Ο Βουλευτής Σάμου Βαρδίκος στο ikariamag για το «ΝΑΙ» στο Μνημόνιο 2

Ο Βουλευτής Σάμου του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Π.Βαρδίκος απαντά στα ερωτήματα του ikariamag μετά την υπερψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής του νέου Μνημονίου.

1. Ψηφίζοντας θετικά, λογικά είστε αισιόδοξος μετά τη υπερψήφιση του Μνημονίου ν.2.
Ανήσυχος είμαι και πολύ μάλιστα. Εχθές, όπως και τον Μάιο του 2010 μείναμε όρθιοι. Πολλοί, με κοινό παρανομαστή τον λαϊκισμό, θέλουν να πέσουμε. Με θυσίες, με σκληρά και εν πολλοίς άδικα μέτρα ελπίζω να τα καταφέρουμε για να έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να ξεπεράσει η χώρα αυτή την κρίση.

2. «Ναι, σε όλα.» Τελικά, την ψηφίσατε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ παρά τις αντιρρήσεις και τις κοινές δηλώσεις με τους υπόλοιπους βουλευτές.
Όχι, βέβαια. με αυτό που ψηφίσαμε (σας παραθέτω την ακριβή διατύπωση παρακάτω) τίποτα από όσα αφορούν την υπόθεση δεν έγινε δυσμενέστερο. Ψηφίσαμε το παρακάτω:

«Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μια βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών και τον ΦΠΑ….Η μεταρρύθμιση θα θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιάμεσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση…...» (2,3 Φορολογική Πολιτική).

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο, εάν βέβαια πολιτικά υπάρχουμε, μπορούμε να κρατήσουμε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, γιατί βέβαια το 17% που ισχύει δεν είναι απαλλαγή και να στηρίξουμε την άποψη ότι δεν πρόκειται για προνομιακό καθεστώς αλλά αντιστάθμισμα της μειονεκτικής θέσης των νησιών, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό και εθνικό κεκτημένο. Έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί και ο αρμόδιος Υπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την ίδια άποψη έχει. Θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μια τέτοια διάταξη, αν ποτέ έρθει προς ψήφιση.

3. Ποια θα είναι η στο εξής η αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας; Θα εξαρτιέται από τους δανειστές μας; Πώς θα σταθούμε στα πόδια μας;
Η εξάρτηση από τους δανειστές αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας απέναντι τους. Το νέο δάνειο και το κούρεμα του χρέους μας με την απαραίτητη προϋπόθεση της σοβαρότητας και αποτελεσματικότητάς μας θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη και από την απελπισία και τη φτώχια στην ευημερία.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!