Εισήγηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του Ερευνητικού Κέντρου μακροζωίας στην Ικαρία

 31/3/2014
Προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου                                     
΄΄ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ΄΄
Υπόψιν Κ. Προέδρου
Κοιν : Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή
«Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την  πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος»
Υπόψιν  Καθηγητού της Καρδιολογίας, Κ. Χριστοδούλου Στεφανάδη

Ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος, εισηγούμαστε όπως εγκρίνεται κατά την προσεχή συνεδρίαση του ΄΄Περιφερειακού  Συμβουλίου΄΄ την ένταξη του κόστους σύνταξης της μελέτης  και την κατασκευή του υπό την παραπάνω επωνυμία Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Μακροζωία στην Ικαρία. Προσφέρεται από τον Δήμο Ικαρίας η κατάλληλη Δημοτική Έκταση για την κατασκευή του έργου, που απαιτείται για την στέγαση των υπηρεσιών του ιδρύματος, δωμάτια στέγασης των επιστημόνων ερευνητών, ερευνητικά εργαστήρια, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, αίθουσες συνεδριακού χώρου για σεμινάρια επιμόρφωσης των ξένων και ντόπιων επιστημόνων, βοηθητικούς χώρους κ.α.

Η δημιουργία  του Ερευνητικού Κέντρου Μακροζωίας είναι μεγίστης επιστημονικής σημασίας. Θα μελετά την Μακροβιότητα όχι μόνο των κατοίκων της Ικαρίας αλλά και των άλλων Νησιωτικών Περιοχών, τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τις Περιβαλλοντολογικές ιδιαιτερότητες, την Γενετική και ότι άλλο σχετίζεται με την Μακροζωία. Θα συνεργάζεται και με άλλα Επιστημονικά Κέντρα του εξωτερικού και από τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύπτουν από την συνεχή έρευνα , θα συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών , την καλυτέρευση της ποιότητας και την επιμήκυνση της ζωής.

Τεράστια θα είναι και τα οφέλη από την κατασκευή του Ερευνητικού Κέντρου και στην ανάπτυξη σε τοπικό και  εθνικό επίπεδο. Nέες θέσεις εργασίας. Eνδυνάμωση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο από την εισροή συναλλάγματος, που θα προέρχεται από την επιμόρφωση επιστημόνων άλλων χωρών και την παροχή Υπηρεσιών Υγείας σε πολίτες του εξωτερικού.

Το Καταστατικό της Λειτουργίας του Ινστιτούτου έρευνας της Μακροζωίας έχει υποβληθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε.

Καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε στην προώθηση για κατασκευή ενός ΄΄Καινοτόμου Κοινωφελούς΄΄ επιστημονικού έργου που στοχεύει στην καλυτέρευση και την επιμήκυνση του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής.

Ο Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας και Φούρνων-Κορσαιών
Νίκος  Γ. Κουλουλίας
Περιφερειακός Σύμβουλος
 

ikariastore banner