100plus: η επέτειος της απελευθέρωσης της Ικαρίας

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 17ης Ιουλίου που κοινοποιήθηκε στα μέσα πριν δύο βδομάδες από το Δήμο Ικαρίας ανέφερε ότι ο ικαριακός λαός γιορτάζει με ξεχωριστή λαμπρότητα και περηφάνια την 101η επέτειο της απελευθέρωσης  του νησιού. Χαρακτήριζε  ως εκδηλώσεις τις ενέργειες που ορίζει το πρωτόκολλο τελετής όπως την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Τα φώτα της μαρίνας σβηστά και οι μισές λάμπες στον κυματοθραύστη του λιμανιού καμένες πολύ πριν το Πάσχα. Το σκοτάδι «έφυγε» πριν μία εβδομάδα, καθαρίστηκαν κάποιες μικροεστίες απόθεσης σκουπιδιών κι όλα ήταν έτοιμα για τα καλά ρούχα και για την πλατεία.

Εκδηλώσεις λοιπόν δεν είδαμε, απλώς το γνώριμο σκηνικό. Οι επίσημοι, αυτοί που εκπροσωπούν κάποιον δεύτερο ή κάποιον τρίτο, οι κληρικοί και τα παιδιά της φιλαρμονικής ήταν περισσότεροι από τους Καριώτες που παραβρέθηκαν στον εορτασμό. Λίγο αργότερα η ζυγαριά έγειρε υπέρ του κοινού. Πλοίο του Π.Ν. που έφτασε το πρωί δεν μπόρεσε να δέσει εξαιτίας του ισχυρού ανέμου και απέπλευσε μισή ώρα αργότερα. Η επέτειος που θα έπρεπε να κρατάει λαμπρό μόνο το συμβολισμό γίνεται ρουτίνα, μια υποχρέωση προς διεκπεραίωση και τίποτα άλλο.

Ίσως χρειάζονταν τριάντα βρακοφόροι να ξεχυθούν στην πλατεία, ν’ ανέβουν τις σκάλες και να καταλάβουν το διοικητήριο, ως αναπαράσταση των γεγονότων ή ως τουριστική ατραξιόν για να κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος και να περάσουν όλοι καλά…

Ομάδα που αποτελούνταν από μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, της εκπαιδευτικής κοινότητας και μεμονωμένοι πολίτες είχαν στηθεί απέναντι από το ηρώο με αναρτημένα πανό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνούσαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, των εκπροσώπων της και της πολιτικής τους. Ο δήμαρχος, φανερά ενοχλημένος, πήρε το μικρόφωνο και απευθύνθηκε προς αυτούς λέγοντας πως η συγκεκριμένη στάση δείχνει έλλειψη σεβασμού και φιλοξενίας προς τους επισκέπτες και ότι δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα της ημέρας. Οι διαμαρτυρόμενοι απάντησαν με περισσότερα συνθήματα. Η εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για την υγεία, λίγο νωρίτερα, στο σύντομο μήνυμά της, τόνισε ότι κάθε αγαθό που απολαμβάνουμε είναι προϊόν αγώνα. «Η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια …  δε μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν… Οι Καριώτες, πριν 101 χρόνια, απέδειξαν ότι δεν υποδουλώνονται και ότι έχουν το θάρρος να παλέψουν ακόμα κι αν είναι μόνοι τους.»

Κατόπιν τούτου,  γράφτηκε ο επίλογος με παραδοσιακούς χορός από το Λύκειο Ελληνίδων.

Στα θετικά της ημέρας, έκθεση ζωγραφικής στο Παλιό Δημαρχείο και τρία πανηγύρια, σε Άγιο Κήρυκο, Καταφύγι και Αρέθουσα.

Διαβάστε επίσης:
- «(Δ)ούλοι εμείς εφέντη»: Από την επανάσταση στην επανάπαυση

- Ικαριακή Επανάσταση 1912: το πριν, τα γιατί & το μετά

ikariamag.gr | από, για και με αφορμή την Ικαριά!

ikariastore banner