Ιατρική περίθαλψη: πώς η Ικαρία επωφελείται από δράσεις υποστήριξης σε Αμβούργο & Βρυξέλλες

Μερικοί από εσάς μπορεί να έχετε ακούσει ήδη, ότι ένας Σύλλογος από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες έχει δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό στο νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου,  φάρμακα στο ιατρείο στις Ράχες και μια αναπηρική καρέκλα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στις Ράχες.

Για να έχετε μια σαφέστερη εικόνα, για το πώς αυτές οι δωρεές έχουν φτάσει στην Ικαρία – θα σας αφηγηθώ μια απλή ιστορία αλληλεγγύης και φροντίδας για τους Ικαριώτες:

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι τώρα στο 8ο έτος της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πολλές δράσεις αλληλεγγύης είχαν ξεκινήσει στην Ευρώπη για την υποστήριξη κοινωνικών και ιατρικών έργων στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η περίπτωση του γερμανικού Συλλόγου «Förder- und Freundeskreis Elliniko / Υποστηρικτές και Φίλοι Ελληνικού», ο οποίος είχε αρχίσει τις εργασίες του το 2013 στο Αμβούργο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δημιουργήθηκε από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν διάφορους δεσμούς  με την Ελλάδα. Η κύρια δουλειά γίνεται από 5 άτομα, όλοι τους εθελοντές, που βρίσκονται στο Αμβούργο και στις Βρυξέλλες. Ο σύλλογος είναι σαφώς αφιερωμένος στην υποστήριξη ιατρικών και κοινωνικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη (Έλληνες πολίτες  και  πρόσφυγες). Ο Σύλλογος είναι απολύτως ανεξάρτητος και δεν ανήκει σε οποιοδήποτε άλλο όργανο. Το 2016 ο Σύλλογος άνοιξε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, που συντονίζεται από την εθελόντρια Birgit Urban, η οποία επισκέπτεται στην Ικαρία εδώ και αρκετά χρόνια.

Προκειμένου να εκπληρώσει το στόχο του, ο Σύλλογος συγκεντρώνει χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, εμβόλια και παιδικές τροφές στην Ελλάδα, τα οποία προσφέρονται άμεσα σε κοινωνικές κλινικές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που διατίθενται από τη Γερμανία ή το Βέλγιο. Οι κοινωνικές κλινικές δεν δέχονται χρήματα, μόνο δωρεά σε είδος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεταφορά χρημάτων, αλλά μόνο προσωπική μεταφορά υλικού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος είναι πλήρως υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση και τις πληρωμές.  Δεν υπάρχουν γενικά διοικητικά έξοδα και κανείς από τους εθελοντές δεν πληρώνεται  ή κερδίζει κάτι προσωπικά από αυτές τις ενέργειες.

Καθώς η κατάσταση της ιατρικής θεραπείας επιδεινώνεται στην Ελλάδα, ο Σύλλογος έχει αρχίσει να υποστηρίζει ακόμα και δημόσια νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι όσες ιατρικές συσκευές δωρίσθηκαν από τη Γερμανία ή από τις Βρυξέλλες έχουν διανεμηθεί σε πολλά διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα όπως τον Βόλο, την Κω, την Μυτιλήνη, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Ικαρία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, κλπ.

Ποιός είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του συλλόγου «Förder- und Freundeskreis Elliniko /  Υποστηρικτές  και Φίλοι Ελληνικού» και της Ικαρίας;
Η Birgit Urban, έκανε την επαφή ανάμεσα στον Σύλλογο και την Ικαρία.  Μίλησε σε διάφορους ανθρώπους στο νησί, οι οποίοι ασχολούνται με την ιατρική περίθαλψη και φροντίδα στο σπίτι, και τους έφερε σε επαφή με τον Σύλλογο. Ως αποτέλεσμα, στο νοσοκομείο του Αγίου Κυρήκου δωρήθηκε - μεταξύ άλλων – ένας απινιδωτής. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που λειτουργεί στις Ράχες, πήρε μια νέα αναπηρική καρέκλα για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στα ιατρικά ραντεβού τους ή στα νοσοκομεία στον Άγιο Κήρυκο και στη Σάμο.

Επιπλέον, η Birgit γνωρίστηκε με την  Ursula Καστανιά, η οποία έχει ένα κατάστημα με είδη δώρων στο χωριό Χριστός-Ράχες και ασχολείται για χρόνια με κοινωνικές δράσεις στην περιοχή Ράχες.

Η Ursula την έφερε αμέσως σε επαφή με την νεαρή γιατρό στις Ράχες, τη Ματίνα Ζουμπουνέλλη, η οποία είχε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η Ματίνα ενημερώθηκε για το έργο του Συλλόγου «Förder- und Freundeskreise Eλληνικό / Υποστηρικτές και Φίλοι Ελληνικού» και ένα κοινωνικό ιατρείο στην Αθήνα και προώθησε την αίτησή της. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα Ματίνα έλαβε τη δωρεά - δύο μεγάλα πακέτα με υλικά από την Αθήνα, την οποία τώρα μοιράζεται με τους συναδέλφους της στο ιατρικό σταθμό του Καρκινάγρι και το κέντρο υγείας του Ευδήλου.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, ότι οι δράσεις αλληλεγγύης είναι δυνατές και ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει ώστε τα πράγματα να συμβούν.

Birgit Urban για το ikariamag.gr

ikariastore banner