Στα ιαματικά κρύβεται η ίαση του τουρισμού

Εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει ο ιαματικός / θερμαλιστικός τουρισμός στη χώρα μας, εφόσον τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού-Τουρισμού κατανοήσουν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σε 30 μήνες από τώρα οι θερμαλιστικές θεραπείες θα μπορούν να εκτελούνται ελεύθερα από τους Ευρωπαίους πολίτες σε άλλο κράτος-μέλος, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ίδιο θα πρέπει να προβλέπεται στο σύστημα υγείας του. Αυτή η νέα σελίδα στον θερμαλισμό διανοίγεται από την Οδηγία για την υγεία, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 4 Απριλίου 2011.

Ο δρ. Υδρογεωλογίας ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΚΙΠΕ) κ. Ζήσης Αγγελίδης, που μετέχει και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Θερμαλισμού, μιλώντας στο «Κέρδος» υπογραμμίζει ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία οφείλουν άμεσα να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στην κάθε λουτρόπολη και περιοχή με ιαματικές πηγές να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, δημοτικές και ιδιωτικές, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να αναγνωρισθούν, υπό τις ανάλογες προϋποθέσεις, ως πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ώστε να μπορέσουν να δεχθούν Ευρωπαίους πολίτες για θεραπείες και, μάλιστα, με κάλυψη των ταμείων τους.

Ο κ. Αγγελίδης εκτιμά ότι τουλάχιστον 15 από τις 82 λουτρικές μονάδες, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, είναι ήδη σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς έχουν γίνει οι ανάλογες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Επισημαίνεται ότι νομοσχέδια για τον ιαματικό / θερμαλιστικό τουρισμό στη χώρα μας «σέρνονται» εδώ και 15 χρόνια, αλλά κανένα δεν έφτασε στη Βουλή. Ο εκάστοτε υπεύθυνος υπουργός για τον τουρισμό αναγγέλλει νέο νομοσχέδιο, όπως συμβαίνει και τώρα, με τον υπουργό και υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κκ. Π. Γερουλάνο και Γ. Νικητιάδη να αναγγέλλουν την ψήφισή του (σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους έπρεπε ήδη να έχει ψηφισθεί στο θερινό τμήμα...), αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει. Κατά τον κ. Αγγελίδη, το σχέδιο νόμου στηρίζεται σε παλαιότερα δεδομένα και εάν δεν τροποποιηθεί δεν έχει κανένα λόγο να γίνει νόμος, αφού είναι ξεπερασμένο.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του... μη ουσιαστικού ενδιαφέροντος της πολιτείας για την ανάπτυξη του ιαματικού / θερμαλιστικού τουρισμού είναι ότι στις 24 Αυγούστου στην Ιταλία πραγματοποιείται συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Θερμαλισμού και από ελληνικής πλευράς μετέχει μόνο ο κ. Αγγελίδης, που έχει συνηθίσει αυτήν την εθνική... μοναξιά σε ανάλογες διεθνείς εκδηλώσεις. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι ξένοι σέβονται την κουλτούρα και την παράδοση της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα και διάκεινται πολύ θετικά απέναντί μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αγγελίδη, μόνο στις 15 χώρες της ΕΕ υπάρχουν 1.700 λουτροπόλεις, που δέχονται ετησίως 24 εκατ. επισκέπτες, είτε από ασφαλιστικά ταμεία ή μεμονωμένα, για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ένα μερίδιο από αυτή τη σημαντική πίτα ιαματικού/θερμαλιστικού τουρισμού. «Σήμερα με την ενοποίηση του διεθνούς χώρου, την ενοποίηση του οικονομικού χώρου, την παγκοσμιοποίηση των αγορών και την οικολογική κρίση παρατηρούμε μία φιλική στάση και προσέγγιση του ανθρώπου στις φιλικές μορφές αγωγής υγείας. Η ευεξία, η πρόληψη, η αποκατάσταση με χρήση ιαματικών φυσικών πόρων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις κερδίζουν έδαφος», επισημαίνει ο κ. Αγγελίδης.

Γιάννης Παπαδόπουλος
kerdos.gr

ikariastore banner