Επιτυχής η βιβλιοπαρουσίαση της ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗΣ στην Αθήνα

• Δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη
• Εισάγει ένα νέο είδος παραμυθιού
• Περιέχει σημαντικές παιδοψυχολογικές αρετές

Πραγματοποιήθηκε στις 27-6-2016 με επιτυχία στην Αθήνα, από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος, η παρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου «ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ- δέκα καριώτικες  παραμυθο-ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά», των συγγραφέων Ηλία Γιαννίρη, Άννας Καλαλή, Αγγελικής Παριάρου, Δέσποινας Σιμάκη και Φρόσως Χωριάτη, στο φιλόξενο χώρο του «Ομικρον 2» στον Κεραμεικό.

Το βιβλίο παρουσίασαν  Ο Πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας  Λευτέρης Κουτούφαρης, ο κορυφαίος λαογράφος καθηγητής κ. Μιχάλης Μερακλής και ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός και παιδοψυχολόγος Γιώργος Μπουμπούσης

Ο Πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας  Λευτέρης Κουτούφαρης επαίνεσε το εγχείρημα της έκδοσης της ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗΣ, θεωρεί ότι το βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, θα ήθελε όλα τα παραμύθια του βιβλίου να είναι στην Ικαριακή διάλεκτο και επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκδόσεων που σχετίζονται με την Ικαρία, με πιο πρόσφατο την ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ.
Τέλος, απευθυνόμενος στον κάθε ένα συγγραφέα χωριστά,  έκανε αξιολογικές επισημάνσεις σε όλες τις ιστορίες.

Ο κορυφαίος λαογράφος καθηγητής κ. Μιχάλης Μερακλής εισαγωγικά δήλωσε ότι διαβάζοντας την ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ ένοιωσε πως οφείλει να συμμετάσχει σε αυτή τη βιβλιοπαρουσίαση λόγω της ποιότητας και του περιεχομένου του βιβλίου. «…Το επώνυμο παραμύθι θεωρώ ότι δεν είχε επιτυχία γιατί όσα στοιχεία περιέλαβαν οι συγγραφείς από τα παραδοσιακά παραμύθια έχασαν τον τόνο και τη δύναμή τους.   Τέτοια «σχολικά» παιδαγωγικά δεν βρήκα στα παραμύθια της παρούσας συλλογής», είπε χαρακτηριστικά.  Το γεγονός ότι οι 10 παραμυθο-ιστορίες είναι κατάλληλες και για μεγάλους θεωρεί ότι επαναφέρουν την πραγματική διάσταση των παραμυθιών, που αρχικά δεν απευθυνόνταν μόνο στα παιδιά. « Ίσως εισάγουν οι παραμυθοιστορίες αυτές της Κυρασολένης ένα νέο είδος παραμυθιού γιατί ευνοούν κάτι τέτοιο οι σύγχρονοι καιροί». Χαρακτήρισε το βιβλίο σύγχρονο, γεμάτο  λυρισμό, και σχεδόν ποιητική γραφή. Αναφέρθηκε τέλος σε κάθε παραμύθι και συγγραφέα χωριστά, συνδέοντας τις ιστορίες με τη μυθολογία και τα παραδοσιακά παραμύθια.

Ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός και παιδοψυχολόγος Γιώργος Μπουμπούσης αναφέρθηκε στο ρόλο των παραμυθιών στο συλλογικό ασυνείδητο των πρώτων κοινωνιών,  όταν όλα ήταν πιο απλά. Η ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ έχει παρόμοιες αρετές. Οι ιστορίες αναφέρονται στο καθημερινό γίγνεσθαι με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μαθαίνει να βλέπει πέρα από αυτό που φαίνεται.  Επισήμανε ότι οι συγγραφείς έκαναν πραγματικότητα τη ρήση του Άντερσεν «οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι…» και  ότι η ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ δείχνει ότι η δημιουργία δεν έχει ανάγκη το σύνθετο και το πολύπλοκο.  Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την αισιόδοξη στάση για τη ζωή, κάτι που καλλιεργεί και το παρόν βιβλίο με τα μηνύματα του, συμβάλλοντας στην ψυχική ενδυνάμωση τους. Η γλώσσα των κειμένων είναι πολύ προσεγμένη και σχεδόν ποιητική και έτσι καλλιεργείται η λεκτική νοημοσύνη και ευνοείται η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ενσυναίσθησης και της ενδοπροσωπικής νοημοσύνης. Τέλος, εξήρε την εικονογράφηση και τη γραφιστική απόδοση, γιατί ενισχύουν την αισθητική καλλιέργεια του παιδιού.

Στις 10/8/2016 στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί στον Εύδηλο Ικαρίας η παρουσίαση της ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗΣ στον παλιό θερινό κινηματογράφο, με ελεύθερη είσοδο, στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ «ΙΚΑΡΟΣ» 2016

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr