Εφαρμογή ΑΠΕ Μικρής κλίμακας στην πράξη: Ηλιακό Κάτοπτρο

Παράλληλα με την περιβαλλοντική έρευνα και τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, τα τελευταία χρόνια πειραματιζόμαστε και με τις μικρής κλίμακας εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Πάγια αρχή μας είναι πριν δώσουμε συμβουλές στους άλλους, να μειώνουμε το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δίνουμε ένα έμπρακτο παράδειγμα στους μαθητές και στις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Έτσι, η ομάδα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Αρχιπελάγους, πειραματίζεται και χρησιμοποιεί μικρής κλίμακας ΑΠΕ όπως οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, τα ηλιόθερμα, το βιοντίζελ (που παράγουμε ανακυκλώνοντας μαγειρικά ελαία), οι ηλιακοί φούρνοι αλλά και το ηλιακό κάτοπτρο του Αρχιμήδη που βλέπετε στη φωτογραφία. Σχεδόν άγνωστο για τους περισσότερους, το ηλιακό κάτοπτρο, θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι δεδομένου ότι έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση καθώς αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία.

Ενδεικτικό είναι ότι τα ηλιακά κάτοπτρα χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές χώρες της Β. Ευρώπης όπου η ηλιοφάνεια είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα όπου οι ημέρες ηλιοφάνειας ξεπερνούν τις 250 ετησίως, η χρήση τους είναι δεν είναι ακόμα διαδεδομένη.

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ Ι.Θ.Π.

ikariastore banner