Εγχειρίδιο για να την παλέψεις

Φωτό: missgourgourini.posterous.com

Δοκίμασα πολλές φορές να ξεκινήσω να γράψω μία πτήση και διαρκώς την διέκοπτα. Αν και οι αφορμές που δίνει η εποχή είναι αμέτρητες, η σκέψη μου δεν μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα θέμα. Αριστεροί, δεξιοί, φασίστες, θρησκόληπτοι, οπαδοί, μετανάστες, επιστήμονες, νεόπτωχοι, αγανακτισμένοι, απογοητευμένοι, νόμιμοι, παράνομοι, φοροφυγάδες, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουμε μπει στο μπλέντερ και κοιτάμε ο ένας τον άλλον για να δούμε ποιος θα λιώσει πρώτος.

Αυτή η παράνοια που ζούμε χρειάζεται ένα εγχειρίδιο για να την παλέψουμε. Να αντέξουμε τα όσα βλέπουμε γύρω μας, σε μία κοινωνία που έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο και κάθε κανόνα. Πριν από καιρό διάβασα σε blog ένα τόσο ωραίο κείμενο που θα ήθελα να το είχα γράψει και εγώ. Δεν μπορώ παρά να το αντιγράψω σχεδόν αυτούσιο εδώ και να το μοιραστώ με όσους δεν έτυχε να το συναντήσουν.

Την κοπέλα που το έγραψε δεν την γνωρίζω. Ωστόσο, υποθέτω από τη φωτογραφία της Λαγκάδας, που συνοδεύει το κείμενο ότι έχει κάποια σχέση με την Ικαρία. Την ευχαριστώ γιατί άθελά της μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω να πιστεύω ότι θα την παλέψω. Το ίδιο ένιωσαν και όσοι άλλοι το διάβασαν. Ελπίζω να βοηθήσει και εσάς να αλλάξετε τη ρότα σας...

Σταύρος Παπακωνσταντινίδης
stapap@gmail.com

Τι μου έμαθαν 2,5 χρόνια κρίσης
1. Είμαστε όλες οι επανηλειμμένες, παταγώδεις, ίσως και λίγο ντροπιαστικές αποτυχίες μας. Σε καμία απο αυτές δεν έχουμε ξυπνήσει την επόμενη μέρα οι ίδιοι. Γίναμε άλλοι, γίναμε λίγοι, χωθήκαμε την ματαιότητα. Είσαι εκείνος που σηκώθηκε πάλι πάνω. Ή εκείνος που έβαλε την ταφόπλακα. Εσύ αποφασίζεις.

2. Ο μόνος τρόπος για να νικήσεις την ανεργία, είναι να εργάζεσαι συνέχεια. Σήκω το πρωί και κάνε οτιδήποτε. Βοήθα την μάνα σου να μαγειρέψει, φτιάξε τον κήπο, βοήθησε ένα φίλο που προσπαθεί, κάνε τα ψώνια στη γιαγιά, κάνε συνολάκια στο διαδίκτυο, φτιάξε κουλουράκια, επαναλαμβάνω, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. Bοήθησε τον εαυτό σου να βρει σκοπό, να νιώσει υπερήφανος. Ακόμα και αν δεν ξέρεις πως θα πληρώσεις το ενοίκιο τον επόμενο μήνα. Μην ηττηθείς, κανείς δεν αγοράζει τον νικημένο. Στο λέω τόσο σκληρά.

3. Το μεγαλύτερο καρκίνωμα της Ελληνικής κοινωνίας, είναι μια τεράστια διπολική μάνα, που σε βυζαίνει μέχρι την βαθιά ενηλικίωση και μετά σε βαράει αηδιασμένη που δεν είσαι κουλ ανεξάρτητο Δανεζάκι.

4. Δεν είσαι μοναδικός, απίθανος, ανεπανάληπτος. Θα στο πω καλύτερα - είμαστε ένα κακκαδάκι στο τεράστιο πρόσωπο του σύμπαντος. Όμως είσαι τώρα, είσαι εδώ, νέος, κρίση - ξεκρίση. Αποφάσισε τι θα κάνεις με το κακκαδάκι σου.

5. Επειδή δεν είσαι μοναδικός, απίθανος, ανεπαληπτος, κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα. Κανένας αφεντικός, γκόμενος, μάνα, πατέρας, ξαδέλφι, φίλος. Σταμάτα να απαιτείς πράγματα γιατί έτσι. Σκέψου τι δίνεις, και αν το δίνεις φτηνά, μάλλον δεν είναι τόσο καλό. Αν όχι, πάλι δεν φταίει κανένας άλλος εκτός απο εσένα.

6. Μεγαλώσαμε σε μια κουλτούρα που μας μπαμπάκιασε το μυαλό με αστείρευτες ιστορίες αγάπης όπου τελείωναν όταν το ζευγάρι έσμιγε τελικά, σε πλήρη συντονία. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το μετά. Μάθαμε να κυνηγάμε λυσσαλέα το σμίξιμο της τέλειας συντονίας και είμαστε εντελώς ανέντοιμοι για την σκληρή δουλειά του μετέπειτα ασυντόνιστου. Η σκληρή δουλειά της αγάπης είναι η μόνη που σε βγάζει απο το βούρκο. Είναι αυτή που σε φωτίζει μυστικά, σε στιγμές, εκεί που δεν το περιμένεις :)

7. Οι φίλοι, είναι η μεγαλύτερη σου περιουσία, το στίγμα των στιγμών. Κάνε φίλους που είναι καλύτεροι απο σένα σε κάτι, που κοιτάζουν διαφορετικά, αλλά που γελάτε στα ίδια αστεία. Να τους δίνεις, να μην το σκέφτεσαι, να τους φροντίζεις, πολλές φορές και μυστικά για να μην το καταλαβαίνουν.

8. Μην κάνεις πράγματα για τσάμπα ή για πολύ μα πολύ λίγα λεφτά που απαιτούν τις ιδέες σου, την μόρφωση σου την πνευματικότητα σου και δεν σε εμπνέουν καν. Είναι άτιμες και ανθρωπορουφήχτρες. Είναι πιο τίμια η όποια χειρωνακτική δουλειά που σου δίνει σχεδόν τα ίδια λεφτά ( όχι βέβαια τίτλο) η οποία σου αφήνει το μυαλό να το χειριστείς για πάρτη σου, για να κάνει τα δικά του.

9. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να καταφέρεις. Αλήθεια. Η ζωή σε ξεπερνάει κάθε μέρα και στο αποδεικνύει περιπαιχτικά, συντονίσου στο λίκνισμα της και θα δεις πόσο δίκιο έχω.

10. Ο χρόνος είναι μια εφεύρεση εξαιρετικά αστεία. Στην ουσία δεν υπάρχει. Μην τον φόβάσαι, βούτα και κολύμπα.

11. Είσαι πολύ όμορφος. Κανένας άσχημος δεν θα διάβαζε το κείμενο αυτό.

Καλή τύχη

Πηγή: missgourgourini.posterous.com

 

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Σταύρου Παπακωνσταντινίδη.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Οδηγός Επιβίωσης 2012-13 για τον Χειμώνα μακριά από την Ικαρία!

ikariastore banner