Εσύ, κολυμπάς στα κύματα;

Φωτογραφία: Ευτυχία Βασάλου

Πώς θα σου φαινόταν αν άκουγες Αυγουστιάτικα από τους επισκέπτες συνέχεια αυτή την ερώτηση: «Μα πότε επιτέλους θα ηρεμήσει η θάλασσα;» Πώς θα αισθανόσουν αν έπρεπε να απολογηθείς για τον καιρό, κάθε φορά, σε κάθε έναν ξεχωριστά. Για τον καιρό, που πραγματικά δε μπορεί κανείς να κάνει τίποτα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ποιος ξέρει, μπορεί κάποτε να ανακαλυφθούν κάποιοι τρόποι ελέγχου(!).

Με στεναχωρούν αυτά τα απογοητευμένα μουτράκια των, ομολογουμένως όχι πολύ δεινών, κολυμβητών, των οικογενειών με τα παιδάκια και τα μπρατσάκια, τις ομπρελίτσες και τα κουβαδάκια, του ηλικιωμένου ζευγαριού που νόμιζε ότι πάει διακοπές στον Ευβοϊκό ή στην λίμνη Βιστωνίδα. Έτσι είναι δυστυχώς, τον μήνα αυτό, τον πολυπόθητο Αύγουστο, έχει κύμα. Κρίμα, θα έπρεπε να το είχατε ψάξει παραπάνω και θα ανακαλύπτατε ότι τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο κάνει καταπληκτικές θάλασσες που είναι ό,τι πρέπει για πλατσούρισμα, πυργάκια, μωράκια και κυριούληδες με αργή κολυμβητική κίνηση.

Ο Αύγουστος είναι για σέρφερς, δεσποινίς, ναι, εσύ που φοράς την λαστιχένια πλατφόρμα και την αδιάβροχη μάσκαρα. Να ξέρεις, είσαι πολύ όμορφη αλλά δε θα σου άρεσε να σε χτυπήσει το κύμα σαν χταπόδι και τα επιμελώς ισιωμένα μαλλάκια σου να γεμίσουν φύκια, γιατί όπως κατάλαβες μεταξωτές κορδέλες δεν έχουμε.

Είναι τα μελτέμια, εξηντάρη στρουμπουλέ κύριε με την ξανθιά κυρία που έχει στο χέρι τσάντα doca. Τι να κάνουμε, ακόμα με το θεό δε μιλάμε κι ας μας φτάνει στα εκατό, έχει γίνει χωρίς deal, απλώς μάς συμπαθεί.
Ναι, αγαπητή  μου οικογένεια με τα δύο παιδάκια και το μωρό στο καρότσι, αν είστε τυχεροί θα προλάβετε και καμιά λαδιά, κάνει πέντε με έξι το πολύ τον Αύγουστο. Πότε φεύγετε; Αύριο; Λυπάμαι, για αύριο δεν προβλέπεται.

«Μα εσείς κολυμπάτε σε αυτά τα κύματα;», δεύτερη ερώτηση. Κολυμπάμε, ναι. Όχι όλοι, αλλά εμένα προσωπικά που με ρωτάς, ναι. Κολυμπάω γιατί κάποτε ο πατέρας μου μας έβαζε και μας έβγαζε με τον αδερφό μου από τα κύματα όπως βάζεις και βγάζεις το ρούχο που πλένεις με το χέρι στη λεκάνη. Γιατί ήξερε και γιατί μπορούσε, κι ας φώναζε η μάνα μου απ' έξω σαν τρελή. Γιατί μας έδειξε πώς κολυμπάς και κάθετα και οριζόντια στο κύμα, πώς πρέπει να περιμένεις για να βρεις το κατάλληλο κύμα για να βγεις αλλά και για να μπεις μέσα, και πώς δεν πρέπει να ξεθαρρεύεις και να ανοίγεσαι, ούτε όμως και να κάθεσαι έξω-έξω για να σε κάνουν τα κύματα «σαραγλί». Μας έμαθε ότι πότε δεν κολυμπάμε φαγωμένοι, και πως ποτέ δεν κολυμπάμε δίπλα σε βράχια, εκτός κι αν είναι μπουνάτσα. Γιατί, στην τελική, μας πήγε και πέντε χρόνια στο κολυμβητήριο, και παρόλα αυτά, μας έμαθε, πως υπάρχουν και κάποιες μέρες που δεν κολυμπάμε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρουμε τόσο.

Οπότε θα σου δώσω μία συμβουλή, κι εσένα, κι εσένα ,κι εσένα.....μην το κάνεις αν δεν μπορείς! Μην το κάνεις γιατί έχουμε μια λίστα εδώ στο νησί μακριά και πένθιμη. Μια λίστα από ανθρώπους που νόμιζαν ότι μπορούσαν, και που δεν ήθελαν να περάσουν όλες οι μέρες των διακοπών τους χωρίς κολύμπι. Μην το κάνεις γιατί είναι κρίμα και γιατί μπορείς να διαλέξεις άλλες ημερομηνίες να έρθεις και να το ευχαριστηθείς.

Το ξέρω πως ο Αύγουστος είναι δελεαστικός με τα πανηγυράκια του και το νυφοπάζαρό του, αλλά εσένα που δεν σε πολυ-νοιάζουν όλα αυτά γιατί έχεις τα μωρά, ή γιατί είσαι κάποιας ηλικίας, ή απλά γιατί δεν είσαι party animal, ξανασκέψου το. Αν πάλι θες το νταβαντούρι αλλά δεν κολυμπάς στα κύματα, τότε πρέπει να διαλέξεις,  ή πολυκοσμία ή θάλασσα «λάδι» και ήρεμο κολύμπι.

Φυσικά δεν μπορώ να σου εγγυηθώ θάλασσα κρύσταλλο καθημερινά γιατί και τον Ιούνη τον πιάνουν τα νεύρα του ώρες ώρες, όπως και τους υπολοίπους μήνες, αλλά σίγουρα θα έχεις τις τυχερές σου μέρες, και θα είναι πολλές!

Θεοδοσία Καρίμαλη
theodosia1983@yahoo.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Θεοδοσίας Καρίμαλη.

ikariastore banner