Περί εγωισμού

Με χαρακτηρίζει. Με κατακυριεύει. Με εξουσιάζει. Κάποτε τον ονόμαζα «αξιοπρέπεια». Τώρα ξέρω πως είναι καθαρόαιμος εγωισμός.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια ιδέα για τον εαυτό μας: καλή, κακή, μέτρια, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι οι άλλοι να έχουν την καλύτερη δυνατή ιδέα για εμάς. Κι όταν αισθανόμαστε πως αυτό δεν συμβαίνει, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αλλάξουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Για μένα, ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση. Τι γίνεται όμως όταν προσπαθείς να μιλήσεις και να συνεννοηθείς και αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις με τίποτα; Μπορεί να μην τα λες καλά. Μπορεί να μην θέλουν να σ’ ακούσουν. Μπορεί και τα δύο. Μπορεί οτιδήποτε...

Πληγώνεσαι, νευριάζεις, προσπαθείς να επιβάλλεις αυτό που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, αυτό που θέλεις ο άλλος να σκέφτεται για σένα, εκδικείσαι υποτιμώντας το συνομιλιτή σου, τον διαγράφεις, τον σβήνεις από το κινητό σου κι απ’ το facebook, κόβεις κάθε επαφή και σκέφτεσαι πως δεν έχει νόημα να έχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να σε καταλάβει με τίποτα. Έναν άνθρωπο που ό,τι και να κάνει(ς), ότι και να πει(ς) θα σε αντιμετωπίζει πάντα με ένα συγκεκριμένο, άδικο κατά τη γνώμη σου τρόπο.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που εύχεσαι είναι να μπορούσες κάποτε να μιλήσεις μαζί του και να επικοινωνήσεις... Να μπορούσες να του δείξεις πως δεν είναι έτσι. Να τον κάνεις να σε «εκτιμήσει» και πάλι.

Εκτός αν είσαι φτερωμένος και δεν μπορείς πια να προσπαθείς ν’ αποδείξεις οτιδήποτε.. Ό,τι καταλάβεις φίλε μου. Ό,τι δεν καταλάβεις, μου είναι αδύνατον να στο εξηγήσω εγώ.... Πες με εγωίστρια.

Αλεξία Παλαιστή
alexpalester@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Αλεξίας Παλαιστή.

ikariastore banner