Αφιέρωμα στο OLIVE MAGAZINE: Φούρνοι Κορσεών, Νησιά από κρύσταλλο και δαντέλα

Φούρνοι, Θύμαινα κι ένα μικρό σύμπλεγμα μικρών ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, με κρυστάλλινα νερά, δαντελωτές παραλίες και πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα, είναι τα νησιά που αποτελούν τους Φούρνους Κορσεών και έχω πολλά νόστιμα να σας πω…


Η Σπυριδούλα έτοιμη να σαλπάρει για Θύμαινα

Γνωστό και ως νησί των Κουρσάρων! Aπό τον Πειραιά το καράβι χρειάζεται 8-9 ώρες να φτάσει στο λιμάνι των Φούρνων και τα δρομολόγια δεν είναι καθημερινά. Υπάρχει όμως κι η Παναγία Θεοτόκος, το φεριμπότ που κάνει καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Ικαρία και το Καρλόβασι της Σάμου, υπάρχει και ταχύπλοο. Αν έχεις όρεξη να περάσεις ήσυχες διακοπές χωρίς πολλές μετακινήσεις, αν αγαπάς τα μακροβούτια, τα ήσυχα βράδια, το φρέσκο ψάρι, να πηγαίνεις για μπάνιο με τα πόδια ή με καϊκάκι, οι Φούρνοι ίσως γίνουν ο αγαπημένος σου προορισμός.

Καθώς φτάνεις με το καράβι, λοιπόν, και βλέπεις το λιμάνι και τα σπίτια πίσω του απλωμένα, ξέρεις ότι έχεις δει το μεγαλύτερο μέρος της κατοικημένης περιοχής του νησιού. Όλα εδώ είναι κοντά και τα φτάνεις με το πόδι, είναι μικρό το νησί, προετοιμάσου όμως να ανεβοκατέβεις και κάμποσα σκαλάκια που δεν του λείπουν. Η Χρυσομηλιά είναι ένας ακόμα οικισμός, 14 χιλιόμετρα από το λιμάνι και 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Εκεί έχει όμως μόνο σπίτια, κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και την ταβέρνα της Φραντζέσκας με το όνομα Στη δροσιά της Εδέμ.

Για κολύμπι και ρομαντσάδα


Η παραλία της Βιτσιλιάς

Υπάρχουν δύο κοντινές παραλίες: Η Ψιλή Άμμος που είναι γύρω στα 10 λεπτά και το Καμπί, 30 λεπτά με τα πόδια. Στην Ψιλή Άμμο υπάρχει και beach bar που λειτουργεί και το βράδυ με μουσικές και ποτά και μαζεύει πολύ κόσμο. Άλλες παραλίες είναι η Βλυχάδα, τα Κουμαρά, το Πετροκοπιό όπου βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο που λειτουργούσε στο νησί τα ρωμαϊκά χρόνια, το Μπαλί, η Βιτσιλιά. Από το λιμάνι των Φούρνων μπορείτε να πάρετε τη Σπυριδούλα, το καϊκάκι που θα σας πάει Θύμαινα και Κεραμιδού (οικισμό στο νησάκι Θύμαινα).
Το χταπόδι στο τηγάνι είναι έτοιμο!

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, να πάτε μια βόλτα ως το κάστρο του Αϊ-Γιώργη, θα σας μείνει αξέχαστη. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε για μερικά λεπτά στο κατσάβραχο, αλλά η πανοραμική εικόνα του λιμανιού και του οικισμού των Φούρνων ως τη Θύμαινα απέναντι θα σας αποζημιώσει.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Ιωάννας Σταμούλου στο olivemagazine.gr

ikariastore banner