Ο Πάνος Μαλαχιάς στο ikariamag

Το να γράφω για το Πάνο είναι για μένα εύκολο… όσο και δύσκολο μαζί. Γιατί ο Πάνος Μαλαχιάς είναι… αδερφός μου. Από μωρά μαζί, μεγαλωμένοι στα ατίθασα καλοκαίρια του Πάπα, περάσαμε από τα ανήσυχα έφηβα βράδια του και συνεχίσαμε ως σήμερα αγαπημένοι.

Ο Πάνος αγαπούσε από παλιά τη μουσική, από τότε που "γρατζουνούσαμε" παρέα στα μπαλκόνια και τις αυλές, στα υπόγεια και τις ακρογιαλιές. Όμως εξελίχθηκε, δούλεψε πολύ και τώρα πια καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που ξέρει… πολλά καντάρια μουσικής! Όχι όμως μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά στην πράξη: Βιρτουόζος και δημιουργός, ανήσυχος, ικανός να μεταμορφώνεται μουσικά και πάντα ευαίσθητος και ευγενής, έχει πολλά να πει στη μουσική. Άλλωστε εκτός από έναν ακόμα δίσκο «Πορτραίτα από συνήθεια» (2008), είναι σήμερα διπλωματούχος καθηγητής και συνεργάτης του London College of Music.

Ξεκινήσαμε μια κουβέντα, για να τον γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα, με αφορμή τη νέα του δισκογραφική δουλειά, «ο Βασιλιάς της Αυταπάτης».
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Βατούγιο.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μουσική.
Είναι μια βιωματική και άμεση σχέση πολλών χρόνων, θα’λεγα και υπαρξιακή και ευτυχώς ήρθαν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει και επαγγελματική. Ήδη ασχολούμαι είκοσι και κάτι χρόνια με αυτό, έχω πολλά τραγούδια στο «συρτάρι», έχω «ρίξει» μπόλικη μελέτη (μελετάω ακόμα βέβαια), παίζω live και κυρίως παραδίδω μαθήματα από τα οποία βιοπορίζομαι.  Θα ήθελα να προσθέσω ότι σε λίγο καιρό ολοκληρώνω και ένα βίβλιο μου για την Ηλεκτρική Κιθάρα.

Μίλησε μας για τους Πα-Μαλ.
Οι Πα-Μαλ είναι μια παρέα που συστάθηκε μέσα από τη δημιουργία κάποιων τραγουδιών που είχα έτοιμα για ηχογράφηση. Με την πορεία της διαδικασίας, γνώρισα τον εξαιρετικό Στέλιο Παύλου ο οποίος έχοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, ερμήνευσε με το δικό του χαρακτήρα τα τραγούδια.  Στο δίσκο έπαιξε ο καλός μου φίλος και πολύ αξιόλογος μουσικός Λευτέρης Πουλιού στα πλήκτρα και τα πνευστά , ο Άκης Γαβαλάς στα τύμπανα και ο Σπύρος Μάζης στο μπάσο. Στα live είναι μαζί μας οι Μάνος Κουτσάκης (ο οποίος επιμελήθηκε ηχοληπτικά το δίσκο) και Γιάννης Δημουλάς στα τύμπανα και οι Μάνος Δελώτης και Παναγιώτης Μπουραζάνης στο μπάσο.  

Επιλέγεις κυρίως να δημιουργείς από το να ερμηνεύσεις. Ποιες οι μουσικές αναφορές και ποια τα ερεθίσματα του καιρού μας από τα οποία εμπνέεσαι;
Τα βασικά ακούσματά μου είναι ξένα και ελληνικά Rock & Blues. Με αυτά μεγάλωσα. Αυτή είναι και η κύρια έμπνευση όταν γράφω ένα κομμάτι, παρόλο που έχω αρκετά κομμάτια μπαλάντες, έντεχνα και λαικά. Παράλληλα βέβαια άκουγα και ακούω ανέκαθεν αρκετά άλλα είδη, Λοϊζο, Τσιτσάνη, Bob Marley, Ennio Morricone, Jazz κ.λ.π.

Το βασικό μου ερέθισμα από τη σημερινή εποχή είναι περισσότερο πολιτικός στίχος. Όλη αυτή η ιστορία με την κρίση «σηκώνει» πολλά σχόλια για να γράψει κανείς στο χαρτί. Για επιβίωση, δικαιώματα, ειρήνη κ.λ.π. Τα έγραφε και τα έλεγε ο Μπομπ Ντύλαν από τις αρχές του ’60. Είναι πάντα τόσο επίκαιρα, πόσο μάλλον τώρα.

Μίλησε μας για το νέο σου δίσκο, τον «Βασιλιά της Αυταπάτης».
Ο δίσκος έχει στοιχεία και επιρροές από τις βασικές καταβολές μου, δηλαδή από ένα ευρύ φάσμα της «κλασσικής» ροκ σχολής, όπως την ξέρουμε, κιθαριστικά riff στα «Βασιλιάς της Αυταπάτης» – «Μωβ χαλί του χρόνου» – «Εκκωφαντική απουσία» – «Θάλασσα με θέα», blues περάσματα στο «Ποιος είναι αυτός», progressive ήχο και αρμονία στο «Χωρικά Ύδατα» που ερμηνεύει ο εξαιρετικός Βασίλης Γισδάκης. Οι στίχοι σε γενικές γραμμές περιγράφουν την περίεργη και αβέβαιη εποχή που βιώνουμε, κάθε φορά με διαφορετικές διαθέσεις. 

Η μουσική είναι δική μου και έχω γράψει στίχο σε 2 κομμάτια. Οι υπόλοιποι στίχοι είναι του αδελφού μου Νίκου Μαλαχία. Επίσης υπάρχουν δύο πολύ ωραία ποιήματα, το «Μεταξένιο μου φιλί», ενός καλού μου φίλου με αξιόλογο ποιητικό και συγγραφικό έργο, του Γρηγόρη Σπυράκη και το «Χαμογέλα» ενός επίσης φίλου μου και Ικαριώτη, του Χαράλαμπου Χατζηνάκη με εξαιρετικό έργο από την ποιητική πορεία του και  από τη συνεργασία που είχε με τους Μάνο Ξυδού και Πάνο Κατσιμίχα.

Τι σημαίνει για σένα «Ικαρία» και πόσο μέσα βρίσκεται στη ζωή σου;
Η Ικαρία είναι ο τόπος καταγωγής και των δύο γονέων μου (από Καρκινάγρι και Κουνιάδους). Μια βιωματική σχέση και συνώνυμο του καλοκαιριού όπως το ζήσαμε μικροί και εξακολουθούμε να το ζούμε.  Εκτός από δύο καλοκαίρια που δεν ήμουν εκεί, δεν έχω χάσει άλλο. Παρόλο όμως που δεν έχω μείνει ο ίδιος ποτέ μόνιμα τη χειμερινή περίοδο (στο μέλλον ποιος ξέρει;), έχει «διαμείνει» το μυαλό και η καρδιά (που λέει και το γνωστό άσμα) αρκετές φορές. Αυτό είναι ίσως και ένα έντονο χαρακτηριστικό όλων μας.
Για να δώσω ένα υλικό και ένα άϋλο στοιχείο θα την περιγράψω... «Γη και ελευθερία».

Τα σχέδια σου για το καλοκαίρι;
Αυτό το καιρό είμαι σε συννενόηση για να παρουσιάσουμε το δίσκο ζωντανά σε διάφορα μέρη,  και ετοιμάζουμε εμφανίσεις φυσικά και στην Ικαρία τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα και μέσα από το ikariamag.gr το οποίο είναι άλλωστε βασικός χορηγός επικοινωνίας στα Live μας.

Πάνο, σε ευχαριστούμε πολύ.

Ο Βασιλιάς της Αυταπάτης

Οι «Πα-Μαλ» παρουσιάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο Βασιλιάς Της Αυταπάτης»…ένα ελληνόφωνο ροκ δίσκο…με ποιητικό στίχο, μελωδικές συνθέσεις και…κλασσικό ύφος!

Όνειρα, συναισθήματα και βιωματικές εμπειρίες, αποτυπώνονται στα δώδεκα (12) τραγούδια του δίσκου, τα οποία αποτελούν συνθέσεις του Πάνου Μαλαχιά, με στίχους από τους Νίκο Μαλαχία, Πάνο Μαλαχιά και ποίηση από τους Χαράλαμπο Χατζηνάκη και Γρηγόρη Σπυράκη.

Ηχητικά ο δίσκος περιέχει πολυποίκιλες συνθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται κυρίως από έντονα κιθαριστικά riffs όπως «Ο Βασιλιάς της αυταπάτης», «Μια διαδρομή υπόγειος», «Το μωβ χαλί του χρόνου» και «Θάλασσα με θέα», αλλά και κάποιες συνθέσεις με reggae πινελιές όπως το «Δε θα με ψάχνεις» και progressive αποχρώσεις όπως το «Χωρικά Ύδατα» το οποίο ερμηνεύει ο Βασίλη Γισδάκης.

«Ο Βασιλιάς Της Αυταπάτης» κυκλοφορεί και διανέμεται ψηφιακά από τον Μάιο του 2012 από την WARNER MUSIC GREECE (Digital Distributor).
 
Ακούστε το single ‘’Ο Βασιλιάς της αυταπάτης’’ στο παρακάτω link
Κατεβάστε τον δίσκο από: Vodafone - iTunes

Περισσότερα για τον Πάνο στο www.panosmalahias.com

ikariamag.gr|η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner