Τσαϊρέλη και Βαβάτσικας… Συναυλία για φωνή και ακορντεόν!

Στην προτελευταία συναυλία του φθινοπώρου είχαμε κοντά μας τον Ηρακλή Βαβάτσικα και τη Μόρφω Τσαϊρέλη. Ο σπουδαίος ακορντεονίστας, μαθήτευσε εκτός άλλων στον κορυφαίο Ρώσο συνθέτη και καθηγητή Wjacheslav Semionov. Έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφία και ευφάνταστες προσωπικές συνθέσεις και παίζει bajan, ένα πιο εξελιγμένο τύπο ακορντεόν με κουμπιά. Η Τσαϊρέλη έχει επίσης σημαντικές συνεργασίες στις αποσκευές της. Η κοινή τους ανάγκη για ένα διαφορετικό ρεπερτόριο απ΄αυτό που συνηθίζεται στα μουσικά δρώμενα, τους οδήγησε πριν από 10 περίπου χρόνια να ενώσουν τους δρόμους τους και να δημιουργήσουν το πρωτότυπο σχήμα «για φωνή και ακορντεόν».

Έτσι, στο πρώτο μέρος, ακούσαμε κομμάτια σημαντικών συνθετών απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη Γιώργου Ανδρέου, Nino Rotta, Madredeus, Beatles, Astor Piazzola, Randy Newman.

Στο δεύτερο μέρος έκαναν μια αναδρομή στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα) ξεκινώντας από τη Σμύρνη και καταλήγοντας σε πιο σύγχρονους συνθέτες μας.

Μας ταξίδεψαν μελωδικά και πολύ εκφραστικά από τη γειτονική Ιταλία μέχρι τη μακρινή Αργεντινή. Έκπληξη της βραδιάς ήταν η συνύπαρξη στη σκηνή, προς το τέλος του προγράμματος, του Βαγγέλη Φάμπα και του Ολλανδού.

Ο Βαγγέλης, εκτός από επίμονος και ακούραστος εργάτης του φεστιβάλ, είναι ένας εξαιρετικός μουσικός και η παρουσία του εδώ μας τιμάει. Το βιογραφικό του είναι μακροσκελέστατο αλλά λίγοι απ’ όσους προσέρχονται στις συναυλίες γνωρίζουν τα πάντα για εκείνον ως μουσικό και συνθέτη.

Ο Πλάκας δε χρειάζεται συστάσεις, ως βιολιστής με συχνές εμφανίσεις σε χοροεσπερίδες και πανηγύρια είναι πολύ δημοφιλής. Οι τρεις μουσικοί μαζί έπαιξαν καριώτικο και δύο παραδοσιακά τραγούδια. Ο διάλογος μεταξύ βιολιού και ακορντεόν ήταν από τις στιγμές που αποτυπώνονται και μένουν στην ψυχή.

Επόμενες δύο συναυλίες της Βασιλικής Καρακώστα.

ikariamag

ikariastore banner