Στην Υπουργό το Δάσος του Ράντη

photo: www.archipelago.gr

Την άμεση ανακήρυξη του Δάσους του Ράντη ως Εθνικού Πάρκου ή την ένταξή του στο δίκτυο Natura 2000 αιτείται ο Νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας με επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη.

Ο Νομάρχης παραπέμποντας στην επιστολή του σε έρευνες που κατά διαστήματα έχουν εκπονήσει για τους οικοτόπους της Ικαρίας τόσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και οι οργανώσεις Αρχιπέλαγος και ΙΘΑΠΕΑ και σημειώνοντας την σπουδαιότητα του Δάσους που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερης βοτανικής, οικολογικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας, ζητά οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα καθώς ο θησαυρός αυτός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων πέντε αιώνων από την ανεξέλεγκτη (αποίμενη) βόσκηση.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης καθιστά επείγουσα την διαδικασία καθώς ήδη οι μελετητές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι στο μεγαλύτερο μέρος του Δάσους απουσιάζουν τα νεαρά δέντρα, ακόμη και σε μέρη όπου οι συνθήκες ανάπτυξής τους είναι ευνοϊκές.

Τέλος, ο κ. Κάρλας για την επίσπευση της διαδικασίας ζητά την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Ικαρίας, είτε με χρηματοδότηση της Ν.Α. Σάμου με το ποσό των 334.100 ευρώ, είτε με την ένταξή της σε ειδικό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο του Υπουργείου, με σκοπό, την όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το σύνολο των προστατευμένων περιοχών του νησιού και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης, ώστε τα οικοσυστήματα της Ικαρίας να επιβιώσουν από την απειλή της αποίμενης κτηνοτροφίας και άλλες σοβαρές ανθρωπογενείς και μη απειλές.

ikariamag
 

ikariastore banner