Ταξίδι στην Ικαρία – Η βραδιά της παρουσίασης

Την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ παρουσιάστηκε στον Άγιο Κήρυκο το βιβλίο «Ταξίδι στην Ικαρία» του Ετιέν Καμπέ. Η μεταφράστρια Ηρώ Τσαρνά – Κόχυλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα δύο και πλέον χρόνια που ξόδεψε για να μπορέσει να αποδώσει ορθά τις λέξεις και τις έννοιες. Βρήκε βοήθεια σε αξιόλογους ανθρώπους που την στήριξαν και την πέρασαν από τους σκοπέλους. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, οπότε η ετυμολογία κάποιων λέξεων ήταν καίριας σημασίας. Πέρα από αυτό αναφέρθηκε στο ζητούμενο του ανθρώπου ως μέλος μιας κοινωνίας, να βρει την ευτυχία ζώντας αρμονικά με τους συνανθρώπους του και με το περιβάλλον.

Στη συνέχεια ο Μάκης Καβουριάρης έκανε μια ιστορική αναδρομή για τη ζωή του συγγραφέα, το κοινωνικό πλαίσιο και τις ιδέες της εποχής που τον οδήγησαν σ’ αυτό το ουτοπικό ταξίδι και στη δημιουργία των ικαριακών κοινοτήτων στη νέα γη, στην Αμερική. Προσπέρασε το ταξίδι, την αφήγηση και την περιγραφή και στάθηκε περισσότερο στο τρίτο μέρος του βιβλίου, στη θεωρία και στις αρχές της κοινότητας.

Τέλος ο κ. Γιαννίρης αναφέρθηκε στο βιβλίο που διαβάστηκε πολύ και επηρέασε τα λαϊκά στρώματα τα χρόνια ανάμεσα στην Ιουλιανή επανάσταση του 1830 και την επανάσταση του 1848. Η Ικαρία δοκιμάστηκε στην πράξη για πολλά χρόνια και απέτυχε. Το πρόβλημα για τους θεωρητικούς ουτοπιστές εντοπίζεται στο γεγονός ότι ήθελαν με θεωρητικές κατασκευές να απαντήσουν στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής σε μια περίοδο αναβρασμού που δεν είχαν διαμορφωθεί οι όροι για την υλοποίησή των θεωριών τους.

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς άσκησαν έντονη κριτική στον Καμπέ αλλά είχαν εντυπωσιαστεί από την απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα, η προσπάθειά τους να τον συναντήσουν  δείχνει την εκτίμηση που του είχαν για το ρόλο του στην εργατική τάξη της Γαλλίας.

Η βραδιά είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, οι ομιλητές ήταν άμεσοι, κατανοητοί και περιεκτικοί. Στην έναρξη μίλησε ο κ. Ξενάκης εκ μέρους της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών. Θύμισε στους παρευρισκόμενους τις προηγούμενες εκδόσεις τους και την αποδοχή που βρήκαν και αναφέρθηκε στα μελλοντικά τους σχέδια. Μέσα σε αυτά είναι η δημιουργία ενός ξενώνα στον οποίο θα βρίσκουν προσωρινή στέγη όσοι επιστήμονες ή μελετητές επισκέπτονται το νησί μας για έρευνες που το αφορούν.  

Θα επανέλθουμε με παρουσίαση του βιβλίου.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

ikariastore banner