Οι 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι Ικαρίας απαντούν στο ikariamag (2)

Σε συνέχεια της πρώτης τοποθέτησης (α’ μέρος) των τριών υποψηφίων Δημάρχων σχετικά με το σημαντικότερο –κατά την κρίση τους- πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το νησί και την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», ακολουθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης.

Οι τρεις τελευταίες ερωτήσεις φέρνουν στο «τραπέζι» της συζήτησης, το φλέγον θέμα του περιβάλλοντος και της υπερβόσκησης, την  κοινωνική πολιτική που κάθε υποψήφιος θα χαράξει και τον τρόπο με τον οποίο έκαστος μπορεί να επηρεάσει την πορεία και την ανάπτυξη του νησιού (όραμα, ΣΧΟΟΑΠ, τουρισμός).

Καλή ψήφο σε όλους.

3. Η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί φλέγον ζήτημα για το νησί (ΧΥΤY, ΧΑΔΑ, ανακύκλωση, υπερβόσκηση). Το θέμα μάλιστα για τα κατσίκια, έφτασε έως την ΕΕ. Η υπερβόσκηση όμως είναι ακόμη πραγματικότητα, παρά τις όποιες μέχρι σήμερα αποφάσεις και συστάσεις. α) Εσείς τι ή ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται γι' αυτό; (έως 100 λέξεις)

Σταυρινάδης: Μάθαμε εκατοντάδες χρόνια να ζούμε σε αρμονία με το καριώτικο περιβάλλον. Αυτό μας έδωσε περίοπτη θέση στον κατάλογο των κοινοτήτων μακροζωΐας σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, είμαστε στο όριο να δώσουμε λύσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας ή να καταστρέψουμε οριστικά το νησί μας και να παραδώσουμε στα παιδιά μας τοπίο ακατάλληλο να ζήσουν.

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα περιβαντολογικής ανάπτυξης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του δήμου που περιλαμβάνει:
- Άμεση κατασκευή ΧΥΤΥ, κλείσιμο και αποκατάσταση ΧΑΔΑ, όπου λειτουργούν.
- Ολοκλήρωση του προγράμματος ανακύκλωσης αλλά και αξιοποίησή του για έσοδα που θα επανεπενδύονται στο περιβάλλον.
- Μελέτες κι έργα βιολογικών καθαρισμών με εκκίνηση από τους παραλιακούς οικισμούς όλου του νησιού.
- Εκπόνηση σχεδίου δασοπροστασίας.
- Καθορισμός ζωνών εξόρυξης αδρανών υλικών.
- Έργα περιβαντολογικής  υποδομής για τους επαγγελματίες, ψαράδες, κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους.
- Αξιοποίηση των τεχνολογιών ΑΠΕ από  το Δήμο με έσοδα που θα επενδύονται στο περιβάλλον.

 

Γαγλίας: Να ενημερώσουμε τους δημότες του νησιού ότι το θέμα της υπερβόσκησης έφτασε στην ΕΕ μετά από ενέργειες της Επιτροπής κατά της υπερβόσκησης και ερημοποίησης  της νήσου Ικαρίας, στη συγκρότηση της οποίας είχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα σε βάρος του τόπου, της ζωής μας και της ζωής των επόμενων γενιών είναι.
1) Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενοικιάζουν δημοτικές εκτάσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις και που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.
2) Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ( Δ/νση Γεωργίας, Δ/νση Δασών κ.ά.) της Ν.Α. Σάμου καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που δεν πήραν μέτρα αλλά αρκούνται σε διαπιστώσεις και υποσχέσεις.
3) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, δεν εφαρμόζει καν την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
4) Οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και τις συνέπειες που θα έχει, μακροπρόθεσμα, ακόμα και για τους ίδιους.
Παρότι όμως οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες, εκείνο που θα πρέπει κυρίως να μας προβληματίζει είναι ο τρόπος επίλυσης του κρίσιμου αυτού θέματος που απασχολεί πλέον όλη την Iκαριακή κοινωνία.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την απουσία ΧΥΤΥ στην Ικαρία την ευθύνη φέρουν οι Δημοτικές Αρχές από το 2001 έως σήμερα καθώς και Ν.Α. Σάμου που έπαιζαν κρυφτό, ή έριχναν το μπαλάκι η μια στην άλλη και δεν έδειξαν την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να χωροθετήσουν το ΧΥΤΥ, αψηφώντας το όποιο εκλογικό κόστος.

 

Σταμούλος: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη ενασχόληση τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας με τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Μέχρι εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον η ανθρωπογενής δραστηριότητα, εξέλιξη που κινείται σε θετική κατεύθυνση.   Ταυτόχρονα όμως δεν αναδεικνύεται το κυρίαρχο στοιχείο που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και εμποδίζει μέχρι και σήμερα  την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων προς όφελος της πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου.   Αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, με τη λογική της εκχώρησης του περιβάλλοντος και όσων το αφορούν στη περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία», την αντιμετώπιση του σαν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.  

Ειδικότερα για  το ζήτημα της κτηνοτροφίας, δεν μπορούμε να το εξετάσουμε χώρια, ξεκομμένα, από το υπόλοιπο αγροτικό ζήτημα, και αυτό γιατί οι πολιτικές αποφάσεις για το αγροτικό ζήτημα γενικά, αφορούν, επηρεάζουν και το κομμάτι της κτηνοτροφίας. Και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών, τις ζούμε με ιδιαίτερο και οξυμμένο τρόπο και στον τόπο μας.  Πολιτικές οι οποίες υλοποιήθηκαν πιστά, ανεξάρτητα από επιμέρους αντιφάσεις ή διαχειριστικές ικανότητες, τόσο από την κυβέρνηση της Ν.Δ  όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παραθέτουμε 2 μόνο παραδείγματα που πιστοποιούν τα παραπάνω:
- Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα αγροτικά προϊόντα δεν ενίσχυε την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και εξάρτηση της ελληνικής κτηνοτροφίας από εισαγόμενες ζωοτροφές.
- Με την αναθεώρηση της «ατζέντας 2000» αποσυνδέεται πλήρως η επιδότηση από την παραγωγή.

Η αιγοπροβατοτροφία στην Ικαρία είναι, με εξαίρεση την οικόσιτη, κρεατοπαραγωγική. Ο κύριος χώρος εκτροφής είναι οι δημοτικές χορτολιβαδικές, ορεινές κατά κύριο λόγο εκτάσεις. Εξαιτίας της χρόνιας υπερβόσκησης, μεγάλες εκτάσεις, έχουν έρθει σε κατάσταση ερημοποίησης, ενώ απειλούνται καθημερινά αγροτικές καλλιέργειες. Οι Δήμοι της Ικαρίας αντιμετωπίζονται σαν η αιτία όλων των δεινών του τόπου μας.  Είναι ο εύκολος στόχος για να ξεσπά «κάθε πικραμένος» να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος ως προς τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και έτσι να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της Ε.Ε. που μαζί τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ είναι κυρίως  υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί. Σχετικά με την δραστηριότητα των δήμων της Ικαρίας  για το θέμα να θυμίσουμε ετούτα:
- Ήδη από το 1990, η τότε Κοινότητα Ραχών ζητούσε επίμονα από το Υπουργείο Γεωργίας και την τότε ΕΟΚ, να αλλάξει ο τρόπος επιδότησης.
- Στον Άγιο Κήρυκο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν εκμισθώνονται δημοτικές εκτάσεις, όμως ούτε τα ζώα έχουν απομακρυνθεί, ούτε το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί έστω στο ελάχιστο.
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  διοργάνωσε αρκετές ημερίδες η διημερίδες με θέμα τη κτηνοτροφία. Οι προτάσεις της δεν εισακούσθηκαν. Είναι γνωστή η περιπέτεια του προγράμματος της εκτατικοποιησης. Συμμετείχε σε όλες τις συνελεύσεις και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις με αυτό το θέμα. Με πρωτοβουλία των δήμων ξεκίνησε πριν 5 χρόνια η περιπέτεια της κατασκευης του σφαγείου στην Ικαρία.

 

β) Είστε αποφασισμένος να δώσετε μια οριστική λύση στο πρόβλημα; (έως 100 λέξεις)

Γαγλίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα και το δείγμα γραφής πολλών από τους συμμετέχοντες στην ΑΣΠΙ, αποτελεί εγγύηση. Αυτό που πρέπει να γίνει καταρχάς είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος άσκησης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Από την ανεξέλεγκτη-αποίμενη να περάσουμε  στην ελεγχόμενη-επιτηρούμενη κτηνοτροφία με ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Παράλληλα και με ποικιλότροπη ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων να στραφεί η κτηνοτροφία  και στην παραγωγή άλλων προϊόντων (τυροκομικά). Ταυτόχρονα, πρέπει να προστατεύσουμε τις ήδη υπερβοσκημένες και τις ερημοποιημένες περιοχές και  να εφαρμόσουμε προγράμματα φυσικής και τεχνητής αναγέννησης. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε ως Δημοτική Αρχή είναι να αναιρέσουμε όλες τις αποφάσεις ενοικίασης δημοτικών εκτάσεων και μια μικτή επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα να καθορίσει τις εκτάσεις- αν υπάρχουν- που υπό προϋποθέσεις μπορούν να ενοικιαστούν.

Για το ΧΥΤΥ το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι στο γραφείο της ΝΑ Σάμου για την γνωμοδότηση από το Ν. Συμβούλιο. Απομένει η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου. Για την ΑΣΠΙ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Οι όποιες ευθύνες άλλων για την πολύχρονη καθυστέρηση, δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα για ανεύθυνη λαϊκίστικη πολιτική. Με υπευθυνότητα δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε για την κατασκευή του ΧΥΤΥ και τη λειτουργία του, με ασφάλεια για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, με ταυτόχρονο κλείσιμο των απαράδεκτων ΧΑΔΑ και πλήρη ανάπτυξη του συστήματος ανακύκλωσης στο νησί. Παράλληλα σε συνεργασία με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να  δούμε τα ανταποδοτικά έργα που μπορούν να μετατρέψουν το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για την περιοχή.

 

Σταυρινάδης: Όσον αφορά το θέμα της υπερβόσκησης λέμε τα εξής: Η κτηνοτροφία αποτελεί μια παραδοσιακή αγροτική δραστηριότητα και ένα βασικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας που χρειάζεται στήριξη, αλλά και βιώσιμη διαχείριση. Κάθε σώφρων άνθρωπος αναγνωρίζει ότι πρέπει να εφαρμόζονται γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα στο νησί και να υιοθετούνται κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής πέρα από ψηφοθηρικές ή συμφεροντολογικές πρακτικές. Δεν είμαστε κατακτητές αυτής της γης όπου αφού την κατακτήσουμε θα πάμε παραπέρα. Αγαπάμε αυτό τον τόπο όπως τον αγαπούσανε και οι παλιοί καριώτες και θα ζήσουμε εδώ εμείς και οι επόμενες γενιές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι  ότι «αν μαγαρίζουμε συνέχεια το στρώμα μας, κάποτε θα πλαντάξουμε από τις μαγαρισιές μας».

 

Σταμούλος: Στο βαθμό που τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να επηρεαστούν από τις ενέργειες του νέου δήμου Ικαρίας , αυτό στοχεύουμε να το κάνουμε με τις εξής θέσεις – προτάσεις.                                                       
Διαχείριση απορριμμάτων -  Σας θυμίζουμε  για μια ακόμα φορά το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΤΑ Ικαρίας (που έχουμε διατυπώσει από το 2003) το οποίο πιστεύουμε πως όλοι από κοινού θα πρέπει να προβάλλουμε το επόμενο διάστημα.
1) Ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και κατασκευής του ΧΥΤΥ Ικαρίας η οποία εκκρεμεί, με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικό – τεχνικά μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με όρους διαφάνειας και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
2) Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που λειτουργούν μέχρι σήμερα, ένας σε κάθε δήμο .
3) Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων . Ένα Ο.Σ.Δ.Α πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή.  Β) Σταθμό μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων.  Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών  σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών  Ε) ΧΥΤΥ. ΣΤ) Μονάδα επεξεργασίας βιολογικών υπολειμμάτων.
4) Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης να ασκείται από τους ΟΤΑ και τις συνεργασίες τους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό κεφαλαίο.
5) Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων λόγω των βασικών μειονεκτημάτων που έχει η συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης .
6) Επανερχόμαστε στην πρόταση για εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Επαρχία Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ευθύνη του κράτους μέσα από ένα πραγματικό εθνικό φορέα ανακύκλωσης .

Τέλος να θυμίσουμε πως ποτέ  άλλοτε στα δημοτικά χρονικά του νησιού  δεν υπήρχε σημαντικότερη ενασχόληση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό δεν έγινε τυχαία. Παλεύουμε για τη λήψη άμεσων μέτρων και αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες ( χωρίς  να μεταφέρουμε το πρόσθετο σοβαρό  κόστος στους δημότες μέσα από τα τέλη), για τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που υποστηρίζουν οι δήμοι της Ικαρίας για το θεσμό και τον χαρακτήρα της Τ.Α

Κτηνοτροφία: Σε αντίθεση με τις θεωρίες που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια που ουσιαστικά δικαιολογούν την αντικτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται, πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού μας με καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος των κτηνοτρόφων,  την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι προτάσεις μας προϋποθέτουν τη ριζική αλλαγή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,  την αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής ,την ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών για παραγωγή εγχώριων φυτικών ζωοτροφών.
- Στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι  πρώτον η άμεση εφαρμογή της απόφασης για την προστασία του δάσους του Ράντη και δεύτερον να απαγορευτεί η παραμονή των ζωών σε υπερβοσκημένες περιοχές που έχουν ερημοποιηθεί ή που απειλούνται με ερημοποίηση.
- Το πρόγραμμα «εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» που εκτός των άλλων προβλέπει και την απόσυρση των πλεοναζόντων αιγοπροβάτων στην Ικαρία είναι σε θετική κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται από την Τ.Α.  της Ικαρίας και η οποία για μια ακόμα φορά, προς δόξαν των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει κολλήσει σε απίστευτες γραφειοκρατίες, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν φτάνει όμως αυτό.
- Η αριθμητική μείωση των αιγοπροβάτων (κατά κύριο λόγο των ανεπιτήρητων) κρίνεται αναγκαία για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους: οι εκτάσεις στις οποίες μέχρι τώρα έβοσκαν κινδυνεύουν με ερημοποίηση και δεν μπορούν πλέον να τα θρέψουν.
Πρέπει να εφαρμοσθούν και μέτρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, π.χ. στο Πέζι- Εριφή, στην περιοχή του Φραντάτου, της Δάφνης, κλπ.

4. α) Ποιά θα είναι η κοινωνική σας πολιτική και με ποιά μέτρα και έργα θα βελτιώσετε το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων; (έως 150 λέξεις)

Σταμούλος: Δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς έννοια δίνετε στον όρο κοινωνική πολιτική, πάντως αν εννοείτε τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, την εκπαίδευση, τη φύλαξη των παιδιών, κλπ, είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να αναλάβει την ευθύνη όλων αυτών και πολλών άλλων ακόμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα τα παραπάνω είναι αρμοδιότητες του κράτους και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να διεκδικούμε να παραμείνουν στην ευθύνη του και να τα απολαμβάνουν όλοι ανεξαίρετα και χωρίς καμία επιβάρυνση. Άλλωστε για να αποδεχτούμε τη λογική της μεταφοράς τέτοιων αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε και στην επιβολή νέων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στους δημότες, πρακτική  με την οποία είμαστε έτσι κι αλλιώς ριζικά αντίθετοι, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης και πετσοκόμματος δικαιωμάτων,  μισθών και συντάξεων από κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ.

Σχετικά όμως με την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων θα κινηθούμε στην εξής κατεύθυνση:
- Χρηματοδότηση υλοποίησης υποδομών με βασικό κριτήριο την  βελτίωση της ποιότητας ζωή των κατοίκων του νησιού σε τομείς που  επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί, οδικοί άξονες, λιμενικές υποδομές, υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού), όλα τα προηγούμενα θα γίνουν χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ικαριώτων, με πόρους που θα διεκδικηθούν είτε από το ΠΔΕ είτε από το ΕΣΠΑ.
- Η παρέμβαση μας στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού θα συνεχίσει να είναι σημαντική, με δημιουργία υποδομών (Δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, βελτίωση των ανοιχτών γηπέδων, Μουσειακών συλλογών,  ολοκλήρωση Πολιτιστικού κέντρου στον Ευδηλο σε ιδιόκτητο κτήριο, δημιουργία θεματικού πάρκου ιστορίας και πολιτισμού κλπ) και δωρεάν χρήση αυτών . Ενίσχυση του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων  “Ίκαρος”, ενός θεσμού διεθνούς εμβέλειας που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε από της σημερινές πλειοψηφίες των δήμων της Ικαρίας.
- Ιδιαίτερη θα συνεχίσει να είναι η συμβολή μας στην διαμόρφωση αντιναρκωτικού μετώπου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης στο νησί μας.

 

Γαγλίας: Το θέμα της κοινωνικής πολιτικής έχει να κάνει πρώτα από όλα με συνανθρώπους-συμπολίτες μας υπερήλικες, συμπολίτες – παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), μοναχικούς ανθρώπους (χωρίς να είναι επιλογή τους) όπου επιβάλλεται η ένταξη μας σε ανάλογο πρόγραμμα σαν το «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ομαλή λειτουργία του Γηροκομείου. Για την βελτίωση της διαβίωσης, χρειαζόμαστε βελτίωση των υποδομών: οδικό δίκτυο, συγκοινωνία, ύδρευση, άμεση επέμβαση σε ζημιές (λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών) που στερούν όλα τα παραπάνω από τους κατοίκους του τόπου μας,  ηλεκτροφωτισμός, γήπεδα, μικρά θέατρα, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.  

Βασική προϋπόθεση και των δύο παραπάνω είναι η δημιουργία, η ενίσχυση, των προϋποθέσεων που θα φέρουν νέους ανθρώπους στο νησί μας. Να προστεθεί στον κοινωνικό μας ιστό νέο αίμα!

 

Σταυρινάδης: Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει την παράδοση αλληλεγγύης της Ικαριώτικης κοινωνίας, ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της στήριξης των συμπολιτών μας μέσα από στοχευμένες κοινωνικές δράσεις.

Στο πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει για την κοινωνική πολιτική του Δήμου εντάσσονται:
- Η ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών στις πρωτεύουσες των δημοτικών κοινοτήτων.
- Η στήριξη του Γηροκομείου Ικαρίας.
- Η κατά προτεραιότητα συνεργασία του Δήμου με γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.
- Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
- Η στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες.
- Η χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό ζήτημα.
- Η ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που γεννά αυτή η κρίση θα είναι η ανεργία που θα χτυπήσει σε λίγο την  πόρτα του Καριώτη. Η μόνη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η τοπική ανάπτυξη, σε όλους τους δυνατούς τομείς. Η παράταξή μας έχει σχεδιάσει και παραδώσει σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του νησιού, ικανό να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης σε τοπικό επίπεδο και να συγκρατήσει την ανεργία σε μεγάλο βαθμό.

 

β) Με άριστα το δέκα, βαθμολογήστε το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης του νησιού; Περιγράψτε ENA από αυτά που μπορείτε να κάνετε για τη βελτίωση της; (έως 100 λέξεις)

Σταυρινάδης: Το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα ακόμα.  Η υγειονομική περίθαλψη στην Ικαρία για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να μπορεί να παρέχει άμεση, διαρκή και σύγχρονη ιατρική κάλυψη σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο το νησί, τόσο στο διαγνωστικό όσο και στο θεραπευτικό επίπεδο.

Θα ενεργήσουμε για την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Ικαρίας και με διπλές θέσεις στις χειρουργικές ειδικότητες. Δημιουργία νέων θέσεων σε αναγκαίες ειδικότητες (π.χ. νεφρολόγου, ψυχιάτρου, ψυχολόγου), πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. Ευδήλου και πολυϊατρείο στις Ράχες και σταθερή κάλυψη αγροτικών ιατρείων. Συνεχής επιμόρφωση του επιστημονικού προσωπικού στην Ικαρία, με κάλεσμα ειδικών και από την Αθήνα και περιοδική αποστολή σε μεγάλα κρατικά νοσοκομεία για ανάκτηση γνώσεων και νέων εμπειριών.

 

Σταμούλος: Αν υποθέσουμε πως το 10 αντιστοιχεί σε ένα τέλεια στελεχωμένο δίκτυο υγειονομικών υποδομών με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε όλο το νησί, τότε το σημερινό επίπεδο θα το βαθμολογούσα με 4, γιατί το μόνο που υπάρχει είναι  μια στοιχειώδης ύπαρξη γιατρών σε κάθε έδρα των σημερινών δήμων και ένα κέντρο υγειάς σε όλο το νησί (Αγίου Κηρύκου) για μια ανεκτή παροχή πρωτοβάθμιας νοσηλείας.

Για εμάς είναι προτεραιότητα η Λαϊκή Υγεία και Πρόνοια για αυτό το λόγω πρωτοστατήσαμε στη συσπείρωση φορέων και στις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Συνεχίζουμε ακούραστα τον αγώνα για δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλο το λαό.                                        
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα της Υγείας- Πρόνοιας. Ο κοινωνικός εθελοντισμός και η «Φιλανθρωπία» δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την κρατική υποχρέωση.  Να πληρώσουν τα βάρη το κράτος, αφού μέσα από τη φορολογία προεισπράττει τις σχετικές δαπάνες και η εργοδοσία, μέσα από τα υπερκέρδη της.

Διεκδικούμε:
- Πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής (ΕΚΑΒ) με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια.
- Σχεδιασμένη ανάπτυξη Δημόσιων Δωρεάν νοσοκομείων και κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτό για την Ικαρία σημαίνει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση στον Άγιο Κηρυκο και από ένα Κ.Υ. που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε Έυδηλο και Ράχες
- Κρατικό δίκτυο υποδομών κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν πλήρεις υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμΕΑ, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

 

Γαγλίας: Η υγειονομική περίθαλψη του νησιού μας σήμερα θεωρούμε ότι βρίσκεται στο 5. Στις μέχρι στιγμής αρμοδιότητες που δίνει μέσω του «Καλλικράτη» η κεντρική διοίκηση δεν συμπεριλαμβάνει τα της υγείας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Υγείας του νέου δήμου, που σε μηνιαία βάση (οι έκτακτες  όποτε δημιουργούνται) θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ιατρική Υπηρεσία, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, την Διοίκηση για να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους προς την επίλυση των θεμάτων-προβλημάτων υγείας σε όλο το νησί. Προτεραιότητα το τελευταίο διάστημα π.χ. είναι η προσπάθεια για την άψογη (από όλες τις πλευρές) λειτουργία του Παιδιατρικού τμήματος που δίνει μια παραπάνω νότα ασφάλειας στις νέες οικογένειες.

5. α) Ποιό είναι το όραμά σας για την Ικαριά; Πόσο και με ποιό τρόπο μπορείτε να επηρεάσετε την πορεία και τη μορφή ανάπτυξης του νησιού; (έως 100 λέξεις)

Σταμούλος: Θα προτιμούσα αντί του οποίου «οράματος» να σας παρουσιάσω της βασικές προγραμματικές αρχές της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ σχετικά με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης , το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , και το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που καλούμε εμείς την κοινωνία της Ικαρίας να υποστηρίξει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας. Όμως αυτό δεν χωράει σε αυτή την συνέντευξη.

 

Γαγλίας: Το όραμά μας για την Ικαρία είναι να γίνει ένας τόπος που θα προσφέρει συνθήκες «ευζωϊας» τόσο στους κατοίκους (με τις ιδιαιτερότητες τους) όσο και στους επισκέπτες της. Ομως, μεγαλύτερη σημασία από το δικό μας όραμα έχει η δυνατότητα που θα δώσουμε στην τοπική κοινωνία, ως Δημοτική Αρχή, να δημιουργήσει το δικό της όραμα για την Ικαρία. Αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος που πιστεύουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την πορεία ανάπτυξης του νησιού:  ενεργοποιώντας τους πολίτες, διευκολύνοντας την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ικαρίας και επιτυγχάνοντας συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίησή του.

 

Σταυρινάδης: Με την ερώτησή σας καθορίσατε και το αυτονόητο πλαίσιο της απάντησης. Το μοναδικό όραμα που μπορεί να έχει η Δημοτική αρχή είναι η ανάπτυξη του τόπου. Ανάπτυξη που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του νησιού, ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον  και να το αξιοποιεί παραγωγικά, ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τον καριώτικο τρόπο ζωής, που θα προωθεί τα προϊόντα τοπικής προέλευσης. Ανάπτυξη που να προσφέρει εργασία στους κατοίκους και όχι μόνο να λειτουργεί ανασχετικά στην εσωτερική μετανάστευση, αλλά και να δημιουργεί όρους επιστροφής του Καριώτη από τις πόλεις πίσω στο νησί του.

Έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε το επιστημονικό προσωπικό, έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να εργαστούμε αποτελεσματικά, γνωρίζουμε από πού θα αντλήσουμε πόρους, ξεχασμένους από τις μέχρι τώρα Δημοτικές αρχές, προκειμένου όχι μόνο να αντισταθούμε στην κρίση που ξεδιπλώνεται καθημερινά και στο νησί μας, αλλά να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, το προϊόν της οποίας θα επιστρέφει στους Καριώτες.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι νέοι πάλι να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν, να ζουν στον τόπο τους. Πιστεύουμε ότι είναι ένα ευλογημένο νησί και μπορούν οι κάτοικοί του να ζήσουν με περηφάνια και αξιοπρέπεια.

 

β) Βλέπετε αναγκαίο το Χωροταξικό σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ); Είστε διατεθειμένος να συμβάλετε στη θεσμοθέτησή του; (έως 100 λέξεις)

Σταυρινάδης: Το υφιστάμενο σχέδιο πρέπει άμεσα να βελτιωθεί με προσαρμογές κα συμπληρώσεις-διορθώσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει συμπατριώτες μηχανικοί, δημότες, αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις.

Ο κεντρικός μηχανισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του νησιού, με τον μικρό και κατακερματισμένο κλήρο και την παράδοση στην αραιοκατοίκηση  και επιδιώκει να προσαρμόσει την Ικαρία στις ανεφάρμοστες λογικές της «συμπαγούς πόλης».
Δεν θα επιτρέψουμε την ανατροπή του Ικαριώτικου τρόπου ζωής, δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε νεόπτωχους, που θα ξεπουλούν μαζικά τη γη τους, σε κεφαλαιακές επιχειρήσεις ικανές να εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις. 

Χωρίς ΣΧΟΟΑΠ δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο αύριο, αλλά θα συμβάλλουμε στη θεσμοθέτηση εκείνου του ΣΧΟΟΑΠ που θα αναπτύσσει το νησί και δεν θα το ξεπουλάει.

Πιστεύουμε ότι την άποψη μας αυτή θα υιοθετήσουν τελικά όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

 

Σταμούλος: Ο Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δυστυχώς δεν αποτελεί γενικά μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία, στοχεύει στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της κυρίαρχης οικονομικά τάξης που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό της επιλογές των νομοθετημάτων των κυβερνήσεων. Αν δεν εκτιμούσαμε πως η Ικαρία  χρειάζεται  χωροταξικό σχεδιασμό δεν θα μπαίναμε στην διαδικασία εξεύρεσης πόρων για την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης . Έχοντας όμως υπ όψιν μας την συζήτηση που έγινε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, και κυρίως τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η ενδεχόμενη εφαρμογή της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ νήσου Ικαρίας με την συγκεκριμένη πρόταση της μελετητικής ομάδας, στην πλειονότητα των κατοίκων της Ικαρίας, σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή τους (π.χ στέγαση - κατασκευή πρώτης κατοικίας- αύξηση αξίας γης - συγκέντρωση της γης σε μεγάλες ιδιοκτησίες - εργασία) καθώς και το γεγονός ότι η τελική πρόταση της μελέτης δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα προστασίας των δασικών εκτάσεων και της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα. Προτείναμε στα Δημοτικά συμβούλια να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά σε ό,τι αφορά την έγκριση και εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης της  μελέτης, γιατί παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε, η συγκεκριμένη μελέτη δεν ανταποκρίνεται ούτε στην αρχική επιδίωξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε στις σύγχρονες ανάγκες της πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας.

Σε ό,τι μας αφορά πιστεύουμε  ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός δε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα «τεχνοκρατικό», αλλά ως ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που δε μπορεί να αντιμετωπισθεί στο έδαφος του σημερινού προσανατολισμού της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πολιτική ρήξη, που θα βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του εργαζόμενου και της οικογένειας του και όχι τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.

Για εμάς το ΣΧΟΟΑΠ νήσου Ικαρίας αποτελεί «εργαλείο» που πρέπει να αξιοποιηθεί όχι για τη καλλιέργεια αυταπατών, ότι μπορεί να λυθούν τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά για να διεκδικηθούν λύσεις που θα συνάδουν με τη λογική που λέει ότι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, δηλαδή:
- Στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών, των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.
- Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας,
- Στην προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας,
- Στη διεύρυνση του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
- Στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα παραπάνω είναι για εμάς τα κριτήρια. όχι μονό για να κρίνουμε και να καταδείξουμε τον χαρακτήρα της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ νήσου Ικαρίας, αλλά και για να επεξεργαστούμε τα  αιτήματα που θα αναδείχνουν τι σημαίνει πρακτικά «άλλος δρόμος ανάπτυξης» για την Ικαρία.

 

Γαγλίας: Ο τρόπος ανάπτυξης που επικρατεί σήμερα αλλοιώνει την οικιστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ικαρίας σε βαθμό που, πιστεύουμε, κάνει επιτακτική την ανάγκη για ένα Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ), που θα  αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας. Αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στη θεσμοθέτηση της Μελέτης ΣΧΟΟΑΠ, επιτυγχάνοντας, όμως πριν, μέσα από ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης και συναίνεσης, τις απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις (για παράδειγμα, τη μετατροπή των περιοχών Προτεραιότητας για Τουριστική Ανάπτυξη που προβλέπει η Μελέτη σε περιοχές Ηπιας Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως προτείνει ο Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων) που θα κάνουν τη Μελέτη λειτουργική, αποτελεσματική και άμεσα εφαρμόσιμη στις ειδικές συνθήκες της Ικαρίας.  

 

γ) Το ζήτημα του τουρισμού και οι διαφορετικές απόψεις ως προς αυτόν αποτελούν μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια.  Ποιά εργαλεία προώθησης θα χρησιμοποιήσετε για την ανάπτυξη του και τι χαρακτήρα θα θέλατε αυτός να πάρει;  (έως 100 λέξεις)

Γαγλίας: Η τουριστική ανάπτυξη, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης, γιατί συμβάλλει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, εμπόριο, μεταφορές κα), αξιοποιώντας και διαφυλάσσοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Στις ειδικές συνθήκες της Ικαρίας, πιστεύουμε ότι ταιριάζει η προώθηση του ήπιου, εναλλακτικού (π.χ. αγροτουρισμού, πεζοπορικού τουρισμού, οικοτουρισμού, πολιτιστικού τουρισμού) και ιαματικού τουρισμού. Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ο σεβασμός στον επισκέπτη και η στόχευση σε μία συνολικά απολαυστική εμπειρία διαμονής,  καθώς και η ιδιαίτερη φροντίδα για τον τόπο υποδοχής. 

 

Σταυρινάδης: Ο τουρισμός ήταν και είναι μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία της Ικαρίας. Τα ιαματικά νερά αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ανεκτίμητο θησαυρό  στα σπλάχνα της καριώτικης γης. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες σχετικά μ’αυτόν και η επέκτασή του, πέρα από τον ιαματικό τουρισμό θεραπείας, στον ιαματικό τουρισμό ευεξίας.

Ταυτόχρονα, σ’ όλο το νησί, η οργανωμένη και καθοδηγούμενη τουριστική ανάπτυξη θα δώσει εργασία σε πολλούς συμπατριώτες μας και δεν θα μας μετατρέψει απλώς σε γκαρσόνια τους θερινούς μήνες και άνεργους τους χειμερινούς. Δεν επιδιώκουμε τουριστική ανάπτυξη που θα εξαφανίσει με υπερκατασκευές τα παράλιά μας, αλλά θα οδηγήσει τους επισκέπτες στα καριώτικα χωριά σε φιλικές στο περιβάλλον υποδομές των συμπατριωτών μας.

Με αναλυτικό και εκτεταμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης απαντάμε και στο τι τουρισμό θέλουμε, αλλά και πώς θα κινηθούμε για να το πετύχουμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
- Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού.
- Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού (θρησκευτικού-περιηγητικού- ορειβατικού-αεραθλητικού).
- Ανάπτυξη κατασκηνωτικού τουρισμού αλλά με υποδομές.
- Ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού.
- Ανάπτυξη αγροτοτουρισμού.

 

Σταμούλος: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα του νέου Δήμου μας. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα  και σαν τέτοιο θα πρέπει να διεκδικηθεί από όλους. Υποστηρίζουμε και διεκδικούμε τη δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής- κάμπινγκ για όλους, θα καταβληθεί προσπάθεια για δημιουργία δυο τέτοιων χώρων .

Βασικό ρόλο στην αξιοποίηση των τουριστικών πόρων του νησιού  θα έχουν οι ιαματικές πήγες  στης οποίες η σημερινή δημοτική αρχή Αγίου Κηρύκου που συμμετέχει στην ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ διεκδίκησε και πέτυχε για πρώτη φορά στα Δημοτικά χρονικά την υλοποίηση των κρατικών εξαγγελιών.  Σήμερα είναι  σε λειτουργία πλήρως ανακαινισμένο το υδροθεραπευτήριο της «Σπηλιάς», μερικώς ανακαινισμένο του «Απόλλωνα» εμφανώς σε καλύτερη κατάσταση του «Ασκληπιού». 

Για πρώτη φορά στα Δημοτικά χρονικά. οι Ιαματικές πηγές λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου, βελτιώνοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες – τριπλασιάζοντας τις εισπράξεις – διπλασιάζοντας το καθαρό κέρδος – τριπλασιάζοντας τις λούσεις – καθιερώνοντας για πρώτη φορά νόμιμες εργασιακές σχέσεις. Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση για συνολική ανακαίνιση του «Απόλλωνα» και του «Ασκληπιού», έργα για τα οποία έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες. 

Με βάση τη πορεία των επτά τελευταίων χρόνων δεσμευόμαστε για τη συνέχεια της λειτουργίας των υδροθεραπευτηρίων υπό τον  έλεγχο του Δήμου βελτιώνοντας περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.   

Σε ό,τι αφορά τη προσέλευση του λεγόμενου  «ποιοτικού τουρισμού» ( αν είναι δόκιμος ο όρος), η σημερινή δημοτική αρχή Αγίου Κηρύκου που συμμετέχει στην ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ έχει εξασφαλίσει την αδειόδοτηση 2 καταφυγίων τουριστικών σκαφών (1 στον Άγιο Κήρυκο 77 θέσεων, 1 στα Θέρμα 21 θέσεων).  Τα έργα προβλέπεται να υλοποιηθούν από τον Ε.Ο.Τ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και να παραδοθούν για χρήση και διαχείριση στο Δήμο μας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε την συμβολή μας το προηγούμενο διάστημα στην υλοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Συνεδριακός, Φυσιολατρικός, κ.λ.π), πρακτική που μπορεί να συνεχισθεί και στο μέλλον χωρίς επιτήδειους μεσαζόντες που ανακαλύπτουν την Ικαρία μόνο όταν έχουν κάποιο οικονομικό όφελος.

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner