Παρουσία αγήματος του στρατού, Υπουργών, της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αιρετών τοπικών αρχόντων, του Μητροπολίτη Σάμου, συλλόγων και του κόσμου, εορτάστηκε στον Άγιο Κήρυκο η επέτειος των 103 χρόνων από την Ικαριακή Επανάσταση.

«Μπορείτε να ασχοληθείτε με την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας, είναι πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο της ιστορίας», ήταν τα λόγια της σχολικής συμβούλου των φιλολόγων κας Χρυσώς Λυγίζου. Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στο διαδίκτυο βρέθηκε μόνο ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «17 Ιουλίου 1912. 100 χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση».

Για άλλη μια χρονιά εορτάστηκε η επέτειος από την απελευθέρωση της Ικαρίας το 1912. Παρόντες η κυβέρνηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρο Σπυρίδων, η βουλευτής του νομού μας κ. Α. Καλογερή, η νέα περιφερειάρχης κ. Χ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Χ. Σταυρινάδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι παρόντες, εκπρόσωποι του στρατού, του πολεμικού ναυτικού,

Οι εκδηλώσεις της επετείου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Ικαρίας ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου. Η Εταιρία Ικαριακών Μελετών, υπό την αιγίδα του Δήμου Ικαρίας, μας πήγε πίσω στο χρόνο για να μάθουν όσοι δεν ήξεραν και να θυμηθούν οι υπόλοιποι. Θέμα της βραδιάς ήταν η ιστορία του Δαίδαλου που κατέληξε ως εξόριστος στην Κρήτη, και η προσπάθειά του να δραπετεύσει μαζί με το γιο του.

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 17ης Ιουλίου που κοινοποιήθηκε στα μέσα πριν δύο βδομάδες από το Δήμο Ικαρίας ανέφερε ότι ο ικαριακός λαός γιορτάζει με ξεχωριστή λαμπρότητα και περηφάνια την 101η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού. Χαρακτήριζε ως εκδηλώσεις τις ενέργειες που ορίζει το πρωτόκολλο τελετής όπως την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Στις 17 Ιουλίου του 1912 ξεκίνησε η ένοπλη επανάσταση των κατοίκων της Ικαρίας κατά του Τουρκικού ζυγού. Η πρώτη πράξη της Γενικής Επιτροπής, 18 Ιουλίου 1912, ήταν να διορίσει τον Γιώργη Σταματίου Φουντούλη (Ψαρά) 1870-1942 ...αρχηγόν πασών των στρατιωτικών δυνάμεων της Νήσου...

«Το ικαριακόν ειδύλλιον του 1912» δημοσιεύτηκε σε μικρό φυλλάδιο το 1920 με αυτόν το συμβολικό τίτλο και αναφέρεται στους αγώνες της Ικαρίας για να ενωθεί με τη μοναδική της αγάπη, την Ελλάδα.

ΕΝΑ ΑΠΟ τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (ή αλλιώς, Ανατολικών Σποράδων) που γιορτάζει εφέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων ελληνικής ελευθερίας είναι η Ικαρία, ανάμεσα στη Σάμο και στις Κυκλάδες, γνωστός τόπος εξορίας των «αντιφρονούντων» στο μεσοπόλεμο και στα μεταπολεμικά χρόνια (Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ικαρία, όπως και η Κύπρος, είναι τα μόνα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου είναι γνωστό και τιμάται ιδιαίτερα το κολοκάσι.)

Στις 17 Ιουλίου 1912 εκδηλώθηκε, προς γενική, κυριολεκτικά οικουμενική, έκπληξη για το ικαριακό τόλμημα, η επανάσταση της Ικαρίας κατά των Τούρκων. Δεν ήταν όμως για τους Καριώτες, κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξαν Ικανά αίτια για να την προκαλέσουν, προετοιμασία και προϊστορία.

Οι Ικαριώτες του Σύδνεϋ γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση, με ένα χορό, όπως μόνο οι Ικαριώτες ξέρουν πολύ καλά να διοργανώνουν και που όσοι προσέλθουν σίγουρα πρέπει να έχουν μαζί τους και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια για χορό!

Σελίδες

ikariastore banner