Εργαζόμενοι Δήμου Ικαρίας & Φούρνος : Για διαθεσιμότητα και απολύσεις στους ΟΤΑ

Ικαρία 20-12-2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι των Δήμων διαφόρων ειδικοτήτων από 272 Δήμους (53 Δήμοι που έχουν λιγότερους από 6.000 κατοίκους εξαιρούνται) οδηγούνται στην απόλυση, μετά τους  σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους, που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα.

Είναι το πλεονάζον προσωπικό, που έβγαλαν οι μελέτες στελέχωσης των ΟΤΑ (αξιολόγησης των δομών) που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών σε όλους τους Δήμους, αδιαφορώντας πλήρως αν οι υπηρεσίες τους  υπολειτουργούν ή αν καλύπτονται βασικές λαϊκές ανάγκες. Οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε συγκεκριμένα κριτήρια (πληθυσμός του δήμου, αριθμός εργαζομένων, οικονομικά αποτελέσματα, κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα και ανά κάτοικο, νησιωτικότητα, ορεινότητα κ.ά.) για να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι των Δήμων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό εξάλλου υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και η διαδημοτική κινητικότητα, που θέλουν Δήμαρχοι και κυβέρνηση να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με “εθελούσια” μάλιστα διαδικασία. Απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ξεσπίτωμα του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάζοντος προσωπικού των ΟΤΑ.

Με αυτά τα εργαλεία κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό των ιδιωτών πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν θέσει: την αντικατάσταση της σταθερής δουλειάς από ελαστικά εργαζόμενους, περιορισμένης διάρκειας, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης (μείωσης του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους), τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των ΟΤΑ, την μετακύλιση με την ανταποδοτικότητα περισσότερων βαρών στις πλάτες του δημότη.

Αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προωθούμενων αναδιαρθρώσεων, αυτά της φύλαξης σχολείων και κτιρίων, που μετά τις διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων καλύπτονται από πεντάμηνους εργαζόμενους μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, της προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ).

ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν τεράστιες ευθύνες.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι αυταπάτες, που έσπειραν ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι μπορεί να υπάρχουν και καλές αξιολογήσεις και ότι οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ μπορούν να σωθούν με την διαδημοτική κινητικότητα αποκαλύφθηκαν.

Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοθετικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας   και την αποστολή των αξιολογήσεων (μελετών στελέχωσης) των Δήμων αποκαλύφθηκε  και το μέγεθος των ευθυνών δημάρχων, ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πόσο εχθρικές για τους εργαζόμενους ήταν οι αυταπάτες, που μοίραζαν ότι αν γίνει αξιολόγηση από τους ίδιους τους Δημάρχους, αν δεν γίνουν οριζόντιες απολύσεις, αν προχωρήσει η διαδημοτική κινητικότητα, τα πράγματα θα λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων και θα αποφευχθούν οι απολύσεις.

Τώρα σπεύδουν να διαφοροποιηθούν, διαφωνώντας για τον τρόπο “υπολογισμού του πλεονάζοντος προσωπικού ανά δήμο” και τις ακολουθούμενες διαδικασίες!!, συμφωνώντας όμως και πάλι με την ουσία της αξιολόγησης, αρκεί να είναι μια “άλλη αξιολόγηση” και της διαδημοτικής κινητικότητας. 

Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Οργάνωση και αγώνας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο μόνος δρόμος της παρεμπόδισης των απολύσεων και της διεκδίκησης σταθερής δουλειάς με δικαιώματα περνάει μέσα από τους μαζικούς, συλλογικούς αγώνες μας, ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους  ιδιωτικούς ομίλους που μας θέλουν φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, ενάντια σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες που υπηρετούν  αυτή την πολιτική του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ  -  ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ikariastore banner