Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας & Εστίας: Τι σημαίνει το κλείσιμο τους για τα νησιά μας

Κλείνουν;  Ετοιμάζονται για πώληση; Ο λόγος για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Δύο οργανισμούς που η ανταποδοτικότητα τους στην κοινωνία είναι (ήταν;) τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι παρέχουν ο μεν κάθε χρόνο επιδότηση ενοικίου σε 120.000 δικαιούχους, 10.000 επιδοτούμενα δάνεια και κατασκευάζονται 1.500 εργατικές κατοικίες και ότι με μόνο την συμμετοχή των εργαζομένων (και 0,75% από τους εργοδότες), προσφέρεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, λειτουργούν βρεφονηπιακοί, χωρίς οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση (Αναρωτιέται κανείς ποιο το όφελος από αυτή την απόφαση;)

Αναφέρουμε το σχετικό εδάφιο από το νέο μνημόνιο που υπερψηφίστηκε από 199 Έλληνες βουλευτές: «..πριν την εκταμίευση, θα υιοθετηθεί νομοθεσία να κλείσουν μικροί φορείς ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) με μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες».

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι o OEK ιδρύθηκε το 1954 και μέχρι σήμερα έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής, επίσης, η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα, 258 αίθουσες συγκέντρωσης, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ σε όλη την χώρα.

Επίσης με τα χαμηλότοκα και άτοκα δάνεια καθώς και με την παροχή έτοιμης κατοικίας υπήρξε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα και ενίσχυση της ντόπιας αγοράς, με το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου σε άνεργους και χαμηλόμισθους, κατέληγαν στα νησιά μας αρκετά εκατομμύρια ευρώ όπως και με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού όπου ενισχύονταν κάθε χρόνο πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σας πληροφορούμε ότι ο ΟΕΕ την τελευταία 10ετία στην Ικαρία έχει δώσει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 250 δελτία κοινωνικού τουρισμού. Ενώ ο ΟΕΚ περίπου 50 επιδοτήσεις ενοικίου και 50 επιδοτήσεις επιτοκίου τον χρόνο. Υπήρχε και μια πρόταση για την δημιουργία εργατικών κατοικιών στις Ράχες αλλά δεν προχώρησε.

Έτσι, η διεκδίκηση να παραμείνει ανοιχτός ο ΟΕΚ έχει να κάνει με:
- Το να μη μείνουν στον αέρα τα δάνεια
- Να μην περάσουν σπίτια του ΟΕΚ στις τράπεζες
- Να μη σταματήσει η επιδότηση ενοικίου.

Αντίστοιχα, η διατήρηση του ΟΕΕ επιβάλλεται για να μη σταματήση ο κοινωνικόε τουρισμός και να μη κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Τέλος, σημειώνουμε πως επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου εκφράζοντας τις αντιρρήσεις αλλά και τις διεκδικήσεις του για το ζήτημα και καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο. Διαβάστε αναλυτικά, εδώ.

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner