτες σκέψεις που θα κάνει κάποιος όταν ακούσει για την Ικαρία. Ισως και να φταίει η λάθος προβολή της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά η Ικαρία, αυτό το νησί που πολεμήθηκε, στιγματίστηκε αλλά αγωνίστηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο, αξίζει να είναι γνωστό πρώτα απ' όλα για την ιστορία του, τα λουτρά, αλλά και για τον άξιο και παράδειγμα προς μίμηση τρόπο ζωής των κατοίκων του.

Ενα παρεξηγημένο νησί, με ευχάριστους και υπερβολικά φιλόξενους κατοίκους. Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν και εκείνοι τα ίδια προβλήματα καθημερινότητας με όλους μας, αλλά δεν χαμπαριάζουν και δεν μιζεριάζουν, αντίθετα θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον, θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και θα γλεντήσουν χορεύοντας καριώτικο και όχι απαραίτητα πάντα με την ίδια σειρά.

Ενα μικρό νησί που έχει καταφέρει να κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει γι'αυτό, να ενδιαφέρεται και να το μελετάει, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να το αφήνει ανεκμετάλλευτο παρά τις δυνατότητές του. Οι Ικαριώτες δεν ζητάνε ειδική μεταχείριση από το κράτος, αλλά ίση ώστε να καταφέρουν να αναδείξουν την εξαιρετική ομορφιά και τις ιδιότητες του τόπου τους.

Ιστορία, ιαματικά λουτρά, μακροζωία και καταπληκτικές διακοπές για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι όσα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν ηχεί στ' αυτιά μας το όνομα «Ικαρία».

Οι ιαματικές πηγές
Τουλάχιστον από το 400 π.Χ. μέχρι σήμερα είναι γνωστές οι πηγές της Ικαρίας και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες και η λουτρόπολη στις Αρχαίες Θέρμες ήταν πόλος έλξης για τους ασθενείς των γύρω νησιών και περιοχών. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ένα από τα πιο θεραπευτικά στοιχεία των λουτρών παγκοσμίως είναι η ραδιενέργεια από το ραδόνιο, η οποία επιδρά άμεσα στα κύτταρα και είναι υπεύθυνη για την ευεργετική δράση του νερού.

Οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας συγκαταλέγονται στις 10 καλύτερες του κόσμου. Σύμφωνα με μελέτη των θερμομεταλλικών πηγών της, η ραδιενέργεια στις πηγές του νησιού κυμαίνεται από 32 έως 4.000 μονάδες Mache, αφήνοντας πίσω την Ιαπωνία με 1.425 μονάδες, την Τσεχία με 623 μονάδες και ακολουθούν με κάτω από 400 μονάδες οι Ρωσία, Γερμανία, Αλγερία κ.ά.

Αδιαμφισβήτητα, η Ικαρία διαθέτει ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας και οι αρμόδιες αρχές δεν τον έχουν εκμεταλλευτεί κατάλληλα. Αν αυτό το διαμάντι υπήρχε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ίσως και να είχε λάβει την αναγνώριση που του αξίζει.

Οπως λένε και οι κάτοικοι του νησιού, αν ασθενείς με αρθρίτιδα και ρευματοπάθειες ξεκινούσαν λουτροθεραπεία, χιλιάδες χάπια θα αποσύρονταν από την κυκλοφορία.

Βικτωρια Τσίρκα
Όλο το άρθρο στην enet.gr

ikariastore banner