Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο

Υποδεχόμενη τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, είπε τα ακόλουθα: «Η παρουσία σας εδώ, μαζί με τους Ιεράρχες μας, στην εποχή της μεγάλης σύγχυσης και του διάχυτου ανθρώπινου πόνου, μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε πανανθρώπινες αρχές και αξίες».

Ένα πρωτότυπο δώρο, δύο αντίγραφα πήλινων λυχνιών φωτισμού του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ., με διακόσμηση του συμβόλου τους σταυρού, έδωσε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο κατά τη διάρκεια γεύματος. Το ίδιο δώρο η Περιφερειάρχης θα δώσει αύριο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης αναφέρει: «Τα εν λόγω λυχνάρια είναι πιστά αντίγραφα δύο πήλινων λυχνιών φωτισμού, κατασκευασμένα με μήτρα. Βρέθηκαν στη Λέσβο και χρονολογούνται στον 5ο-6ο αι. μ. Χ. Εργαστήριο κατασκευής τους είναι τοπικό εργαστήριο της Λέσβου με επιδράσεις πιθανώς από το ακμάζον κατά την εποχή αυτή μικρασιατικό εργαστήριο της Εφέσου.

Οι λύχνοι διακοσμούνται στην ανώτερη επιφάνεια με ανισοσκελή σταυρό με πεπλατυσμένες κεραίες, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές, αλλά και πρωιμότερο χρονολογικά σύμβολο της χριστιανοσύνης, που συμβόλιζε τον ίδιο το Χριστό και τη σωτηρία του κόσμου. Λύχνοι με διακόσμηση του συμβόλου του σταυρού αποτελούν σκεύη των πρώτων χριστιανών που τους ένωνε η κοινή πίστη στο Θεάνθρωπο, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες που επιβίωσαν μετά τους διωγμούς των ιερών μαρτύρων και πιστών στην Ανατολική και Δυτική ελέω Θεού Ρωμαϊκή αυτοκρατορία».

ikariastore banner