Η Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Φούρνων» χαιρετίζει τους δεκάδες, των Φουρνιωτών που πήραν μέρος στην Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 15  Μάρτιου, και διατράνωσαν τη θέληση τους για το δικαίωμα σε δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας όλες τις μέρες, συνεχώς, για όλους.

Στο υπουργείο μας δέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος «ενημερώθηκε»  από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τους άλλους παρευρισκόμενους για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε στα νησιά μας, επίσης επιδόθηκε το υπόμνημα με τις υπογραφές 583 συμπατριωτών μας και 6 συλλόγων της παροικίας και του νησιού (Σύλλογος Απανταχού Φουρνιωτών «Ο Κουρσάρος», πολιτιστικός  σύλλογος «Κοράσιαι Νήσοι», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φούρνων, Αθλητικός Σύλλογος Φούρνων «Ο Κουρσάρος», Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός, Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων).

Ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, ότι οι ανάγκες μας είναι μεγάλες. Όμως δεν υπήρξαν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πέρα από την ανακοίνωση ότι ο πρώην διοικητής της 2ης ΥΠΕ ο Ν. Καρβούνης υπέγραψε απόφαση με την οποία ένας γιατρός από τη Λέρο για 10 μέρες θα υπηρετήσει στους Φούρνους, όπως και την τοποθέτηση για ένα μήνα στο νησί οπλίτη γιατρού ο οποίος όμως δεν έχει τη δυνατότητα στιγμιογράφησης, καμία άλλη δέσμευση, κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε για πολύ κρίσιμα αιτήματα όπως είναι ο παιδίατρος στους Φούρνους, καμία δέσμευση ακόμα και για αυτά που απαιτούν απλώς διοικητικές πράξεις όπως την τοποθέτηση γιατρών στο «Πολυδύναμο» ιατρείο  των Φούρνων και στα  αγροτικά ιατρεία της Χρυσομηλιάς και της Θύμαινας.

Έγινε για μια ακόμα φορά επίκληση στην άσχημη οικονομική κατάσταση, και στο ότι πολλές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα »…

Στην αντιπροσωπεία έκτος από τους δημοτικούς σύμβουλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Απανταχού Φουρνιωτών «Ο Κουρσάρος», του πολιτιστικού συλλόγου «Κοράσιαι Νήσοι», και του Αλιευτικού Συλλόγου Φούρνων. Την συμπαράσταση τους εξέφρασαν επίσης με την παρουσία τους στην Παράσταση διαμαρτυρίας η Διαμάντω Μανωλάκου Βουλευτής του ΚΚΕ, η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου Μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΔΗΝ, και ο Λ. Κουτουφαρης πρόεδρος του Δ.Σ της Πανικαριακής Αδελφότητας.

Επίσης αντιπροσωπεία μας κατέθεσε το Υπόμνημα με τις υπογραφές σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου -πλην Χρυσής Αυγής- και στον ΣΤ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Κρεμαστινό.  Στις συναντήσεις εκφράστηκε η υποστήριξη στο δίκαιο τον αιτημάτων μας  και η διάθεση για ενεργή συμπαράσταση. Ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση.  

Συμπατριώτες-σες,  δεν υποτιμούμε αυτά τα ελάχιστα τα οποία ακούσαμε. Ξέρουμε καλά ότι ακόμα και αυτά είναι αποτέλεσμα της δράσης μας, δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα ότι  δεν μείναμε ικανοποιημένοι.
Καλούμε τον Φουρνιώτικο λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα. Οι σειρήνες του συμβιβασμού άρχισαν το τραγούδι τους.

Ενημερώνουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, όλο τον Φουρνιώτικο λαό.

Με άλλα λόγια ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, αποφασιστικά, δυναμικά, ενωτικά!.

Συνημμένα σας κοινοποιούμε το υπόμνημα που καταθέσαμε στο υπουργείο και στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Προς: Υπουργείο  Υγείας
Κοιν:  Κοινοβουλευτικές ομάδες

Υπόμνημα  Κατοίκων και φορέων των Φούρνων

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «πολυδύναμο ιατρείο», αλλά και όλες οι δομές του συστήματος υγείας στου Φούρνους καθώς και οι παροχές υγείας, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Είναι πλέον κοινοτυπία να περιγράφουμε μια κατάσταση στον χώρο της Υγείας, για τα νησιά μας, που επαναλαμβάνεται αρκετά χρόνια τώρα και χειροτερεύει διαρκώς.

Ξέρουμε ότι δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό. Ζούμε στο πετσί μας τις συνέπειες των αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας που συστηματικά έχουν προωθηθεί μέχρι σήμερα από όλες της Κυβερνήσεις .
Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή τη κατάσταση.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
➢ Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα περιφερειακά Ιατρεία της Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο «πολυδύναμο» των Φούρνων
➢ Να μην μένει χωρίς Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των Φούρνων ούτε για μισή ώρα
➢ Για το «πολυδύναμο» ιατρείο των Φούρνων, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου και  νοσηλευτικού προσωπικού.
➢ Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και προσωπικό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.
➢ Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
➢ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
➢ Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων (χωρίς όρους και προϋποθέσεις .
Για το ΕΚΑΒ:
• Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.  
Πρόνοια:
• Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες .
• Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές),  με μόνιμο προσωπικό.
• Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
Πρόληψη:
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
• Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
• Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
• Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες
• Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:
Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.