1η Γιορτή Κρασιού στην Ικαρία – Εντυπώσεις και προτάσεις

Πραγματοποιήθηκε στο Φλες στις αρχές του Αυγούστου η 1η Γιορτή Κρασιού. Ο τοπικός σύλλογος – χίλια μπράβο του- έβαλε όλες τις δυνάμεις του και έστησε ένα μικρό εκθετήριο αλλά και ένα πανηγύρι για να πλαισιώσει την προβολή της ντόπιας παραγωγής οίνου. Όσοι επισκέφθηκαν τον χώρο, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ικαριώτικο κρασί (μέσα από ένα καλόγουστο κρατήρα που έφτιαξε ο σύλλογος) αλλά και ντόπιες νοστιμιές. Φυσικά δεν έλειψε και ο χορός!

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν οι Ικάριοι οινοπαραγωγοί τόσο στην προβολή του κρασιού με κατά καιρούς συμμετοχές σε εκθέσεις στην Αθήνα, ακόμα και στην προώθηση του στο εξωτερικό. Η 1η γιορτή κρασιού είναι μια αρχή να συνδυαστεί το προϊόν άμεσα και με τον τόπο παραγωγής του (πέρα από τα πανηγύρια).

Θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες (όχι απαραίτητα από τον δήμο αλλά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους σε συνεργασία με τους συλλόγους), ώστε με πρόγραμμα, και συντονισμό, η Γιορτή Κρασιού να πάρει μεγαλύτερη έκταση αλλά και διάσταση. Να δώσει ο καθένας ένα δείγμα από ό,τι καλύτερο έχει, για να αποκαλυφθεί ένα όμορφο… σύνολο Ικαρίας.

Τι εννοούμε; Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις από το ikariamag:

Συνεννόηση με τα ξενοδοχεία ώστε να πραγματοποιούνται εκείνες τις μέρες (ή την ίδια μέρα) επισκέψεις στους αμπελώνες και στα οινοποιεία των παραγωγών που θα γίνεται παρουσίαση της τέχνης του οινοποιού, ξενάγηση στα κελάρια όπου θα μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει τις ντόπιες ποικιλίες μαζί με εδέσματα του τόπου μας, ακόμα και μικρή συμμετοχή, έστω για λίγο,  στο πάτημα των σταφυλιών για όποιον επιθυμεί να μπει… στο πατητήρι (εφόσον βέβαια είναι η εποχή του). Όλο αυτό, θα καταλήγει το βράδυ σε μια γιορτή κρασιού, με όλους τους παραγωγούς μαζί, μουσική και χορό! Έτσι, οινοποιοί, ξενοδόχοι, λεωφορεία, ταβέρνες και ζωοτρόφοι (για τα τοπικά εδέσματα), μουσικοί και λοιποί θα εμπλακούν δημιουργικά εμπνέοντας τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά αλλά και να γνωρίσουν από πολύ κοντά όλες τις ομορφιές και τη (ζώσα) παράδοση της Ικαρίας με αφορμή και κορυφή… τον Πράμνειο Οίνο.

Για τα παραπάνω, εκτός από έγκαιρο προγραμματισμό και συντονισμό όπως είπαμε, χρειάζεται και ελκυστική προβολή όλων των φάσεων της «Γιορτής». Και φυσικά, κατόπιν Εορτής, αξιοποίηση και επικοινωνία όλης αυτής της εμπειρίας ώστε και η ντόπια παραγωγή να προβληθεί και η βιωματική εμπειρία της Γιορτής να προσελκύει περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!

Παραγγείλτε τα καριώτικα κρασιά μέσα από το ikariastore.gr

ikariastore banner