Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο ikariamag

Με αφορμή τη ζωντανή του εμφάνιση στην Ικαρία, ο αγαπημένος τραγουδοποιός μάς μιλάει για τη σχέση του με τη μουσική, την Αθήνα, τα σχέδια του για το Χειμώνα αλλά και την Ικαριά… που έρχεται!

 

Αν ήταν πίνακας ζωγραφικής θα ήταν του Φασιανού, με έναν ποδηλάτη κάτω από μια πολυκατοικία της Αθήνας να περνάει βιαστικός και η γραβάτα του να ανεμίζει στον αέρα. Αν ήταν ταινία θα ήταν ασπρόμαυρη ελληνική γυρισμένη κάτω από την Πλάκα. Αν ήταν τραγούδι θα ήταν του Μάνου Χατζιδάκι.

Όμως δεν είναι μόνο μια ρομαντική όψη της Αθήνας για μας . Είναι τα ιδιαίτερα μοτίβα σε κάθε τραγούδι του που το κάνουν ξεχωριστό, είναι ο τρόπος που παίζει με ρυθμούς και ήχους, είναι οι αληθινοί του στίχοι, η ατμόσφαιρα και οι εικόνες που δημιουργούν .Όλα δείχνουν πόσο ευφυής είναι. Ποιος άλλος, άλλωστε, θα έπαιρνε ένα τραγούδι της Έφης Θώδη και θα το έκανε μια τόσο όμορφη μπαλάντα;

Και αν όλα αυτά είναι γνωστά, το πιο βαθύ και σημαντικό είναι ότι ο Φοίβος Δεληβορίας είναι ο τραγουδοποιός της ακριβοθώρητης στις μέρες μας αισιοδοξίας!

Ακόμα υπάρχει αυτό το ψέλλισμα το σβησμένο
Αυτό που μόλις πάλι απέφυγα να σου πω
Κάτω απ' τα πράγματα σαν πάτωμα ηλεκτρισμένο
Φωτίζει ρυθμικά την πίστα και το χορό.
Κι αυτό το ψέλλισμα είν' το μόνο που δεν θα σβήσει
Όταν κι ο νέος μας δυνάστης θα' ναι νεκρός
θα γίνει λέξεις και θα στήσει ξανά τη φύση
Ν' αστράψει μες στα ποιήματα του ο ουρανός.

Συνέντευξη στη Βάσω Καττέ.

Ξεκίνησες να γράφεις μουσική απο μικρός, σχεδόν τα τραγούδια σου μάς μεταφέρουν στις εφηβικές και νεανικές εικόνες σου. Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Όταν ήμουν 9 χρονών, ήθελα όσο τίποτε μια κάμερα. Όταν με ρωτούσαν δάσκαλοι και θείοι, έλεγα πως θέλω να γίνω σκηνοθέτης.Οι κάμερες τότε ,βέβαια, δεν ήταν κάτι κοινόχρηστο, ήταν πανάκριβες, Οι γονείς μου, λοιπόν, σαν Άη Βασίληδες που παράκουσαν, μου πήραν μια κιθάρα. Από τότε πιστεύω με διάφορους τρόπους στη φτώχεια.

Πες μας ΠΑΛΙ για την όμορφη γνωριμία σου με τον Μάνο Χατζηδάκι;
Τότε δεν φαινόταν σε όλους τόσο όμορφη. Μη βλέπετε τώρα που όλοι τον θεωρούν θρύλο. Τότε οι περισσότεροι θεωρούσαν τις συνεντεύξεις του ενοχλητικές, τη μουσική του ξεπερασμένη, τον βίο του σκοτεινό.Χαίρομαι πάρα πολύ που τον γνώρισα τότε και που η εφηβική μου καθαρότητα τον είδε στο αληθινό του μέγεθος.

Αγαπάμε τα τραγούδια σου γιατί εκτός των άλλων μάς παρουσιάζεις μια πολύ όμορφη και ρομαντική Αθήνα. Συνεχίζει ακόμα και σήμερα η πόλη αυτή να είναι ιδανική για να ζεις;
Ποτέ δεν πίστεψα πως η Αθήνα είναι ιδανική. Με τα τραγούδια μου προσπαθώ να της δώσω τις διαστάσεις μιας αγαπητικής ματιάς. Κατά τα άλλα, η Αθήνα είναι μια συνιστώσα ονείρων που έχουν κακοφορμίσει. Οι παλιοί αστοί που την ονειρεύονταν κάπως, καταπίεζαν τους επαρχιώτες, οι επαρχιώτες που ονειρεύονταν να γίνουν αστοί βγάζουν τα απωθημένα τους στους μετανάστες. Γενικά είναι μια πόλη που κανείς δεν την αγάπησε όπως είναι. Αυτό προσπαθώ να κάνω με τα τραγούδια μου.

Θα μπορούσε να σε εμπνεύσει η πολυπολιτισμικότητα της σημερινής Αθήνας και πώς θεωρείς πως μπορεί να γίνει μια σύνχρονη ευρωπαική πρωτεύουσα;
Αυτό που πάντα με εμπνέει, όπως λέω και στο «Σκύλο στο Κολωνάκι», είναι «ο βίος του διπλανού». Το «πολυπολιτισμικό» που λέτε είναι γεμάτο ιστορίες από τους δίπλα. Η Αθήνα θα τα είχε διευθετήσει όλα αυτά τέλεια, αν ήθελε στ’αλήθεια να γίνει σύγχρονη. Ο μέσος Έλληνας όμως βρίζει και περιφρονεί την Ευρώπη, ενώ ταυτοχρόνως ζει με τα λεφτά της. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσουμε τα ψέματα με τα οποία μεγαλώσαμε και να κάνουμε βήματα προς εκεί που υπάρχει ακόμα βηματισμός.
 
Ποια άλλη δουλειά θα μπορούσες να κάνεις λόγω οικονομικής κρίσης και αν έπρεπε να μεταναστέυσεις σε ποιά πόλη θα πήγαινες και γιατί;
Θα μπορούσα να είμαι δάσκαλος σε σχολείο. Δημοτικό, κατά προτίμηση. Ή φιλόλογος σε γυμνάσιο. Είναι κάτι που νιώθω πως θα το έκανα καλά. Ιδανικά, από πόλεις θα διάλεγα το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Είναι οι πόλεις που ενέπνευσαν το σινεμά, πόλεις αγχώδεις, αναγκαστικά δημιουργικές.

'Οταν δεν ασχολείσαι με τη μουσική τι κάνεις;
Βλέπω πάρα πολλές ταινίες. Και φυσικά τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπώ.

Ποιον δίσκο-καλλιτέχνη ακούς συχνά τελευταία;
Τον εγκληματικά παραμελημένο (και από μένα ως ακροατή) τραγουδοποιό Θόδωρο Αναστασίου.Πρέπει οπωσδήποτε να τον ανακαλύψετε, είναι δυσεύρετος.

Ποιο απο τα τραγούδια που έχεις γράψει είναι το αγαπημένο σου;
Πάντα έχω την ψευδαίσθηση ότι το τελευταίο είναι καλό.
 
Ποια έκφραση λες συχνά και σε εκφράζει;
Λέω πολύ εύκολα τη λέξη «αριστούργημα»...

Τι διαφορετικό-καινουργιο εύχεσαι να πετύχεις τον χειμώνα που έρχεται;
Ετοιμάζω μια παράσταση στο «Gazarte» παρέα με τη Μάρθα Φριντζήλα. Θέλω να είναι μια παράσταση για το τραγούδι, για την άρρωστη και θεραπευτική σχέση μας μαζί του. Εύχομαι λοιπόν να γιατρευτώ.
 
Πού πήγες διακοπές;
Σέριφο, Πόρο και Κωνσταντινούπολη.

Τι  έχεις ακούσει για την Ικαρία, λίγο πριν έρθεις για την συναυλία;
Μόλις πριν μια βδομάδα συναντήθηκα με τη Νατάσα Μποφίλιου, που μου είπε τα καλύτερα. Δεν ξέρω πώς και δεν έχω έρθει ως τώρα, πάντα με γοήτευαν οι ιστορίες για τους ιδιόρρυθμους κατοίκους, τα «αναρχικά» ωράρια, τα υπέροχα χωριά. Για να δούμε τι απ’όλα αυτά είναι θρύλος. Ανυπομονώ!

Φοίβο, σε ευχαριστούμε πολύ.


Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα εμφανιστεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 στο Casmir Club στον Αρμενιστή Ικαρίας

Ώρα 22:00
Τιμή Εισιτηρίου:15 Ευρώ

Δελτίο Τύπου συναυλίας, ΕΔΩ.
Facebook Event

Χορηγός Επικοινωνίας: ikariamag.gr
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook