ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Καθαρισμός δυσπρόσιτων ακτών από σωσίβια και βάρκες προσφύγων

Την περασμένη Κυριακή, έγινε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ακτών τις Σάμου, όπου έχουν συσσωρευτεί τόνοι απορριμμάτων: κυρίως σωσίβια και βάρκες προσφύγων, καθώς και άλλα πλαστικά διαφόρων τύπων. Τα περισσότερα από τα απορρίμματα αυτά βρίσκονταν σε απόκρημνες ακτές του νησιού, όπου συνήθως καταλήγουν οι βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο καθαρισμός των ακτών αυτών είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα το οποίο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με μεγάλη συλλογικότητα και σκληρή δουλειά είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την κινητοποίηση πολλών εκατοντάδων πολιτών από συνολικά 106 συλλόγους και φορείς του νησιού, αλλά και φορείς αρωγής που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στη Σάμο. Δεκάδες τόνοι απορριμμάτων συλλέχθηκαν, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, συμμετείχε σε αυτή τη δράση με 45-μελή ομάδα ερευνητών και φοιτητών του Ινστιτούτου, καθώς και με ομάδα μαθητών τεχνικού Λυκείου της Τσεχίας, οι οποίοι παρακολουθούν αυτή την περίοδο κύκλο μαθημάτων στο Αρχιπέλαγος. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου που είχε το γενικό συντονισμό της δράσης, αλλά και με άλλους φορείς και ιδιώτες που προσέφεραν τα σκάφη τους για το σκοπό αυτό, εκατοντάδες άνθρωποι μετέβησαν με πλωτά μέσα σε δυσπρόσιτες περιοχές. Εκεί συλλέχθηκαν τα απορρίμματα από τη θάλασσα και τις ακτές, τεμαχίστηκαν τα κατεστραμμένα φουσκωτά σκάφη και με μεγάλη προσπάθεια μετακινήθηκαν τα ογκώδη κομμάτια από τις δεκάδες σπασμένες βάρκες. Όλα αυτά φορτώθηκαν σε μεγάλα φουσκωτά σκάφη για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα φορτηγά που βρίσκονταν για το σκοπό αυτό σε παραλίες της περιοχής.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις ανατολικές ακτές των οποίων έχουν συσσωρευτεί πολλοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβεί πριν αρχίσουν οι βοριάδες του καλοκαιριού και ξεκινήσει η επαναδιασπορά των απορριμμάτων και η διάσπαση των πλαστικών. Εάν τα τελευταία παραμείνουν στις ακτές σύντομα θα προκαλέσουν έντονη επιβάρυνση, στα ήδη επιβαρυμένα από θραύσματα πλαστικών οικοσυστήματα των θαλασσών μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πραγματικά τους πολλούς εκατοντάδες συμπολίτες μας και τους 106 συλλόγους και φορείς του νησιού που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Αρχιπελαγος Ι.Θ.Π.

ikariastore banner