ΑΠΕ: εξετάζουν μείωση εθνικού στόχου 2020 με απούσα την αγορά και “θύμα” τα αιολικά

Την ώρα που οι επαγγελματικοί φορείς της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα, όπως ο ΣΕΦ και η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητούν αναθεώρηση προς τα πάνω του εθνικού στόχου για διείσδυση 20% της καθαρής ενέργειας μέχρι το 2020, το ΥΠΕΚΑ φαίνεται πως έχει διαφορετικά σχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας με εντολή να διατυπώσει προτάσεις για το βέλτιστο μείγμα καυσίμων σε βάθος εικοσαετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται “φιλόδοξος” ο στόχος για ΑΠΕ 20% στο ενεργειακό μείγμα που τέθηκε επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη και εξετάζεται η μείωσή του στα όρια της ευρωπαϊκής υποχρέωσης του 18%.

Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι οι κοινοτικές υποχρεώσεις, οι ανάγκες της χώρας και η βιωσιμότητα του συστήματος.

Όπως αναφέρει το energypress, η αναθεώρηση του στόχου προς τα κάτω θα έχει ως μεγάλο “θύμα” τα αιολικά, καθώς τα φωτοβολταϊκά, σε επίπεδο αδειοδότησης, έχουν υπερκαλύψει τα Μεγαβάτ που τους έδινε η κατανομή του 20-20-20, ενώ οι υπόλοιπες τεχνολογίες έχουν ούτως ή άλλως μικρή συμμετοχή στον εθνικό στόχο.

Στην Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και εκπρόσωποι των Διαχειριστών και του ΚΑΠΕ, αλλά ουδείς εκπρόσωπος της αγοράς παρά τα σχετικά αιτήματα που κατατέθηκαν.

econews.gr

ikariastore banner