12 στιγμές Ικαρίας. 12 καριώτικες εικόνες…σαν ευχή!

Φλεβάρης. Να περπατήσεις στο Κάστρο του Κοσκινά και ξαφνικά να δεις μπροστά σου ν’ απλώνονται χαλί τα λευκά κρεμαστά ανθάκια του Γάλανθου της Ικαριάς (Galanthus ikariae) με τις πράσινες στιλπνές κηλίδες.   

Μάρτης. Να κατέβεις το παλιό μονοπάτι από το Μαγγουράτο στο Καρκινάγρι και να δεις να μαυρίζει ο ουρανός από τα χελιδόνια που φέρνουν την άνοιξη.

Απρίλης. Να βρεθείς στο Πέζι με την ομίχλη να γλύφει την κορυφογραμμή και μετά να σηκώνεται και να αποκαλύπτει τους γρανιτένιους σχηματισμούς της Προβατοκεφάλας και τον πιο μπλε ουρανό που έχεις δει ποτέ.

Μάης. Να περπατήσεις στον Έξω Φάρο ή στο Μαυριάνου, ανάμεσα στις μαργαρίτες και στις παπαρούνες, να μυρίσεις το καλοκαίρι που έρχεται και να πλέξεις το πιο πολύχρωμο στεφάνι.

Ιούνης. Να βρεθείς στην παραλία του Καραβοστάμου και να δεις τις βάρκες να βάφονται με τα πιο ζωηρά χρώματα για να πέσουν στη θάλασσα.

Ιούλης. Μέσα στην πληρότητα να νιώσεις λίγο το ανεκπλήρωτο. Να ξεφυλλίσεις το ημερολόγιο και να διαπιστώσεις ότι οι ημερομηνίες και οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να βρεθείς σε ΟΛΑ τα πανηγύρια. Ναι, και αυτό είναι ευχή γιατί κάποτε πρέπει να οργανωθείς σωστά.

Αύγουστος. Ν’ απολαύσεις ένα μπάνιο με την καλύτερη παρέα στον Άγιο Φωκά και να δεις κάποια φώκια να παίζει λίγο μακρύτερα και να σε περιεργάζεται με τα μεγάλα της μάτια.

Σεπτέμβριος. Να κόψεις σταφύλια στο αμπέλι, να κολλήσεις από την κορφή ως τα νύχια, από τον ιδρώτα κι απ’ το μούστο, και να έχεις στη μύτη όλα τ’ αρώματα των φρούτων και της καριώτικης γης.

Οκτώβρης. Στο πρώτο φθινοπωρινό κρύο να βρεθείς δίπλα στο τζάκι με μια χούφτα κάστανα και με φίλους που διηγούνται (μόνο) υπερβολικές ιστορίες.

Νοέμβρης. Να χτενίσεις ή να τινάξεις τις ελιές, μετά να βρεθείς στο λιοτρίβι και να γευτείς την καπίρα παίρνοντας όρκο ότι είναι νοστιμότερη από την περσινή.

Δεκέμβρης. Να περάσεις από το πατρικό σπίτι για τις γιορτές και να νιώσεις την ανεξάντλητη ζεστασιά του ακόμα κι αν οι γονείς δεν είναι εκεί. Οπωσδήποτε με φιλοξενούμενους και καλό κρασί.

Γενάρης. Να βρεθείς στην παραλία του Κάμπου με τον πιο δυνατό βοριά του χειμώνα και να φανταστείς πως είσαι ο γλάρος που πετάει πάνω από τα τεράστια αφρισμένα κύματα.

ikariamag.gr|η Ικαρία…αλλιώς!

ikariastore banner