Τα μέσα και τα έξω...

Κάποια στιγμή – οι περισσότεροι από εμάς αργά παρά γρήγορα – αποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε όταν μεγαλώσουμε. Εφοδιασμένοι με ιδανικά, μπόλικες συμβουλές και περισσό ζήλο βάζουμε πλώρη για κάτι που λίγοι έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι αντιπροσωπεύει στην ζωή τους, την επιτυχία.

Εκ των πραγμάτων για να επιτύχει κάποιος τους στόχους του χρειάζεται δύο πράγματα, το όραμα (να μπορεί να δει που θέλει να φτάσει) και τα μέσα για να το καταφέρει.

Με τις σημερινές επιρροές έχουμε αποκτήσει μια στρεβλή ιδέα για την έννοια της επιτυχίας αλλά και για τον τρόπο που μπορούμε να την αποκτήσουμε.

Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε ότι ο σκοπός δεν θα έπρεπε να αγιάζει τα μέσα βλέπουμε ότι σήμερα όχι μόνο αυτό συμβαίνει αλλά μέσα και σκοπός έχουν γίνει πλέον ένα και το αυτό που δεν είναι άλλο από το Χρήμα.

Στην ερώτηση «Τι θα θέλατε να έχετε αποκτήσει σε 20 χρόνια;» το 83% των μαθητών πανεπιστήμιου της Αμερικής απάντησε «Χρήματα». Στην ερώτηση «Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να φτάσει κάποιος εκεί που θέλει;» το 72% απάντησε «Χρήματα», κι ένα 13% απάντησε «Σωστές Γνωριμίες». Απαντήσεις του τύπου «Αξία», «Γνώσεις», «Υπομονή» κινήθηκαν σε μονοψήφια νούμερα σχεδόν αμελητέα.

Όταν λοιπόν μεγαλώνουμε σε μια εποχή που κηρύττει ότι η επιτυχία μετριέται στα χρήματα που έχεις συγκεντρώσει και πως για να επιτύχεις πρέπει να διαθέτεις χρήματα για να ξοδέψεις τότε κάτι συμβαίνει με το όραμα ή τον τρόπο που επιδιώκουμε να το κατακτήσουμε.

Μόνη λύση για εμάς που σίγουρα δεν έχουμε τα μέσα είναι η δύναμη να αλλάξουμε το όραμα. Καλή παρέα, γλυκιά συντροφιά, όμορφο κρασί, συναντήσεις με φίλους γύρω από τζάκι, ποδηλατάδες και περίπατοι στην παραλία, ταξίδια όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν, πανηγύρια και χοροεσπερίδες. Κι από χρήματα; Όχι παραπάνω από αυτά που χρειαζόμαστε. Ωραίος τρόπος να ζει κανείς δεν συμφωνείτε;

Μανώλης Ξενάκης
exenakis@hotmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Μανώλη Ξενάκη.

ikariastore banner