Οικολογικός Άνεμος: Ερώτηση για την ολιγωρία της Περιφέρειας

Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης - Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ερώτηση του Ηλ. Γιαννίρη για την ολιγωρία της Περιφέρειας για την ενεργοποίηση των δυο αυτών σημαντικών θεσμών

ΕΡΩΤΗΣΗ  προς το Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αθ. Γιακαλή κατέθεσε ο Ηλίας Γιαννίρης Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο για το ζήτημα της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Φτάνοντας στον ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, δυστυχώς δύο από τα σημαντικότερα σημεία της μεταρρύθμισης δεν έχουν βρει εφαρμογή στην Περιφέρεια μας. Και αναφερόμαστε στο Συμπαραστάτη του Πολίτη αλλά και την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, σύμφωνα με το  Άρθρο 178 του «Καλλικράτη» έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας, συγκροτείται από τους Δημάρχους της Περιφέρειας και εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και πολιτών. Ακόμα και εάν ακόμα υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα, που απαιτείται η διαλεύκανση τους από την κεντρική διοίκηση, είναι αναγκαία η έναρξη της διαδικασίας συγκρότησης της ΠΕΔ. Ως προς το ζήτημα κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των συμμετεχόντων προτείνουμε σε πρώτη φάση να συνεδριάσει το Σώμα με τη χρήση των μεθόδων τηλεδιάσκεψης, όπως έχουμε ψηφίσει και για το Περιφ. Συμβούλιο.

Είναι πολλά και ζωτικά τα θέματα που θα είχαν προωθηθεί αν λειτουργούσε η ΠΕΔ όπως για τον προϋπολογισμό και τις κατανομές του, τις λατομικές ζώνες, τις ιχθυοκαλλιέργειες,, το κλείσιμο υπηρεσιών, τη νησιωτικότητα, τη μεταφορά μαθητών, το καλάθι της Περιφέρειας, η διαχείριση των υδρολεκανών, ο σχεδιασμός, η ιδιωτικοποίηση των νερών κλπ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, λόγω νησιωτικότητας, το αποτέλεσμα είναι η Περιφέρειά μας να λειτουργεί πλημμελώς και αναποτελεσματικά. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται δεν αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα ούτε τα προβλήματα των νησιών μας ούτε τα ζητήματα των πολιτών.

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη – ένα από τα λίγα θετικά και καινοτόμα σημεία του Καλλικράτη – κινδυνεύει να ναυαγήσει ήδη στο ξεκίνημα, καθότι δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και το ενδιαφέρον για την επιτυχία του. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2011, είχαν παρουσιαστεί 20 υποψηφιότητες χωρίς κανένας υποψήφιος να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται από το νόμο. Ως εκ τούτου η διαδικασία θα έπρεπε να επαναληφθεί όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Δημηρούδης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από τότε δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Με την επιστολή του ο Ηλ. Γιαννίρης ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις διαθέσεις της για την διευθέτηση των δύο αυτών σημαντικών θεμάτων.

ikariastore banner