Ο Χρήστος Σταυρινάδης στο ikariamag

Ο νέος Δήμαρχος της Ικαρίας, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του, μιλάει στο ikariamag για τις προτεραιότητες τού αύριο, τις κινήσεις που έκανε από την εκλογή του μέχρι σήμερα, τον συνδυασμό του αλλά και δίνει τις προσωπικές του απαντήσεις για όσα ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο. 

Από τον «ετερόκλητο» συνδυασμό του, στο… σουφικό και το «Αγαπημένε μου θείε», από την προεκλογική περίοδο, στο τι έγινε μέχρι σήμερα και από τις προτεραιότητες, στις ευχές για το μέλλον, ο Χρήστος Σταυρινάδης είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και πρόκληση. Άλλωστε είναι, χωρίς αμφιβολία, το πρόσωπο που ανέτρεψε τα δεδομένα σε επίπεδο τοπικής αρχής του νησιού αλλά και της ίδιας της ζωής του, καθώς βρέθηκε από την κλινική και την ιατρική περίθαλψη… στη Δημαρχία της Ικαρίας. Συνέντευξη στο ikariamag.


Δήμαρχε, συγχαρητήρια για την εκλογή σας! Πιστεύετε πως θα προλάβετε να κάνετε αυτά που υποσχεθήκατε μέσα σε μια τόσο χρονικά περιορισμένη θητεία (και με μειωμένα τα κονδύλια);
Καταρχήν σάς ευχαριστώ για τις ευχές σας.  Εκείνο που σίγουρα θα επιδιώξουμε και πιστεύω ότι θα προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε, είναι η αλλαγή του ύφους και του ήθους της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, πράγμα το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των άλλων στόχων μας.  Για τα υπόλοιπα, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι  υποσχεθήκαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν ομάδα και να διεκδικήσουμε την επίλυση όσων περισσότερων προβλημάτων μπορούμε.  Στην προσπάθεια μας αυτή, θα κινηθούμε πάνω σε 3 άξονες:  1. Κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ικαρίας, ώστε με ιδέες και έργα να συμβάλλει προς μια δυναμική ανάπτυξη  2. Διεκδίκηση Εθνικών πόρων 3. Προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απ' όσο γνωρίζουμε, μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έχουν επισκεφτεί και πάρει μια εικόνα, για τα οικονομικά τουλάχιστον, των 3 Δήμων της Ικαρίας.  Ποια είναι η πρώτη σας αποτίμηση;
Είναι προφανές ότι με μια επίσκεψη στα πλαίσια της ενημέρωσης δεν μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι υπάρχει.  Με νηφαλιότητα θα εξετάσουμε όλα τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα σχεδιάσουμε την περαιτέρω πορεία μας.

Θεωρείτε πως θα μπορέσετε να εναρμονίσετε όλες τις ετερόκλητες πολιτικά φωνές που υπάρχουν στο συνδυασμό σας και στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου, εξαιτίας της πολιτικής συνεργασίας που ξεκίνησε η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής;
Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής στηρίχθηκε πάνω στην διαφορετικότητα των πολιτικών απόψεων , αλλά και στην ταυτότητα των απόψεων όσων αφορά την πρόοδο του νησιού μας και του Δήμου μας γενικότερα ως ενιαίας οντότητας.  Υπό αυτήν την θεώρηση λοιπόν καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εναρμονισμού αντιθέσεων.  Ο στόχος είναι κοινός, η πρόκληση για την επίλυση των προβλημάτων καλοδεχούμενη, η όρεξη για δουλειά αμείωτη και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει όσους μας εμπιστεύτηκαν.

Δήμαρχε, η Ικαρία δε βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία. Λόγω της θεομηνίας, το οδικό δίκτυο και βασικές υποδομές έχουν μεγάλα προβλήματα (ακόμα περισσότερα τώρα), τα χωριά του Πάπα έχουν ρημαχτεί. Τι θα γίνει;
Εμείς ζήσαμε και την θεομηνία και την αγωνία και την απόγνωση του κόσμου από τις καταστροφές στο νησί μας.  Έχουμε λοιπόν πλήρη επίγνωση για το μέγεθος των καταστροφών.  Από την πρώτη στιγμή επισκεφτήκαμε όλες τις πληγείσες περιοχές στο νησί για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι έχει συμβεί.  Αρχικά πήραμε μέρος στην σύσκεψη με τον κ. Νομάρχη, τον κ. Έπαρχο και τους τρεις Δημάρχους στον Εύδηλο και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση προτείναμε συγκεκριμένες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.  Στην συνέχεια στην σύσκεψη στις Ράχες, υπό τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη, επιδώσαμε ως παράταξη υπόμνημα με τις απόψεις μας για άμεση αντιμετώπιση και κυρίως για την τελική αποκατάσταση των ζημιών (οδικού δικτύου, χωραφιών, καταστημάτων, κατοικιών κ. α).

Θα πρέπει να σας γνωρίσω επίσης ότι δεν περιμέναμε να αναλάβουμε την Δημαρχεία, αλλά αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και μαζί με τον Βουλευτή  κ. Βαρδίκο, επισκεφτήκαμε τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη όπου αποσπάσαμε την υπόσχεση της άμεσης κατάθεσης ποσού 150.000 ευρώ για την αμοιβή των δεδουλευμένων στην επιχείρηση  διάνοιξης των δρόμων.  

Στην συνέχεια είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδη όπου αφού συνεννοήθηκε με τον Υπουργό κ. Ραγκούση  και την Περιφερειάρχη κα. Θεολογίτου, εγκρίθηκε το ποσό των 3 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ενός σημαντικού μέρους των καταστροφών.

Θα πρέπει ακόμα να πούμε ότι κλιμάκιο της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής επισκέφτηκε την Υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης κα. Αποστολάκη και αφού συζητήσαμε για την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο θέμα του σφαγείου, ζητήσαμε επίσης την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ  για την αποζημίωσης των αγροτικών καταστροφών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια διεκδικήσεων προς όφελος της Ικαριακής κοινωνίας.  

Η Λαγκάδα, η κιβωτός της Ικαριακής επιβίωσης, είναι πια ένας διαλυμένος τόπος. Θα κάνετε κάτι άμεσα;
Γνωρίζετε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολλά.  Πρώτο μας μέλημα είναι η ανακούφιση των ανθρώπων του νησιού μας, το δεύτερο θα είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος (Λαγκάδα, Χάλαρης, Νας, Καρκινάγρι) ανάλογα με τις δυνατότητες μας.

Πώς αντιμετωπίσατε όλο το προεκλογικό κλίμα και τις προσωπικές ακόμα, επιθέσεις εναντίον σας, μέσα σε ένα εκατέρωθεν κλίμα λασπολογίας;
Ο προεκλογικός αγώνας λειτούργησε θετικά αφού ήταν μια ακόμα ευκαιρία να συναντήσουμε όλους τους συμπατριώτες μας και να ακούσουμε τα καθημερινά τους προβλήματα.  Ας μου επιτραπεί όμως, να αμφισβητήσω το «εκατέρωθεν» κλίμα λασπολογίας, διότι μάλλον προσπαθεί να εξομοιώσει ανόμοιες καταστάσεις.  Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ένα κλίμα ευπρέπειας με πολιτικά επιχειρήματα και ήταν συλλογική απόφαση όλων των υποψηφίων μας να παραμείνουν σε αυτή τη θέση και πιστεύω ότι το κατάφεραν.  Η προσήλωση στον στόχο μας ήταν η καλύτερη ασπίδα για την αντιμετώπιση των φαινομένων στα οποία αναφέρεστε.

Η έκφραση «Αγαπημένε μου θείε», σας λέει κάτι;
Η κάθε συγγένεια είναι δεδομένη.  Θα το θεωρήσω ρατσιστικό έως και φασιστικό αν κάποιος υπονοεί ότι θα πρέπει να απολογηθώ γι’ αυτό.  Σίγουρα πάντως, η προβολή αυτής της έκφρασης αποτελεί την αποθέωση της υποκρισίας και όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός της συγγενικής μου σχέσης ή να την χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα εναντίον μου, ξέρουν ότι δεν ετεροκαθορίζομαι.  Καθένας είναι υπεύθυνος για την ζωή του και την πορεία του. 

Σας αρέσει … το σουφικό;
Το σουφικό πραγματικά μού αρέσει γιατί είναι ένα αυθεντικό ικαριώτικο φαγητό που για να πετύχει θέλει αγνά υλικά και χωρίς να περιαυτολογώ, το μαγειρεύω περίφημα.

Πού και πώς θα περάσετε φέτος τις γιορτές και ποια η ευχή σας για την Ικαρία το νέο έτος;
Τα Χριστούγεννα θα βρίσκομαι στην Αθήνα και αμέσως μετά επιστρέφω στην Ικαρία για την γιορτή της Πρωτοχρονιάς.  Εύχομαι γρήγορα το νησί μας να επουλώσει τις πληγές του και την καινούργια χρονιά να ακολουθήσει σταθερά τον δρόμο της ανάπτυξης.

Ευχές σε όλους για υγεία και προσωπική ευτυχία και καλό κουράγιο ώστε όλοι μαζί να αντέχουμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. 

Ευχαριστούμε πολύ. Καλή χρονιά και καλή δύναμη.

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner