Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

photo: Richdurant @Flickr

Μπαίνω στη θάλασσα, «είναι παγωμένη;», με ρωτάς. Ναι γλυκιά μου, είναι μπούζι. Γι αυτό κολυμπάμε, γιατί είναι καλοκαίρι και ψάχνουμε δροσιά. Αν το νερό ήταν ζεστό πώς θα ρίχναμε τη θερμοκρασία; Θα γεμίζαμε την μπανιέρα, θα προσθέταμε μια σακούλα παγάκια και θα καθόμαστε μέσα εναλλάξ.

Παραγγέλνω καφέ μέτριο. «Με γάλα;», με ρωτάς. Όχι, χωρίς! Γάλα έχει ο μέτριος καφές με γάλα. Ο μέτριος καφές δεν έχει γάλα όπως ο Άρης δεν έχει Αρειανούς.

Δαγκώνω την πίτσα που αχνίζει τρελά σαν να μας την έκαναν delivery κατευθείαν από την κόλαση. «Καίει;», με ρωτάς. Φυσικά, τσουρουφλάει. Από την εποχή που ο όρθιος άνθρωπος αποφάσισε ότι η τροφή του είναι καλύτερη μαγειρεμένη δεν έχει βρεθεί άλλη μέθοδος που να μην απαιτεί θερμότητα.

Περπατάς μπροστά κι εγώ ακολουθώ. Η παραλία είναι από κάτω, μπροστά μας, χωρίς εμπόδια, σε πλήρη θέα. Ρωτάς πόση ώρα θέλουμε. Τι ν’ απαντήσω όταν σε προβληματίζει η απόσταση και όχι ο χρόνος.

Κάπως έτσι χάσαμε το νόημα κι αυτό έφερε μία ακαταστασία στη σκέψη άνευ προηγουμένου. Άλλα εννοούμε και άλλα λέμε. Η αγάπη δεν έχει σχέση με τη ζήλια γιατί το ένα είναι υγεία και το άλλο είναι αρρώστια. Τα ποσοστά δεν έχουν σχέση με τις έδρες γιατί τα πρώτα προέκυψαν από μαθηματική ανάγκη, ενώ οι δεύτερες από πολιτική απληστία. Η διαθεσιμότητα και η μετακίνηση δεν είναι απόλυση, είναι χαμένη απασχόληση.

Να πάμε πιο πέρα; Ο ξενοδόχος που βάζει τις μπουλντόζες στον αιγιαλό ή στο δάσος δεν είναι καταπατητής αλλά επενδυτής. Ο αποδέκτης της μίζας δεν είναι υπόλογος αλλά εθνικός ευεργέτης αφού δεν εμποδίζει το κοινό συμφέρον. Ο εφοριακός που τα παίρνει δεν είναι επίορκος υπάλληλος αφού δεν κλέβει το δημόσιο αλλά διορθώνει τη φοροδιαφυγή του πολίτη. Και η ασυνεννοησία συνεχίζεται με το ανεκδιήγητο «καλά να ‘σαι» ως απάντηση στο «ευχαριστώ». Κι εγώ παρακαλώ. Παρακαλώ σας κύματα στον πάτο να με πάτε. Του βυθού, του βαρελιού, του ποτηριού.

Εις υγείαν όσων ακούν και δεν καταλαβαίνουν, είναι οι ιδανικοί υποστηρικτές για τους παραχαράκτες της λογικής.

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.