Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για Μετανάστες & Πρόσφυγες

Σάμος 8 Αυγούστου 2011

Η είσοδος μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνει. Οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (μαζί και της χώρας μας) και η εκμετάλλευση από τα πολυεθνικά μονοπώλια των πλουτοπαραγωγικών πηγών των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως της Αφρικής και της Ασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση συντελούν επίσης οι εμφύλιοι πόλεμοι και ολιγαρχικά καθεστώτα που διώκουν τους πολίτες τους για τις ιδέες τους, την φυλή, την θρησκεία κ.λ.π.

Την ίδια στιγμή η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας και της ΕΕ έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό και άγρια εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί χωρίς κατ’ ουσία δικαιώματα να προσφέρουν πολλαπλάσιο κέρδος.

Ήταν απόφαση της ΕΕ να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στα όρια της ΕΕ (Ελλάδα, Β. Αφρική, Ουκρανία κ.λ.π) και από κει να ελέγχεται η είσοδος στην ΕΕ. Αυτά και πολλά άλλα αποφάσισαν το 2008 οι ευρωπαίοι ηγέτες με το Ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, υλοποιώντας τις αποφάσεις ΣΕΝΓΚΕΝ και ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.

Το ΕΚΣ αντιμετωπίζει τους μετανάστες - πρόσφυγες που έρχονται και δουλεύουν στη Σάμο σαν εργαζόμενους με ίσα δικαιώματα. Όπως και κάθε Έλληνα και ξένο εργάτη που δουλεύει στη Σάμο από άλλα μέρη της Ελλάδας και από χώρες της Ευρώπης (είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι) που τους χρησιμοποιούν για να σπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις ιδίως στον κλάδο του Τουρισμού.

Όσοι έρχονται στη Σάμο σαν πέρασμα απαιτούμε την περίθαλψη και άμεσα να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα να συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις χώρες που θέλουν. Να σταματήσει η κυβέρνηση να φυλάει με το αζημίωτο τα σύνορα της χώρας προς την Ευρώπη. 

Όσοι ξεσηκώθηκαν ξαφνικά με ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαθέσεις είναι αυτοί που τα κόμματά τους ψήφιζαν αυτές τις αποφάσεις για δημιουργία στρατοπέδων. Θέλουν τους μετανάστες να τους έχουν σαν φτηνούς εργάτες, μετά να τους κλείνουν σε στρατόπεδα και άμα δεν τους χρειαζόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, τους κάνουμε και μια απέλαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να κλείσουν όλα τα  στρατόπεδα συγκέντρωσης και κέντρα υποδοχής.
2. Δημιουργία ανοιχτών κέντρων με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς κρατικούς χώρους φιλοξενίας στα σημεία που μπαίνουν οι μετανάστες - πρόσφυγες, για να περιθάλπονται-σιτίζονται και στεγάζονται μέχρι να δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να συνεχίζουν το ταξίδι τους.
3. Να δίνονται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα νομιμοποίησης σε όλους για να μπορούν να πάνε στις χώρες προορισμού.
4. Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων πολέμων και σε όσους το δικαιούνται.
5. Αυστηρή εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων όσων μεταναστών – προσφύγων ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όσους έρχονται με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού (δουλεμπόριο) και την οδηγία μπολκεστάϊν από την ΕΕ.
6. Να αναγνωριστούν κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.
7. Να εγγραφούν στα δημοτολόγια τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Να νομιμοποιηθούν χωρίς όρους και περιορισμούς όσα παιδιά ενηλικιώνονται και να δοθεί ιθαγένεια σε όσους το επιθυμούν.
8. Να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει σε επεμβάσεις σε ξένες χώρες. Για να επιστρέψουν οι μετανάστες – πρόσφυγες στις πατρίδες τους πρέπει να φύγουν οι Έλληνες φαντάροι και όλοι οι στρατοί κατοχής από τις χώρες τους. Να σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο αυτών των χωρών ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 

ikariastore banner