Πρωτοβουλία για τους ηλικιωμένους μετανάστες

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών και του Υπουργείου για Θέματα Γενεών, Οικογένειας, Γυναικών και Ένταξης του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας της Βεστφαλίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Ενεργός γήρανση των ηλικιωμένων μεταναστών σε ολόκληρη την Ευρώπη» (ΑΑΜΕΕ), διοργανώνεται ο πρώτος διαγωνισμός για τις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές, αναφορικά με την εκπόνηση στρατηγικών για την ενεργό Τρίτη ηλικία, για την ενσωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μεταναστών.

Κύριος στόχος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων μεταναστών μέσω της ανελλιπούς συμμετοχής τους στις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, πνευματικές και πολιτικές υποθέσεις, και όχι απλώς με τη μορφή της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναφέρονται περισσότερο ή λιγότερο στους τομείς της στέγασης, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού, των κοινωνικών και διαγενεακών δράσεων, της υποστήριξης οικονομικών δράσεων που σχετίζονται με πολιτιστικά ευαίσθητα προϊόντα και υπηρεσίες και του εθελοντισμού.

Κάθε πρόταση θα πρέπει να αφορά πρωτοβουλία που, είτε ήδη υλοποιείται, είτε έχει ολοκληρωθεί. Οι δε υποβαλλόμενες προτάσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
• Καινοτομία: οι δράσεις θα πρέπει να αφορούν νέες ιδέες για προϊόντα ή υπηρεσίες, καθώς και νέους τύπους συμμετοχής των ηλικιωμένων μεταναστών.
• Βιωσιμότητα: κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει μακροχρόνια διάρκεια και ισχυρές υποδομές, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας.
• Σαφήνεια: μια επιτυχής πρωτοβουλία προϋποθέτει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι μετανάστες.
• Μεταβιβασιμότητα: κάθε προτεινόμενη δράση θα πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις άλλες τοπικές αρχές.
• Επικοινωνία: κάθε σχέδιο πρότασης θα πρέπει να προβλέπει μηχανισμούς προβολής, διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της.

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010. Μεταξύ των υποβαλλόμενων προτάσεων θα επιλεγούν οι καλύτερες 15 και κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2010 ή Ιανουαρίου 2011 οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα κληθούν να παρουσιάσουν τις σχετικές δράσεις τους. Στις τρεις πρώτες πρωτοβουλίες θα απονεμηθούν τα ποσά των 3.000 ευρώ, 1.500 ευρώ  και 1.000 ευρώ αντιστοίχως. Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο του 2011 στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, το πλήρες ενημερωτικό υλικό, καθώς και το έντυπο της αίτησης μπορείτε να λάβετε από την εξής ιστοσελίδα: www.aktioncourage.org/ELACinenglish.