Ανεξερεύνητη Ικαρία & Φούρνοι

Δε θα αναφερθώ στην αρχική διαδικτυακή μου γνωριμία με τη συγγραφέα του βιβλίου-οδηγού «Ανεξευρεύνητη Ικαρία & Φούρνοι», κα. Αλεξία Παλαιστή. Ας πούμε πως η μοίρα μάς δοκίμαζε κατά πόσο είμαστε ανοιχτοί να ξεπερνούμε τις αρχικές μας εντυπώσεις και να πηγαίνουμε παρακάτω. Και ήμασταν!

Θα μιλήσω μόνο για το φρέσκο, δεν πάει πολύ καιρός από τότε που κυκλοφόρησε, οδηγό-βιβλίο που διάβασα μόλις (συγγνώμη για την καθυστέρηση) και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από εκείνα που ξεφυλλίζω ξανά και ξανά: Ανεξερεύνητη Ικαρία & Φούρνοι!

Ανεξερεύνητη από ποιόν; Από τους Καριώτες; Σίγουρα ναι, αν μιλάμε για κάτι τύπους σαν και μένα που η (νυχτερινή) ζωή στο χωριό τους δεν τους επιτρέπει να γυρίσουν το νησί όσο θα ήθελαν! Αλλά και από πολλούς επισκέπτες ή απλώς λάτρεις του νησιού που όταν τους ρωτάς να σου πουν κάτι για την Ικαρία, το μόνο που βρίσκουν να πουν είναι: ΧΑΛΛΛΑΡΑ! (δεν φταίνε αυτοί όμως!) Ωραία λοιπόν, ας την εξερευνήσουμε! Ποιος θα μας τη μάθει; Μια μη Καριωτίνα; Μια «ξένη»; Ναι, γιατί ίσως μόνο έτσι μπορεί να γίνει …

Το «Πρόσωπο» και ο «εαυτός», το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, τι δείχνουμε εμείς και τι είμαστε στ’ αλήθεια, ήταν το θέμα της πανεπιστημιακής μου διάλεξης. Και από τότε έμαθα να δίνω βάση … στα λόγια των «ξένων». Κυρίως βέβαια, όταν αυτός ως προς τον οποίο ορίζεσαι (δείχνεις το πρόσωπο σου) έχει Λόγο (αρθρωμένη λογική). Σε αυτή την περίπτωση, η άποψή του έχει πολύ ενδιαφέρον.  

Από την πρώτη εκ του σύνεγγυς γνωριμία με τη συγγραφέα, αντιλήφθηκα ότι –ευτυχώς- δε θα μιλήσουμε για τη χαλαρότητα της Ικαρίας, την απουσία άγχους και το μεξικάνικο τρόπο ζωής των κατοίκων της. Στοιχεία που πρώτοι εμείς οι Ικαριώτες «ξε-πουλάμε», όταν μιλάμε για ξαπλοπουλιάδες, αραχτονταλκάδες και νιρβανόμαγκες!

Η Ικαριά έχει Ιστορία, Μυθολογία, Αρχιτεκτονική, έχει αρχαιολογικά διαμάντια, ήθη και έθιμα μοναδικά, έχει κουζίνα, μέρη να περπατήσεις, στέκια να φας και να πιεις, διαδρομές και όμορφα τοπία! Έχει κοινότητες … ανθρώπων. Έχει προβλήματα! Έχει και «γκρούβαλους»! Μα μην ταράζεστε! Λέξη είναι και αυτή! Και μάλιστα … καριώτικη! Και η συγγραφέας προσεγγίζει το φαινόμενο αυτό με έναν πολύ εύστοχο τρόπο!

Όλα αυτά και πολλά άλλα, υπάρχουν μέσα στο βιβλίο αποτυπωμένα με ένα τρόπο άμεσο και ζωντανό. Η Αλεξία Παλαιστή, με την βοήθεια ντόπιων Ικαρίων, μας γνωρίζει την Ικαρία, την στιγμή που και η ίδια την γνωρίζει,! Και αυτό είναι το ξεχωριστό! Γιατί το κάνει σε βάθος, έπειτα από πολύ καθώς φαίνεται κόπο και μελέτη, με ειλικρίνεια και χωρίς καμία έννοια «γραφικότητας». Το βιβλίο δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού, είναι εύχρηστο και καλοστημένο.

Δε θα μιλούσα ποτέ για κάτι που δε μου αρέσει. Είμαι της άποψης πως αν κάτι δε σου αρέσει, δεν ασχολείσαι μαζί του. Ούτε θα επισήμανα ποτέ παραλείψεις, προσωπικές διαφωνίες και αν εγώ θα το προτιμούσα έτσι ή αλλιώς! (Δεν αναφέρομαι στο βιβλίο, αλλά μιλάω με αφορμή αυτό). Αν το προτιμάς αλλιώς ή δε σ’ αρέσει κάτι, φτιάξε άλλο, το  δικό σου! Αυτά είναι για τους κλητήρες της ζωής (θα επανέλθω με πτήση γι’ αυτό). Δε συμβαίνουν και πολλά σημαντικά πράγματα σήμερα. Και αυτή η έκδοση είναι πραγματικά κάτι αξιόλογο.

Το βιβλίο είναι των εκδόσεων ROAD (210-3455575) και θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία! Προμηθευτείτε το. «Ξένοι» αλλά και Καριώτες! Οπωσδήποτε!

Κωνσταντίνος Βατούγιος για το ikariamag

ΥΓ. Συγγνώμη επειδή – λόγω άγνοιας- δεν μίλησα για το μέρος του βιβλιου που αναφέρεται στους υπέροχους Φούρνους. Το βρήκα εξίσου ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι είναι το ίδιο ακριβές. 
 

ikariastore banner