Η Χιλιομουδού

Ήρθε και φέτος η εποχή του λιωμαζώματος. Καθώς τρέχω στις ελιές στρώνοντας τα δίχτυα, τινάζοντας και μαζεύοντας, γεμίζοντας κουβάδες και καλάθια με τον πολύτιμο καρπό, μου έρχονται στο νου κάτι χρόνια παλιά και περασμένα, όταν ήμουν μικρή.

Τον καιρό εκείνο, η μάνα μου η Τασούλα πήγαινε στις ελιές για να μαζέψει το λάδι της οικογένειας. Μην έχοντας πού να αφήσει την αδερφή μου κι εμένα, μας έπαιρνε μαζί της. Πότε στα Κάψαλα και πότε στην Άσπα όπου βρίσκονταν εκεί οι οικογενειακοί ελαιώνες. Δυστυχώς τα μέρη αυτά καταστράφηκαν το '93 με τη μεγάλη πυρκαγιά. Μας έπαιρνε μαζί της και για παρέα αλλά και να μας μεταδωσει την αγάπη της για τη γη και τους καρπούς της. Και όσον αφορά τουλάχιστον σ'εμένα, μάλλον το κατάφερε και μάλιστα αρκετά καλά.

Μαζεύαμε λοιπόν τις ελίτσες απ’ έξω απο τα πανιά και τσακωνόμασταν με την αδελφή μου γιατί εκείνη συνήθως την άραζε κάτω απο τα δέντρα κι έκανα εγώ όλη τη δουλειά. Ετσι λοιπόν κάθε μερα και λίγο λίγο μαζευόταν ο καρπός και ερχόταν η ώρα να τσουβαλιάσουμε και να 'ρθει το μουλάρι να φορτώσει για να πάμε στο λιοτρίβι.

Την ώρα λοιπόν που η μάνα μου τσουβάλιαζε τις ελιές, την άκουγα να μουρμουρίζει, “Αχ Παναγία μου και να πέσει η Χιλιομουδού μέσα” και πάλι σε λιγάκι το ίδιο μουρμουρητό μέχρι που τέλειωνε το τσουβάλιασμα. Εγώ που τότες δα ημουν 5-6 χρονών, άκουγα για τη Χιλιομουδού, και φανταζόμουνα μια κακομουτσουνη γριά με τρίχες στη μούρη, αναμαλλιασμένη και βρώμικη. Και βέβαια, δε μπορούσα να καταλάβω γιατι η μάνα μου την καλούσε κάθε λίγο να πέσει μες το λάδι. Μ' έπιανε τρόμος γιατί σκεφτόμουν ότι αυτή η γριά μπορούσε και να με φάει αφού θα βρισκόταν μέσα στο κιούπι του λαδιού!

Και πέρασαν τα χρόνια και τελικά, πολύ αργότερα έμαθα ότι το μόδι ή μόδιον ήταν μέτρο ογκομέτρησης των σιτηρών και επίσης του λαδιού* και η μάνα μου στην πραγματικότητα ευχόταν να είναι το λάδι μας χίλια μόδια!

Ετσι, κάθε χρόνο όταν μαζεύω και εγώ τις ελιές μας, πάντοτε παρακαλώ τη Χιλιομουδού να πέσει στο λάδι μας, φέρνοντας την ίδια στιγμή τη μάνα μου δίπλα μου.

Μαίρη Πάστη

*1 μόδι ελιές = 500 οκάδες λάδι = 640 kgr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner