Διαμαρτυρία δήμου Ικαρίας σχετικά με την υποστελέχωση των σχολείων

Ο  δήμαρχος Ικαρίας προχώρησε στις 7/10 σε παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας και της διευθύνσεις εκπαίδευσης σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας σχεδόν όλων των σχολικών μονάδων της Ικαρίας,  επισημαίνοντας.

Ένα μήνα μετά  την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις σχολικές μονάδες της Ικαρίας, παρουσιάζονται σοβαρά κενά σε απόλυτα αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θέσεις εκπαιδευτικών.       

Από την ενημέρωση που έχουμε από τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων, προκύπτουν ελλείψεις τουλάχιστον 8 Νηπιαγωγών, 35 Δασκάλων και θέσεων  διάφορων  ειδικοτήτων  (Ξένης  γλώσσας, Γυμναστές, καλλιτεχνικών, κλπ), ενώ δραματικές είναι οι ελλείψεις στο μοναδικό ειδικό σχολείο του νησιού  που παραμένει ακόμα  κλειστό. Τέλος τουλάχιστον 20 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων λείπουν από τα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης (π.Χ 2ο Γυμνάσιο –Λ.Τ Ραχών).

Αυτό έχει ως συνέπεια  καμία σχολική μονάδα να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, καθιστώντας ουσιαστικά τις εξαγγελίες του υπουργείου  άνευ ουσίας αν όχι πρόκληση για τους γονείς των παιδιών. Που δεν μπορούν με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του να παρακολουθήσουν καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία σε τουλάχιστον δυο σχολεία (δημοτικό Καρκιναγρίου και το σχολείο Ειδικής Αγωγής). Ενώ πουθενά δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αφού λείπουν δάσκαλοι τόσο για την λειτουργία του κλασικού (π.χ 1ο δημοτικό Αγίου Κηρύκου) όσο και των ολοήμερων τιμημάτων (π.Χ 2ο δημοτικό Αγίου Κηρύκου).

Ο  Δήμος Ικαρίας εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού για όλα αυτά καλεί, το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης να προχωρήσουν  άμεσα στην πλήρη κάλυψη των κενών σε όλες της σχολικές μονάδες του νησιού.

Από την  μεριά μας κάνουμε  καθαρό, ότι ο δήμος Ικαρίας θα σταθεί αρωγός, και συμπαραστάτης στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους εργαζόμενους γονείς τους. Η δημοτική Αρχή θα συμβάλει μ' όλες τις δυνάμεις της, στην απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και στην διεκδίκηση των ώριμων δίκαιων αιτημάτων –διεκδικήσεων, που αφορούν την παιδεία και το δημόσιο σχολείο όπως:
• Κατάργηση  του περιορισμού των προσλήψεων με σταθερές – μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά κα εργασιακά δικαιώματα.
• Άμεση κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, καμία διδακτική ώρα χαμένη.
• Μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες και τους ανέργους για υλικά, αναλώσιμα, κ.α.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την  αύξηση των δαπανών και των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τις επισκευές και τις συντηρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή. Σε εποχές βαθιάς κρίσης δεν πρέπει να  υποκύψουμε μπροστά στις δυσκολίες της καθημερινής βιοπάλης.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ikariastore banner