Λ.Παπαδήμος: «Εθνική προτεραιότητα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

Μήνυμα του Πρωθυπουργού από το βήμα συνεδρίου για την ενέργεια

Το μήνυμα ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές αποτελούν εθνική προτεραιότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Eτινγκερ για το πρόγραμμα «Ηλιος».

«Στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα «Ηλιος», που συνίσταται στην παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με χαμηλότερη ηλιοφάνεια. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας.

«Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», είπε ο Πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Ο Λουκάς Παπαδήμος επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.

tovima.gr

ikariastore banner