ΔΙΑΒΑΣΕ ΙΚΑΡΙΑΚΑ: Ικαρία - Προϊστορία & Εθνοαρχαιολογία

Ικαρία | Προϊστορία & Εθνοαρχαιολογία / Εταιρεία Ικαριακών Μελετών / Αδαμάντιος Σαμψών

Αυτή την εβδομάδα, το ikariamag σάς παρουσιάζει μία νέα έκδοση από την Εταιρεία Ικαριακών Μελετών που έρχεται να εμπλουτίσει την ήδη σπουδαία εκδοτική της δραστηριότητα. Το βιβλίο του Αδαμάντιου Σαμψών: Ικαρία – Προϊστορία & Εθνοαρχαιολογία.

Οι θέσεις της προϊστορικής έρευνας: Περδίκι, γλαρέδο, δαιμονόπετρα, Ανεφάντης, Τριφύλλια, Καστρί στους Βρακάδες, Αμάλου, Μαύρη, Πάπας, Πέζι, Ζηζόκαμπος, Μαγγανίτης, Πινάκι, κ.ά., οι ανασκαφές στο μεσολιθικό οικισμό κεραμέ, στους νεολιθικούς οικισμούς Νιφι και Γλαρέδο και τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, καλύπτουν το μισό μέρος του βιβλίου το οποίο συνεχίζεται με εθνοαρχαιολογική έρευνα, από την τεχνικής της απόκρυψης και των πρώτων οικισμών, στη διαχείρηση της γης, τις καλλιέργιες, την κτηνοτροφία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη γαλακτοκομία, τους νερόμυλους και τους ανεμόμυλους, την υλοτομία, τα ασβεστοκάμινα, τα πίλιαστρα και τόσα ακόμα. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς, όπως Κουμαρό, Λαγκάδα, Βεντουρόσπιτα, κ.ά. και μετά από σύνοψη του περιεχομένου στα αγγλικά, το βιβλίο κλείνει με την γεομορφολογική εξέλιξη της Νοτιοανατολικής παράκτιας ζώνης της Ικαρίας και την επίδραση της στην Προϊστορική κατοίκηση της περιοχής, από τον Δρ. Γεολόγο και Αρχαιογεωμορφολόγο Ε.Μ. Καμπούρογλου.

Η έκδοση αυτή (253 σελίδων - Οκτώβρης 2014), εκτός από τις σημαντικές καταγραφές, τα στοιχεία και την ανάλυση τους, περιέχει πλούσιο υλικό από χάρτες, πίνακες, διαγράμματα και φωτογραφίες από τις περιοχές των ερευνών και των ανασκαφών.

Ο συγγραφέας Αδαμάντιος Σαμψών είναι καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει διευθύνει πολλές ανασκαφές σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η ανασκαφή στο Κεραμέ της Ικαρίας, όπως και επιφανειακές έρευνες στα νησιά του Αιγαίου, και στο νησί μας. Έχει δημοσιεύσει 45 βιβλία και 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Προμηθευτείτε το βιβλίο Ικαρία | Προϊστορία & Εθνοαρχαιολογία από το εκδοτικό ράφι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr.

ikariamag.gr

Διαβάστε σχετικά:
- Αρχαία Ικαρία
- Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία

ikariastore banner